Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης

“A European initiative on independent living and inclusion in the community”

Στο πλαίσιο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ημέρας Ανεξάρτητης Διαβίωσης για το 2023, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανεξάρτητης Διαβίωσης (ENIL) διοργάνωσαν, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 από τις 16:00 έως 18:00, στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, εκδήλωση με τίτλο A European initiative on Independent Living and inclusion in the community .

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στο πώς θα μπορούσε η κοινωνία να τερματίσει  την  απομόνωση των αναπήρων, επιτρέποντάς τους να ζήσουν τη ζωή τους  ανεξάρτητα εντός της κοινότητας. Επιπλέον, υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την  πρωτοβουλία ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με  τίτλο Guidance recommending improvements on independent living and inclusion in the community” η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2021-2030 και η οποία  πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εκδήλωση ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ΕΕ και εκπροσώπων της κοινωνίας των αναπήρων πολιτών. Η νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2021-2030 επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης με εξατομικευμένες παροχές εντός της κοινότητας, ανεξάρτητα από το μέγεθος των αναγκών του κάθε ανάπηρου πολίτη.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν μεταξύ της υλοποίησης των κρατών μελών και των πρωτοβουλιών ή στρατηγικών που υιοθετούνται από τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αύξησης της οικονομικής υποστήριξης από την Ε.Ε. προς τα Κράτη Μέλη, ώστε να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα όπως η αποϊδρυματοποίηση, η πλήρης προσωπική βοήθεια, η προσβάσιμη και προσιτή στέγαση, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.

Η Nora BEDNARSKI ως υπεύθυνη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία της Ευρωπαίου Επιτρόπου Helena Dalli  και η Katarina Ivanković-Knežević, Διευθύντρια του τμήματος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκαν στις κατευθύνσεις και την πρόοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία και πιο συγκεκριμένα της ανεξάρτητης διαβίωσης. Τόνισαν την αναγκαιότητα για υπηρεσίες με επίκεντρο τον άνθρωπο, οι οποίες θα πρέπει να είναι ποιοτικές, διαθέσιμες, οικονομικά προσιτές και προσβάσιμες. Τόνισαν επίσης ότι, η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης στα Κράτη Μέλη της ΕΕ απαιτεί συστημική και συστηματική αναμόρφωση, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που προϋποθέτει, στη βάση της μια επένδυση στην κοινωνία. Περαιτέρω επισήμαναν, ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει πού, με ποιον, και πώς θα ζει.

Ο Cesar Gimenez μέλος της Task Force του ENIL αναφέρθηκε στην κατάσταση και τις συνθήκες που βιώνουν τα ανάπηρα άτομα στην Ισπανία και τη σοβαρή έλλειψη προσωπικών βοηθών. Τόνισε ότι δεν είναι τοπικό ή εθνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Katrijn Ruts, Επιστημονική συνεργάτης του GRIP vzw από την περιοχή της Φλάνδρας του Βέλγιου αναφέρθηκε στις συνθήκες, τις δράσεις, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην χώρα της αλλά και τις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των αναπήρων ατόμων.

Ο Florian Sanden ως συντονιστής πολιτικής του ENIL εστίασε στην πρόταση του οργανισμού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα εμπόδια και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ανάπηρα άτομα σχετικά με την ανεξάρτητη διαβίωση, τη διαδικασία αποϊδρυματοποίησης και τους προσωπικούς βοηθούς. Μίλησε για την οικονομική αδυναμία που αντιμετωπίζουν λόγω της μη πρόσβασης σε εργασία και ως αποτέλεσμα καταλήγουν να είναι εξαρτώμενα από μέλη της οικογένειάς τους.

Τέλος, η Ευρωβουλευτής Anne-Sophie PELLETIER αναφέρθηκε στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία, ενώ χαρακτηριστικά είπε «Οι άνθρωποι με αναπηρία είναι πολίτες και είναι απαράδεκτο να παλεύουμε ακόμα εν έτη 2023 για το αυτονόητο.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μαγνητοσκοπημένη εδώ

Κυμπουρόπουλος Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Προηγούμενο άρθροΚώστας Καλογράνης στον 94fm: «Μία ψήφος μας λείπει για την Βουλή, η δική σου…!»
Επόμενο άρθροEurobank 05-05-2023: 7 Ημέρες Οικονομία