Ο χαλκός – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μια ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας, εδώ και χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον χαλκό. Μερικοί εξ αυτών, είναι σπουδαίοι χειριστές χάλκινων μουσικών οργάνων και παράγουν ουράνιους ήχους που χαϊδεύουν τ’ αυτιά μας. Κάποιοι άλλοι, αναζητούν –όχι πάντα με νόμιμους τρόπους- την ανακύκλωση του χαλκού. Όχι μόνο μέσα σε καλώδια αλλά και στις προτομές/γλυπτά που είναι τοποθετημένα στις πλατείες όλης της Ελλάδας.

Νίκος Σακελλαρόπουλος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Προσφάτως η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για επαγγελματίες «ανακύκλωσης χαλκού», με αφορμή τη σύλληψη προσώπων από την ευαίσθητη ομάδα συμπολιτών μας, που αφαίρεσαν τμήματα από την προτομή του σπουδαίου εικαστικού  Κλέαρχου Λουκόπουλου στα Ιλίσια. Το ίδιο έχει συμβεί και με την προτομή του συνταγματάρχη Ψαρρού, στην πλατεία Αιγύπτου. Στις προαναφερθείσες να προσθέσουμε αυτές των Σωτήρη Πέτρουλα (Σταδίου & Εδουάρδου Λω), Τάσου Βουρνά (Δαφνομήλη & Οκταβίου Μερλιέ), του Χοσέ Μαρτί (Μιχαλακοπούλου και Ηριδανού), του Αθανασίου Πετμεζά (έργο Σώχου, στη λεωφόρο Γαλατσίου)), του Αθανασίου Λευκαδίτη (Λεωφόρος Αλεξάνδρας, έργο Λαμέρα) και του αντιστασιακού Θανάση Σκούρα (στη συμβολή Κελαινούς και Θάσου, διά χειρός Μιχάλη Κάσση). Κάποιες βρέθηκαν σε αποθήκη με «σκραπ» στον Ασπρόπυργο, αλλά δεν έγινε ποτέ γνωστό αν οι ιδιοκτήτες της παραπέμφθηκαν για συγκεκριμένα αδικήματα. Επιπλέον, δίπλα στον χαλκό των προτομών, να προσθέσουμε τον χαλκό από τα  δίκτυα ηλεκτροφωτισμού, το σιδηροδρομικό, τα αντλιοστάσια και τους  καταλύτες αυτοκινήτων.

Προχθές μάθαμε από επίσημα χείλη (Πυροσβεστική υπηρεσία) ότι οι επαγγελματίες της «ανακύκλωσης χαλκού» ευθύνονται για τις σχεδόν καθημερινές πυρκαγιές στη βιομηχανική ζώνη του Ασπροπύργου, αφού καίνε λάστιχα για να βγάλουν χαλκό. Μα δεν έχει συλληφθεί ουδείς!

Έτσι λοιπόν, εκτός από τον πιθανότατο υβριδικό πόλεμο που δέχεται η χώρα, εκτός από την κλιματική αλλαγή που ακόμη δεν μπορούμε να κατανοήσουμε κι αντιμετωπίσουμε, έχουμε και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που ενίοτε  η Πολιτεία αντιμετωπίζει  με άλλο πνεύμα από τις υπόλοιπες.

Έχουμε να κάνουμε με μια φοβισμένη πολιτεία αλλά και με μια φοβισμένη κοινωνία που ενίοτε μηρυκάζει ανοησίες διάφορων δήθεν δικαιωματιστών! Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Κάτι πρέπει να γίνει…

Και, προς Θεού. Σ’ αυτή την ευαίσθητη ομάδα η πλειοψηφία δεν έχει σχέση με τους «επαγγελματίες της ανακύκλωσης χαλκού». Υπάρχουν στις τάξεις της επιστήμονες, επιχειρηματίες, υπάρχουν άνθρωποι του μεροκάματου μα και ιδιοφυείς μουσικοί,  που με κιθάρα,  ένα κλαρίνο  ή μια τρομπέτα, στήνουν από το πουθενά ουράνιες συναυλίες.  Χώρια που συνεχίζουν τη δημοτική και λαϊκή μας παράδοση.

Ας δούμε λοιπόν, μαζί μ’ αυτές τις «ευαίσθητες ομάδες» το θέμα κι οι ίδιοι ας αποκηρύξουν τους παραβατικούς. Μόνο οφέλη θα έχουν…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2023
Επόμενο άρθροΓ. Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.