ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023 – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ – Άγγελος Τόλκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική εναλλακτική δύναμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί την μοναδική πολιτική εναλλακτική δύναμη για την κοινωνία, τονίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας, ‘Αγγελος Τόλκας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει η ισχυρότερη αντιπολίτευση στον τόπο και παράλληλα αποτελεί κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας».

Αναφερόμενος στην επιδίωξη της ΝΔ για “απόλυτη αυτοδυναμία”, ο κ. Τόλκας, σημειώνει ότι «κατά την 4ετή διακυβέρνησή της η ΝΔ, χωρίς τη μονοκρατορία που επιζητά, λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτα και εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας» και παραθέτει, ενδεικτικά, «τους πολλούς κι έμμεσους άδικους φόρους προς την κοινωνία, που ευαγγελιζόταν ότι θα προστατέψει, και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που θα βάλει ανάχωμα στα όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία με μέτρα ανακούφισης και τόνωσης του εισοδήματος των πολιτών» διαβεβαιώνει ο κ. Τόλκας, φέρνοντας – μεταξύ άλλων – ως παραδείγματα, την «προστασία της πρώτης κατοικίας, που για εμάς δεν είναι “ντεμοντέ” [..] τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και προϊόντα με παράλληλη αύξηση μισθού στα 880 ευρώ με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή». Ξεκαθαρίζει, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα φέρει κανέναν νέο φόρο για τους πολίτες,»
Αναφερόμενος, τέλος, στην απλή αναλογική, είπε ότι «απορρίφθηκε από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ενώ και το πολιτικό σύστημα έδειξε ότι ήταν ανώριμο για το επόμενο βήμα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ‘Αγγελου Τόλκα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο, Πέτρο Δημητρόπουλο:

ΕΡ: Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Πως θα επανακτήσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2015 και το 2019, αλλά αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνεστε πλέον στις προσδοκίες τους;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και θα παραμείνει η ισχυρότερη αντιπολίτευση στον τόπο και παράλληλα αποτελεί κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κατέρχεται με σκοπό να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και παρά τις δυσκολίες που δεν τις παραγνωρίζουμε, εφόσον έχουμε τη δυνατότητα, θα εφαρμόσουμε το εναλλακτικό, ρεαλιστικό και βαθιά κοινωνικό και φιλολαϊκό μας πρόγραμμα.
Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, οι πολίτες, που ίσως νιώθουν πληγωμένοι, και ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη για αυτό τη βραδιά των εκλογών της 25ης Μαΐου, γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τη διακυβέρνησή του σε δύσκολα δημοσιονομικά χρόνια τούς στήριξε. Προστάτεψε την πρώτη κατοικία, δεν αύξησε τους λογαριασμούς του ρεύματος, διατήρησε την υγεία δημόσια, κι αποτελεί την μοναδική πολιτική εναλλακτική δύναμη για την κοινωνία. Με τον προγραμματικό μας λόγο και την αλήθεια μας θα επιχειρήσουμε να τους προσεγγίσουμε ξανά.

ΕΡ: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει “εφιαλτική” την προοπτική παντοδυναμίας της ΝΔ καθώς εκτιμά ότι θα επιφέρει “σαρωτικές αλλαγές” σε βάρος της πλειοψηφίας. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές;

ΑΠ: Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ως όφειλε, επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχονται για την κοινωνία μας σε περίπτωση απόλυτης αυτοδυναμίας από πλευράς ΝΔ. Η ΝΔ μέσω της κορυφαίας έκφρασης λόγου της, του προέδρου της, κ. Μητσοτάκη είναι εκείνη που ζητά απόλυτη αυτοδυναμία, προκειμένου να προβεί σε μεγάλες αλλαγές του συντάγματος. Ας μας διασαφηνίσει, λοιπόν, τι ακριβώς θέλει να πράξει με την απόλυτη αυτοδυναμία. Αρκεί να σας τονίσω ότι κατά την 4ετή διακυβέρνησή της η ΝΔ, χωρίς τη μονοκρατορία που επιζητά, λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις ανεξέλεγκτα και εις βάρος της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Αναφέρω ενδεικτικά τους πολλούς κι έμμεσους άδικους φόρους προς την κοινωνία, που ευαγγελιζόταν ότι θα προστατέψει, και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

ΕΡ: Ποιες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν προβλήθηκαν επαρκώς το προηγούμενο διάστημα;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που θα βάλει ανάχωμα στα όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία με μέτρα ανακούφισης και τόνωσης του εισοδήματος των πολιτών. Η προστασία της πρώτης κατοικίας, που για εμάς δεν είναι “ντεμοντέ” και δη μέσω υποχρεωτικών συμβιβασμών funds και δανειοληπτών, η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και προϊόντα με παράλληλη αύξηση μισθού στα 880 ευρώ με ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή, η μείωση του ΕΦΚ, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ που θα αποτρέψει αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, η ισχυρή δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία είναι κάποιες από τις λύσεις που θα φέρουμε. Χρήματα που θα αντληθούν από την φορολόγηση των υπερβολικά μεγάλων κερδών των εταιριών ενέργειας και διυλιστηρίων με παράλληλη δίκαιη ανακατανομή των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στους πολλούς κι όχι στους λίγους και πολύ πλούσιους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θα φέρει κανέναν νέο φόρο για τους πολίτες, να γίνει ξεκάθαρο αυτό.

ΕΡ: Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με την ενισχυμένη αναλογική, που σημαίνει “πριμοδότηση” του πρώτου κόμματος. Ακόμα και εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί της 21ης Μαΐου, εκλεγμένοι βουλευτές θα χάσουν τις έδρες τους. Θα επιδιώξετε την επαναφορά της απλής αναλογικής;

ΑΠ: Η απλή αναλογική είναι όραμα και διαχρονικό αίτημα της αριστεράς που στοχεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας και πλατιάς συνεννόησης. Παράλληλα, έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό το εκλογικό σύστημα αποτινάζει την τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, απορρίφθηκε από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, ενώ και το πολιτικό σύστημα έδειξε ότι ήταν ανώριμο για το επόμενο βήμα.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Η λίμπιντο των «αγγέλων» και οι ανύπαρκτοι, προς το παρόν, εκπαιδευμένοι σεξουαλικοί βοηθοί για ΑμεΑ στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠλεόνασμα 575 εκατ. ευρώ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το α’ τετράμηνο του 2023