Υγεία: Φυσικά καθαρτικά για την Δυσκοιλιότητα

Εάν είχατε ποτέ δυσκοιλιότητα, ξέρετε ότι θα κάνατε σχεδόν τα πάντα για να ανακουφίσετε τα επώδυνα συμπτώματά σας. Τα καθαρτικά μπορούν να προσφέρουν γρήγορα αποτελέσματα, αλλά τι γίνεται αν ψάχνετε για μια φυσική εναλλακτική λύση;

Φυσικά καθαρτικά

Τα διεγερτικά καθαρτικά αναγκάζουν το σώμα σας να αποβάλει τα κόπρανα. Η χρήση διεγερτικών καθαρτικών δεν είναι καλή για την υγεία σας επειδή το σώμα σας μπορεί να εξαρτηθεί από αυτά για τις κινήσεις του εντέρου.

Οσμωτικά καθαρτικά. Αυτό το είδος καθαρτικού λειτουργεί τραβώντας υγρό στα έντερα σας έτσι ώστε τα κόπρανα σας να περνούν ευκολότερα. Να θυμάστε ότι αυτός ο τύπος καθαρτικού μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες υγρών και ηλεκτρολυτών όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες και μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.

Αυτά περιλαμβάνουν:

Γάλα μαγνησίου

καθαρτικό αλάτι

Λακτουλόζη

Σορβιτόλη

Λιπαντικά και μαλακτικά καθαρτικά. Αυτά λειτουργούν κάνοντας τα έντερα σας πιο μαλακά, έτσι ώστε να είναι ευκολότερο να περάσουν τα κόπρανα χωρίς καταπόνηση. Παράδειγμα λιπαντικού καθαρτικού είναι η colace.

Υπακτικά καθαρτικά. Τα περισσότερα φυσικά καθαρτικά αυξάνουν τα κόπρανα σας για ευκολότερη διέλευση. Αυτό το είδος των καθαρτικών είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών για τη διατροφή σας, αν και δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτά, επειδή μπορούν να εμποδίσουν το σώμα σας να απορροφήσει άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τροφές που λειτουργούν ως φυσικά καθαρτικά. Αντί να παίρνετε φάρμακα οποιουδήποτε είδους, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κάποια τρόφιμα που λειτουργούν όπως τα καθαρτικά .

Δοκιμάστε αυτές τις τροφές:

Γλυκοπατάτες

Κολοκύθι

Σταφίδες

Σύκα

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Σπόροι

Κατανόηση της δυσκοιλιότητας

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα; Το νερό και οι φυτικές ίνες είναι τα κύρια συστατικά για τακτικές κινήσεις του εντέρου. Όταν η διατροφή σας υστερεί σε νερό ή φυτικές ίνες, οι κινήσεις του εντέρου επιβραδύνονται και οδηγούν σε δυσκοιλιότητα.

Ενώ ορισμένες τροφές σας βοηθούν να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα, άλλες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Αυτές περιλαμβάνουν:

Μεταποιημένα τρόφιμα

Γαλακτοκομικά

Άσπρο ψωμί

Κάποια κρέατα

Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Εάν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα νέο φάρμακο και αρχίσετε να αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα, μιλήστε μαζί του για τις ανησυχίες σας. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να δώσει συστάσεις για φυσικά καθαρτικά ή να συνταγογραφήσει ένα διαφορετικό φάρμακο.

Συμπτώματα δυσκοιλιότητας

Ο καθένας μας έχει διαφορετικές συχνότητες για τις κενώσεις του εντέρου, επομένως αυτό που θεωρείται φυσιολογικό για κάποιον άλλο μπορεί να μην είναι φυσιολογικό για εσάς. Μείνετε συντονισμένοι με το σώμα σας και μάθετε τα σημάδια της δυσκοιλιότητας, ώστε να μπορείτε να την αποτρέψετε πριν ξεκινήσει.

Τα σημάδια ότι έχετε δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

Έχετε λιγότερες κενώσεις από το κανονικό

Πόνος όταν κάνετε κένωση

Νιώθετε σαν να είστε πολύ γεμάτοι ή φουσκωμένοι

Καταπονείστε για να αποβάλετε τα κόπρανα σας

Η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα σας ή κατά το σκούπισμα

Πρόληψη της δυσκοιλιότητας

Οι υγιεινές συνήθειες διατροφής και η συχνή σωματική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Δώστε προτεραιότητα στις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Εάν σας βοηθά, γράψτε μια λίστα με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες που σας αρέσουν. Συμπεριλάβετε αυτά τα τρόφιμα τόσο στα γεύματα όσο και στα σνακ κάθε μέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπέροχα γιατί έχουν και φυτικές ίνες και νερό.

Θυμηθείτε να πίνετε νερό όλη την ημέρα. Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να προσέχετε να πίνετε γουλιές ακόμα κι αν δεν διψάτε εκείνη τη στιγμή. Ο περιορισμός των ζαχαρούχων ποτών όπως η coca cola θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Πλεονεκτήματα των φυσικών καθαρτικών

Τα φυσικά καθαρτικά δεν προκαλούν εθισμό, ενώ η χρήση διεγερτικών καθαρτικών πολύ συχνά οδηγεί το σώμα σας να αναπτύξει εξάρτηση από αυτά.

Όταν καταναλώνετε τροφές που έχουν καθαρτικές ιδιότητες, επωφελείστε από πρόσθετες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Επιλέγοντας τροφές που σας βοηθούν να κάνετε τα κόπρανα πιο εύκολα, καθιερώνετε επίσης πιο υγιεινές συνήθειες που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα στο μέλλον.

Μειονεκτήματα των φυσικών καθαρτικών

Τα φυσικά καθαρτικά δεν λειτουργούν άμεσα. Εάν η περίπτωση της δυσκοιλιότητάς σας είναι σοβαρή, ένα φυσικό καθαρτικό μπορεί να μην λειτουργήσει για εσάς. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα διεγερτικό καθαρτικό είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρή δυσκοιλιότητα, τότε θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας για να αποτρέψετε μελλοντική δυσκοιλιότητα. Μιλήστε με το γιατρό σας για τις ανησυχίες σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που προκαλεί τη δυσκοιλιότητα σας.

https://www.diskoiliotita.gr

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Εμφύτευμα βοηθά ασθενή με παράλυση να περπατήσει
Επόμενο άρθροΕΛ.ΑΣ: Ενημερωτικό δελτίο τελευταίου 24ωρου