«Ηχηρή παρέμβαση υπέρ της Κύπρου στο Κιργιστάν, από τον ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ.»

Το Καζακστάν και το Κιργιστάν, δύο χώρες της Κεντρικής Ασίας, επισκέφθηκαν ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους συναντήθηκαν με την ηγεσία και κρατικούς αξιωματούχους των δύο χωρών και συζήτησαν την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Κατά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο και την ανώτατη πολιτική ηγεσία του Κιργιστάν τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ όσο και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης εξέφρασαν την αντίθεση του Ε.Κ για την προσπάθεια της Τουρκίας να δοθεί στάτους κράτους-παρατηρητή στο ψευδοκράτος της Κύπρου στην πρόσφατη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών κρατών.

Και δήλωσαν ότι η Κύπρος, είναι μία χώρα- πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραμένει η μόνο χώρα της Ευρώπης – εκτός από την Ουκρανία – που το 40% του εδάφους της τελεί επί 49 χρόνια υπό κατοχή, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, με τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής να παραμένουν ακόμη στο έδαφός της.

Επισήμαναν στους συνομιλητές τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισοτιμία σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.

Τέλος σημείωσαν ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καταδικάσει απερίφραστα τη θέση της Τουρκίας για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο την έχουν καλέσει να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί.

Προηγούμενο άρθροΗ Λαϊκή Συσπείρωση Βέροιας για τη διαχείριση των απορριμμάτων & την ανακύκλωση
Επόμενο άρθροΕύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως: Έναρξη μαθημάτων