Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο
Για την επέκταση της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές
Πρώτον, η πρόθεσή μας να επεκταθεί το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου τουλάχιστον στους εκλογείς του εξωτερικού είχε εκφραστεί. Προφανώς και είμαστε θετικοί. Πολλές φορές και εγώ έχω ερωτηθεί σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Οι συνθήκες ωρίμασαν όταν είδαμε ότι σε ένα νομοσχέδιο που αφορούσε την επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα συγκεντρώθηκε μια πλειοψηφία πάνω από 200 ψήφους και μάλιστα 230 ψήφοι. Κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα- κακώς για το παρελθόν- είναι πρωτόγνωρο. Για το θέμα της επιστολικής ψήφου προϋπήρξε εκτενέστατη διαβούλευση συνολικά ως προς τα τεχνικά ζητήματα, αλλά και για τα του αδιάβλητου της διαδικασίας και όλα τα επιμέρους: το πώς γίνεται η διαδικασία, πώς παραλαμβάνονται οι φάκελοι.
Δεύτερον, η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται σε έναν ουδέτερο χρόνο πολιτικά, πολύ πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και τρίτον ήρθε η τροπολογία, όχι αυτό που λέμε νύχτα, σε καμία περίπτωση, όταν διαπιστώθηκε ευρεία πλειοψηφία και συναίνεση στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου, στην αρχή της συζήτησης στη Βουλή. Άρα μπορεί να γίνει μια εξαντλητική συζήτηση από όλα τα κόμματα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Είναι σημαντικά τα τεχνικά ζητήματα, οι χρόνοι και το να είμαστε θεσμικά εντάξει αλλά ο κόσμος θέλει να ακούσει και την ουσία. Ποια είναι η ουσία; Συμφωνήσαμε, επιτέλους, ότι η επιστολική ψήφος που εφαρμόζεται σε τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο σε αυτήν, είναι κάτι που είναι καλό για τη Δημοκρατία. Είδαμε ότι αυτό που χρειάζεται για τις βουλευτικές, το πάνω από 200 ψήφους για τους κατοίκους του εξωτερικού, ευρέθη. Να χάσουμε την ευκαιρία; Δηλαδή, να περιμένουμε να γίνει μια συζήτηση σε τρεις, σε έξι, σε εννέα μήνες;
Τα πράγματα είναι απλά. Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος, όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες, με πλήρως αδιάβλητη διαδικασία, μπορεί να ψηφίζει από εκεί που κατοικεί, για να μην ταλαιπωρείται, όπως είπατε, να μην πηγαίνει πολλά χιλιόμετρα, να μην παίρνει ένα αεροπλάνο να ψηφίσει, να μη χάνει τη δουλειά του; Ή ένας φοιτητής, εν προκειμένω, γιατί, τώρα, αυτό θα γίνει για τις ευρωεκλογές, να μη χάνει την εξεταστική του για να ψηφίσει, ένας που δουλεύει σεζόν, το πιστεύεις αυτό; Αν το πιστεύεις για τις ευρωεκλογές, γιατί όχι, όταν υπάρχουν οι συναινέσεις και οι ψήφοι, να μη γίνει και στις βουλευτικές; Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι οι ευρωεκλογές, το δεύτερο βήμα, αφού έχουν γίνει και προηγούμενα για την άρση των περιορισμών, είναι οι βουλευτικές για τους κατοίκους εκτός της Ελλάδος και πρώτα ο Θεός, εδώ είμαστε, να συζητήσουμε να γίνει. Προφανώς, όμως, σημασία έχει η ουσία. Αν συμφωνούμε, λοιπόν, στην ουσία, στο τεχνικό σκέλος θα τα βρούμε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και είναι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν κομματικό πρόσημο.
Προφανώς, είτε αυτές αφορούν ζητήματα δικαιωμάτων είτε αφορούν τη διευκόλυνση εκλογέων με την επιστολική ψήφο, είναι πράγματα που μένουν στις επόμενες γενιές. Και θα αναμετρηθεί με την πραγματικότητα το πολιτικό σύστημα σε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και μια συναίνεση, είτε για να περάσουν, είτε για να στείλουμε ένα μήνυμα. Είναι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και για τα πανεπιστήμια και για την ψήφο, για παράδειγμα και κάποιες άλλες. Θα κριθούμε όλοι στην πράξη.
