Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος ΝΠΔΔ: Κάλεσμα στην απεργία και τις κινητοποιήσεις της 28ης Φλεβάρη

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών και ενώ δεν έχει καταλογιστεί καμία ευθύνη στους υπαίτιους, βλέπουμε κάποιους να αστειεύονται στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή χωρίς ίχνος ντροπής, χαρακτηριστικό δείγμα της αλαζονείας της εξουσίας. Ωστόσο, το έγκλημα δε θα ξεχαστεί.

Σε μόλις 12 μήνες έχουμε δει πυρκαγιές και πλημμύρες να καταστρέφουν τις ζωές μας υποθηκεύοντας το μέλλον μας, και τον κρατικό μηχανισμό απλά να παρακολουθεί, ανίκανος να πράξει τα αυτονόητα.

Έχουμε δει να ψηφίζονται αντεργατικοί νόμοι που επισημοποιούν την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού, σε εργασιακές συνθήκες χωρίς πραγματικά μέτρα ασφαλείας μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το κέρδος της εργοδοσίας.

Έχουμε δει το δημόσιο να συρρικνώνεται, το ΕΣΥ να απαξιώνεται, την παιδεία να ιδιωτικοποιείται και να γίνεται εμπόρευμα, και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται, αφήνοντας στο περιθώριο ολόκληρες ομάδες πληθυσμού, δημιουργώντας κοινωνικούς αποκλεισμούς και διαρρηγνύοντας κάθε στοιχείο κοινωνικής συνοχής.

Έχουμε δει τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλο τα δημόσιο να καταγράφουν ποσοστά υποστελέχωσης πάνω από 60%, να λειτουργούν χωρίς τα στοιχειώδη μέσα και πόρους, αδυνατώντας να υποστηρίξουν επαρκώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών που βιώνουν τις συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων και της ανεπάρκειας της πολιτείας.

Έχουμε δει τον τομέα της υποστήριξης οικογένειας και προστασίας του παιδιού να λειτουργεί στον αυτόματο, με μπαλώματα και πατέντες, ως αποτέλεσμα των ευκαιριακών και πρόχειρων πολιτικών.

Έχουμε δει τη βία να γίνεται καθημερινότητα, τις γειτονιές να μετατρέπονται σε γκέτο συμμοριών, το οργανωμένο έγκλημα να ελέγχει τις νύχτες και τις μέρες μας, τα τηλεοπτικά προγράμματα να αναπαράγουν ολημερίς σκηνές βίας και εγκλημάτων, αδιαφορώντας για το αποτύπωμα αυτών στις ψυχές των παιδιών, και τελικά τα ανήλικα να εκτονώνουν τον θυμό τους για όλα τα παραπάνω σε βίαιες συμπεριφορές μεταξύ τους.

Και όλα αυτά επειδή κάποιοι βάζουν το κέρδος τους πάνω από τις ζωές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο σύστημα Πρόνοιας-Κοινωνικής Πολιτικής.
  • Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών σε όλο το δημόσιο.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών και αναπληρωτών κοινωνικών λειτουργών.
  • Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
  • Οριζόντια πραγματική αύξηση μισθών 10%.
  • Επαναφορά των δώρων.
  • Κατάργηση της διάκρισης ΠΕ ΤΕ και σύσταση ενιαίου κλάδου Κοινωνικών Λειτουργών.
  • Άμεση λήψη μέτρων για την καταγραφή, την πρόληψη και την αντιμετώπιση επαγγελματικού κινδύνου (ΜΑΠ, προστασία κατά τις διαδικασίες Εισαγγελικών παραγγελιών-κοινωνικών διερευνήσεων κτλ).
  • Ένταξη στη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για όλες/ους τις/τους Κοινωικές/ούς Λειτουργούς
  •     Ένταξη στα ΒΑΕ των Κοινωνικών Λειτουργών σε νοσοκομεία, κλειστές δομές κτλ
  • Πρακτική άσκηση των φοιτητών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά δικαιώματα.
  • Θεσμοθέτηση και εξασφάλιση εξειδίκευσης, μετεκπαίδευσης και επιστημονικής εποπτείας όλων των Κοινωνικών λειτουργών με κρατική χρηματοδότηση αποκλειστικά από δημόσιους φορείς.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Στις 28 Φλεβάρη

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10:30

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Γίνονται συνταγματικοί ακροβατισμοί για να γίνει διευθέτηση συμφερόντων. Συνένοχο το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι»
Επόμενο άρθροΛευτέρης Αυγενάκης: Δουλεύουμε συντονισμένα, καταθέτουμε ολοκληρωμένες τεχνικές προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ και αξιοποιούμε συμμαχίες και για δομικές αλλαγές