Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 FM

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 FM, στην Εκπομπή «portosalte.gr» και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Στην περίπτωση του κόμματος Κασιδιάρη, φάνηκε ποιοι είναι – όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη -με τη Δημοκρατία, με τη μαχόμενη Δημοκρατία. Ποιοι μαθαίνουν από τα λάθη του παρελθόντος και μπορούν να προστατέψουν αυτό το αγαθό: το να έχουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο λειτουργεί. Τι συνέβαινε  ουσιαστικά με το κόμμα Κασιδιάρη; Μία εγκληματική οργάνωση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει «τρύπες» του συστήματος για να ξαναμπεί στη Βουλή. Θα ήθελα πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει να μιλήσει στη μάνα του Παύλου Φύσσα, στη Μάγδα Φύσσα και να τη ρωτήσει εάν θέλει να ξαναδεί το κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή. Και μετά να μας πεί μετά αν η στάση του υπηρετεί τη Δημοκρατία. Γιατί πρέπει να εξηγήσουμε και τι υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία διάταξη στη Βουλή, η οποία ήταν αντισυνταγματική και κρίθηκε (9 – 1) τελικά, ότι δεν μπορούσε να λειτουργήσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΙΚΌ ΜΑΣ ΣΎΣΤΗΜΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Το άρθρο 51 του Συντάγματος, παράγραφος 3, ορίζει: «Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα, παρά μόνο εάν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης» ―αμετάκλητης, όχι πρωτόδικης― «ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα». Η διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά  έλεγε ότι  ο Άρειος Πάγος, κόντρα στο Σύνταγμα, κόντρα στο άρθρο 51, παράγραφος 3 του Συντάγματος, θα αποφάσιζε οτι δεν μπορεί να κατέβει. Ο  ΣΥΡΙΖΑ έφερε μία διάταξη η οποία ήταν αντισυνταγματική, η οποία θα «έπεφτε» στο Δικαστήριο και θα επέτρεπε πανηγυρικά στο κόμμα Κασιδιάρη και στον Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές …Οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής θα ήταν μεθαύριο στη Βουλή…Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε απολύτως τις διατάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

… Είδαμε το στρατήγημα, το παίγνιο Κασιδιάρη. Από την αρχή. Και πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια και στον Μάκη Βορίδη και στον Γιώργο Γεραπετρίτη, γιατί αυτό το οποίο έκαναν είναι ότι δεν στάθηκαν απλώς σε μια θεωρητική, ακαδημαϊκή προσέγγιση για το πώς μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο στους εγκληματίες στο να ξαναμπούν στη Βουλή. Είδαν τι πήγαινε να κάνει ο Κασιδιάρης. Ο Κασιδιάρης είτε θα κατέβαινε ο ίδιος ως υποψήφιος, είτε θα κρυβόταν, όπως και έκανε, θα κινούσε τα νήματα του κόμματος ως σκιώδης αρχηγός και θα έβαζε έναν αχυράνθρωπο μπροστά. Οι βελτιωτικές διατάξεις που φέραμε, οι δύο τελευταίες, απάντησαν σε αυτό: στο παίγνιο, ώστε ο Κασιδιάρης ως σκιώδης αρχηγός να μην εμφανιστεί τελικά στη Βουλή, να μην εμφανιστεί με ψηφοδέλτιο, αλλά να βάλει κάποιον άλλο μπροστά. Και είπαμε ότι αυτό, ουσιαστικά, υποκρύπτει μία εγκληματική οργάνωση που κάνει το κόμμα, άρα αυτό προσβάλλει, δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.

… Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με 9-1, πανηγυρικά,  ότι η διάταξη που φέραμε είναι συνταγματική και δεν μπορεί μια εγκληματική οργάνωση να ξαναμπεί στη Βουλή.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΘΟΔΟΥ  ΆΛΛΩΝ ΚΟΜΜΆΤΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΔ

Α.ΣΚΈΡΤΣΟΣ: Άλλοι αμφισβητούν τη Δικαιοσύνη. Εμείς σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, σεβόμαστε την ανεξαρτησία της. Δεν παρεμβαίνουμε, ούτε σχολιάζουμε αρνητικά ή θετικά τις αποφάσεις της. Ήταν μια τυπική απόρριψη, έγινε για τυπικούς λόγους, βάσει της νομοθεσίας. Η νομοθεσία περιγράφει κάποιες προϋποθέσεις συγκεκριμένες, για να μπορεί ένας σχηματισμός να κατέβει στη Βουλή. Έτσι έκρινε ο Άρειος  Πάγος, το αρμόδιο τμήμα του.  Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πολιτική διαχείριση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ Α.ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΈΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΊΑΣ ΤΗΣ ΝΔ

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Τη θεωρώ ότι είναι, τουλάχιστον, αστεία και προσβλητική ταυτόχρονα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βαθιά ελιτίστικη η άποψη και μάλιστα να τη διατυπώνει ένα κόμμα της Αριστεράς που κατηγορεί τη ΝΔ για ελίτ, ότι υπάρχουν προσωπικότητες και μη προσωπικότητες. Θα ήθελα να πάει να ρωτήσει τις 7.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με ευρήματα καρκίνου του μαστού, χάρις στο Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», το οποίο υλοποιεί η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αν είναι προσωπικότητα η Ειρήνη Αγαπηδάκη ή όχι, που αξίζει να βρίσκεται στην κεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Ή τα 3.500 ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, τα οποία ήταν στα χέρια των σωματεμπόρων και των δικτύων διακινητών μέχρι το 2019 επι δήθεν  ευαίσθητου ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη στη δουλειά που έκανε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ως Ειδική Γραμματέας, καταγράφηκαν και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ασφαλή  σπίτια, σε ασφαλή καταφύγια. Αυτή είναι η βαθιά υποκρισίας της Αριστεράς στην Ελλάδα, δυστυχώς.

 

ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ

Όταν πηγαίνουμε μαξιμαλιστικά να εφαρμόσουμε κάτι μπορεί τελικά να χάσουμε και τη δυνατότητα να πετύχουμε μικρές νίκες. Η εμπειρία της διακυβέρνησης δείχνει ότι  πρέπει, προφανώς, να κινούμαστε πάντα με όραμα, με μεγάλη και βαθιά αυτογνωσία για το ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική πραγματικότητα σε όλους τους χώρους, από τα Πανεπιστήμια μέχρι την αγορά εργασίας, μέχρι και το Κράτος, όμως εδώ δεν μπορούμε να βάζουμε συνολικά ή συλλήβδην απέναντι την κοινωνία. Χρειάζεται να έχουμε και να δημιουργούμε κρίσιμες συμμαχίες με τις υγιείς δυνάμεις από κάθε χώρο.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Στο Πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία, που έχουν θεσπιστεί από την Κυβέρνηση. Η εκπαίδευση, το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης, είναι  ένα από τα πεδία που η Κυβέρνηση εφάρμοσε το σύνολο του προγράμματός της και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πλέον εναπόκειται στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων, στις δυνάμεις των ακαδημαϊκών, στους ίδιους τους φοιτητές να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Χθες δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για το εσωτερικό Erasmus. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτή. Είναι ένα βήμα στο να γίνουν πιο ευρωπαϊκά τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτό θέλουμε. Η Ελλάδα να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη… Ακούω από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιες υποκριτικές κορώνες ότι αγκαλιάζει πλέον την αριστεία, φέρνει κάποιους καθηγητές από το εξωτερικό καθόλα αξιόλογους, αναγνωρισμένους για τη δουλειά τους. Αυτοί οι καθηγητές όμως εργάζονται σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οπού ισχύουν στη λειτουργία τους τα αυτονόητα αλλά δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τα ελληνικά Πανεπιστήμια . Μάλιστα δεν είναι καθόλου αυτονόητα γιατί το κόμμα που επέλεξαν δεν επιτρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές για την ασφάλεια, για την προσβασιμότητα των φοιτητών -και ειδικότερα των φτωχών-  στη γνώση, για την αριστεία, για την εξωστρέφεια.

Θα ήθελα να ακούσω και τον κύριο Ηλιόπουλο και τον κύριο Γεροτζιάφα να απαντήσουν καθαρά, συμφωνούν με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να εισάγονται στα Πανεπιστήμια φοιτητές με βαθμό 1 και 2; Συμφωνούν; Αυτή είναι η αριστεία που υποστηρίζουν; Αυτό συμβαίνει σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του κόσμου; Αυτή η ισοπέδωση; Διότι πρέπει κάποια στιγμή να μιλάμε συγκεκριμένα. Συμφωνούν με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί η Αστυνομία εύλογα να παρεμβαίνει όταν εργαλειοποιείται ο πανεπιστημιακός χώρος, η πανεπιστημιακή ακαδημαϊκή ελευθερία από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες για να υπηρετήσουν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και ουσιαστικά καταλύεται ο χώρος της γνώσης;

…Εμείς δεν λέμε τίποτα περίεργο και παράλογο. Θέλουμε αυτό, το οποίο ζουν και βιώνουν οι Έλληνες φοιτητές που πηγαίνουν να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού να μπορεί να συμβεί και στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο επαναλαμβάνω, είναι ο βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου. Ένας φτωχός φοιτητής, ένα φτωχό παιδί από μια επαρχιακή πόλη, από ένα χωριό μέσω του Πανεπιστημίου θα μπορέσει να κατακτήσει τις γνώσεις και να πετύχει τα όνειρά του, να εξελιχθεί επαγγελματικά και οικονομικά και να ζήσει καλύτερα από τους γονείς του. Εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε διότι  έχουμε δει ότι τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες λόγω όλων αυτών των αγκυλώσεων αυτή η κοινωνική κινητικότητα που στα χρόνια των δικών μας γονιών λειτουργούσε στην Ελλάδα, έχει σταματήσει. Και έχουν δίκιο οι νεότεροι άνθρωποι να βλέπουν με καχυποψία την κατάσταση και την προοπτική της ζωής τους στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε να τους δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες να δώσουμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα να ζήσουν, να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη του πρώην βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Άγγελου Τόλκα στον «ΣΚΑΪ» και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ»
Επόμενο άρθροΗ ΝΙΚΗ με τον Δημήτρη Νατσιό, έτοιμη για την εκλογική αναμέτρηση