Για την επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Έχουμε μία σημαντική συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι το μηνιαίο Υπουργικό Συμβούλιο με πολύ σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Κορυφαία για μένα παρέμβαση είναι ο νέος χάρτης δικαστηρίων, σας μιλάω και ως δικηγόρος, είναι μια πρωτοβουλία που σε συνέχεια της προηγούμενης, είναι τομή για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων, ένα εκ των θεμάτων που θ’ ανακοινωθούν στην Ημερήσια Διάταξη, επίσημα, όταν έχουμε την ακριβή ημερομηνία γι’ αυτό.
Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τα δικαιώματα των παιδιών
Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την κοινωνία. Ρυθμίζει ένα ζήτημα δικαιωμάτων. Το πιστεύουμε. Πιστεύουμε στη ρύθμιση αυτής της κατάστασης. Ο Πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι όσοι συμμετέχουν σε ένα όργανο κορυφαίο, όπως είναι το Υπουργικό Συμβούλιο, και εγκρίνουν τα νομοσχέδια, έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.
Δεν πρέπει, όμως, να προκαταλαμβάνουμε τη στάση ενός Υπουργού, ενός βουλευτή, ενός οποιουδήποτε ανθρώπου που έχει δικαίωμα ψήφου οπουδήποτε. Δεν μπορούμε, δηλαδή, όπως και για τις βουλευτικές εκλογές που είναι ιερό το δικαίωμα ψήφου και είναι, ουσιαστικά, συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να δούμε πώς θα τοποθετηθούν μετά την αρχική τοποθέτηση του εισηγητή Υπουργού, του κ. Σκέρτσου, του Υπουργού Επικρατείας, ως αρμόδιου για την υιοθέτηση μιας στρατηγικής την οποία είχαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, να ακούσουμε τις τοποθετήσεις εντός του Υπουργικού, να δούμε ποια θα είναι η στάση του κάθε Υπουργού ως βουλευτή.
Εγώ θα σας πω την προσωπική μου θέση. Θεωρώ ότι όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο, στηρίζεις τις επιλογές του συνόλου αυτού. Πιστεύω στις ομάδες. Πιστεύω σε ομάδες, μάλιστα, η συγκεκριμένη, και η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. που έχει ακούσει τον τελευταίο καιρό διάφορα, είναι η πιο συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα. Στήριξε πολύ δύσκολες επιλογές για την αντιμετώπιση εισαγόμενων κρίσεων. Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο αρραγή, πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα. Και πιστεύω ότι από όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου, την οποία την έζησα και την έζησα δύο χρόνια, και με τις προηγούμενες μου δύο ιδιότητες στη Ν.Δ., για κάθε νομοσχέδιο, βγαίνει κερδισμένη η Ν.Δ.
Για τη στάση της Εκκλησίας στο θέμα της ισότητας στον πολιτικό γάμο
Έχουμε απόλυτο σεβασμό στην Εκκλησία. Η στάση της Εκκλησίας σε πολύ μεγάλες περιόδους εισαγόμενων κρίσεων, έντονων φυσικών φαινομένων, ήταν μία στάση και είναι, και παραμένει διαχρονικά, μια στάση πολύ σημαντική για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στηρίζει τους αδύνμους. Από εκεί και πέρα, έχει τις απόψεις της. Είναι απολύτως σεβαστές. Προφανώς τις ακούμε, όπως κι όλες τις απόψεις της κοινωνίας, αλλά εμείς εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας. Έχουμε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι την προηγούμενη φορά, παρά τα δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Γιατί είδαν ένα έργο, προφανώς. Κι έχουμε καθήκον να είναι ακόμη πιο εμπροσθοβαρές το έργο αυτό. Έχουμε ένα πρόγραμμα. Υπάρχει εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Η εκτελεστική εισηγείται, η νομοθετική ψηφίζει.
Για τον εσωτερικό διάλογο της ΝΔ σχετικά με το Νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο
Ως προς τον διάλογο, θεωρώ ότι γίνεται ένας εξαντλητικός διάλογος. Είχα την τιμή να είμαι δύο χρόνια Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και παρακολουθώ πολύ τα κοινοβουλευτικά. Σε όλα τα μεγάλα νομοσχέδια και νομοσχέδια, μάλιστα, που αλλάζουν τον πυρήνα της φορολογικής πολιτικής, της λειτουργίας των πανεπιστημίων και πολλά άλλα σημαντικά για την υγεία, έχει ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία. Δηλαδή ποια είναι η διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον; Επικοινωνία, ενημέρωση, διάλογος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα από τον εισηγητή υπουργό. Στη συγκεκριμένη, μάλιστα, περίπτωση, προηγήθηκε του Υπουργικού Συμβουλίου γιατί δεν υπήρχε το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας και είχαν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις. Γιατί έγινε σε δύο μέρες; Για να ακουστούν όλες οι απόψεις.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη