Μια δροσερή σαλάτα χρώματα και αρώματα του μικροκαλόκαιρου. Μια σαλάτα υπερτροφή αφού τα παντζάρια ξεχειλίζουν από βιταμίνες C, B12, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες. Τα σύκα έχουν βιταμίνη C και Β6 και μεγάλη ποσότητα καλίου, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το λαδόξυδο δίνει τη δική του πινελιά και το κατσικίσιο τυρί με τον δυόσμο ένα ποίημα…
Σαλάτα παντζάρι με κατσικίσιο τυρί και σύκα
Από τον Θανάση Τάσσο, chef εστιατόριο Θamon, Ιωάννινα
Υλικά για 4 άτομα
1παντζαρι κόκκινο, μόνον το βολβό
1παντζαρι κίτρινο, μόνον το βολβό
3 σύκα φρέσκα, κομμένα στη μέση ή στα τέσσερα
100γρ κατσικίσιο τυρί κρεμώδες, σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ δυόσμο, ψιλοκομμένο
20ml ελαιόλαδο
60 ml ξύδι
30γρ φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ.σ σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φιστίκια Αίγινας, κομμένα στη μέση
2 φύτρες οσπρίων
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τα παντζάρια και καθαρίζουμε με ένα βουρτσάκι να φύγει το χώμα. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τυλίγουμε τα παντζάρια ένα ένα σφιχτά σε αλουμινόχαρτο.
Βάζουμε τα παντζάρια στο ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να μαλακώσουν.
Ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν και στη συνέχεια τα κόβουμε σε καρέ.
Βάζουμε σε μπολ τα παντζάρια μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι και περιλούζουμε με ελαιόλαδο και το ξύδι.
Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις μαλακώσει το κατσικίσιο τυρί το πασπαλίζουμε με το δυόσμο και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιάτα δίνοντας το σχήμα που θέλουμε στα παντζάρια με το κουτάλι ή με ένα κουπάτ.
Στην επιφάνεια βάζουμε το κατσικίσιο τυρί και τα φρέσκα σύκα.
Πασπαλίζουμε με σχοινόπρασο, τα φιστίκια Αίγινας και τις φύτρες.
Μικρά μυστικά
Τα παντζάρια μπορούμε να τα βράσουμε αντί να τα ψήσουμε. Βέβαια στο φούρνο διατηρούν όλα τα αρώματά τους και τη γεύση τους.