Ο οικονομικός αναλφαβητισμός των Ελλήνων & ο λαϊκισμός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σκέφτομαι ότι αυτός ο λαός που –όχι πολύ μακριά από σήμερα- ψήφισε την καταστροφή του σε ποσοστό 62%, αποτελεί ίσως τον πιο αναλφάβητο οικονομικά λαό της Ευρώπης. Κάθε τόσο ακούμε ότι συμπατριώτες μας πέφτουν θύματα αετονύχηδων, άλλοι επενδύουν σε προϊόντα που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν ή άλλοι λάμβαναν και λαμβάνουν δάνεια, χωρίς καν να γνωρίζουν τα παιγνίδια των ισοτιμιών.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Η άγνοια, όταν πρόκειται για οικονομικά ζητήματα, αποτελεί το δεύτερο χειρότερο σύμβουλο μετά την απληστία. Κι αυτή η άγνοια, ο οικονομικός αναλφαβητισμός των Ελλήνων, δυστυχώς έχει καταγραφεί σε παγκόσμιες έρευνες, όπως αυτή της  Standard & Poor’s, η οποία αναφέρει ότι το 55% δεν έχει βασικές οικονομικές γνώσεις!!!

Όταν λοιπόν δεν υπάρχουν στοιχειώδεις γνώσεις Οικονομίας σε περισσότερους από τους μισούς Έλληνες, πώς απαιτούμε να λαμβάνουν αυτοί σωστές αποφάσεις για τη ζωή τους; Πώς απαιτούμε οι πολιτικές επιλογές να είναι κατανοητές;  Πώς μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις;

Γιατί τα παραθέτουμε όλα αυτά;

Επειδή έχει ανοίξει μεγάλη κουβέντα από τον λαϊκισμό αναφορικά με το… αν τρώγεται ή όχι η ΒΒΒ αξιολόγηση κι η αναβάθμιση των προοπτικών  (outlook) της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s .

Βγήκε λοιπόν ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής, ο Νίκος Φαραντούρης και είπε ότι οι αξιολογήσεις δεν επηρεάζουν τις τσέπες μας. Ο συγκεκριμένος, ανακάλυψε ότι είναι Αριστερός, αφού πρώτα επί πολλά χρόνια βρισκόταν στα επιτελεία του μακαρίτη Δ. Σιούφα αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη!!!

Κάποιοι νοήμονες ξενίστηκαν που η ΝΔ έβγαλε ανακοίνωση- απάντηση σε κάποιον Φαραντούρη. Μα έκανε το σωστό. Έτσι άφησαν τον καθένα να λέει ότι θέλει, όπως στα Τέμπη και στο τέλος δημιουργήθηκε αρνητικό κλίμα και βρέθηκε απολογούμενη στα ψέματα και στις θεωρίες συνωμοσίας.

Η ΝΔ λοιπόν, είπε με την ανακοίνωσή της  ότι εξαιτίας των συνεχών θετικών αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και της αναβάθμισης των προοπτικών της, τα spreads των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν κι άλλο κι η χώρα δανείζεται πια με χαμηλό επιτόκιο, πιο χαμηλό κι από την Ιταλία. Με αποτέλεσμα όλοι εμείς να πληρώνουμε λιγότερους τόκους για την αποπληρωμή των δανείων. Είπαν ακόμη στον λαϊκιστή υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι αναβαθμίσεις της οικονομίας προσελκύουν επενδυτές. Οι επενδύσεις δημιουργούν δουλειές και μειώνεται η ανεργία, ενώ αυξάνονται κι οι δουλειές. Δηλαδή είπαν τα αυτονόητα. Αλλά τα είπαν, Δεν άφησαν να σπέρνονται ψέματα.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, προσπαθώντας να εξασφαλίσει 25 χιλιάδες μηνιαίως, απευθύνεται στο 55% των οικονομικά αναλφάβητων Ελλήνων. Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, απευθύνεται σ’ εκείνους που δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Απευθύνεται σ’ εκείνους που άκουγαν τον Τσίπρα να τους λέει ότι θα σκίσει τα μνημόνια και τον πίστευαν. Κι όταν η Αριστερά με την ψεκασμένη Ακροδεξιά έκλεισαν τις τράπεζες και υποθήκευσαν την χώρα για εκατό χρόνια, τραβούσαν τα μαλλιά τους  κάνοντας ουρές έξω από τα ΑΤΜ.

Η καλύτερη απάντηση στον λαϊκιστή και λαλίστατο σημερινό Αριστερό, είναι οι διαφορές, οι συγκρίσεις. Δηλαδή, πώς ζούσαν οι Έλληνες με τις κλειστές τράπεζες και πώς ζούνε σήμερα – ακόμη κι με την ακρίβεια- αλλά με σταθερές δουλειές, ανοιχτή οικονομία, αυξανόμενες συντάξεις και συνεχή αύξηση των καταθέσεων. Χωρίς μάλιστα ανασφάλεια αναφορικά με το τι θα προκαλέσει ο κάθε Τσίπρας κι οι επαναστάτες του λαϊκισμού…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024
Επόμενο άρθροΔόμνα Μιχαηλίδου: Η πρόκληση σήμερα είναι να ενσωματώσουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας