Βουλγαρία: Η Σόφια κατατάσσεται έκτη παγκοσμίως στη βοήθεια προς την Ουκρανία, κατ’ αναλογία του ΑΕΠ

Η Βουλγαρία κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη δέσμευσή της για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, ως ποσοστό του βουλγαρικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επικαλούμενος πληροφορίες από την ιστοσελίδα www.statista.com.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτή, η Βουλγαρία δεσμεύτηκε να παράσχει το 0,36% του ΑΕΠ της σε βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24ης Ιανουαρίου 2022 και 15ης Ιανουαρίου 2023, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση – μετά την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ – μεταξύ 37 χωρών παγκοσμίως.

“Η Βουλγαρία στέκεται καλά όσον αφορά τη γενική της θέση και τη βοήθεια στην Ουκρανία. Οι εταίροι μας συγχαίρουν για τη θέση μας και τη βοήθεια που παρέχουμε”, εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος διαφωνεί με την αναφορά τέτοιων θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. “Λόγω της προεκλογικής περιόδου στην οποία η Βουλγαρία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός θεμάτων πολιτικής εργαλειοποιείται για εσωτερική κατανάλωση”, σχολίασε ο Μίλκοφ. Υποστήριξε ότι αυτό βλάπτει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής και είναι ένας παράγοντας που διαβρώνει τις μακροχρόνιες συναινέσεις στον τομέα αυτόν.

Νωρίτερα σήμερα, στα εγκαίνια του Διεθνούς Συνεδρίου για την Ασφάλεια στη Σόφια με θέμα την “Αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αρχιτεκτονική κατακερματισμού ασφάλειας: αντιμετώπιση των ρωσικών υβριδικών δραστηριοτήτων”, ο Μίλκοφ δήλωσε ότι “παράλληλα με τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας, αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή αύξηση διαφόρων υβριδικών επιθέσεων που έχουν στόχο να υπονομεύσουν την ανθεκτικότητα της Βουλγαρίας και συνεπώς τις δημοκρατικές μας αξίες και διαδικασίες”.

 Η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα πλήρες οπλοστάσιο υβριδικών τεχνικών, την εργαλειοποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και τροφίμων, τις δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο για τον έλεγχο ευαίσθητων τεχνολογιών, την πρωτοφανή κλιμάκωση της προπαγάνδας με στόχο την εσωτερική πολιτική αποσταθεροποίηση των κοινωνιών μας — προκαλώντας δυσαρέσκεια και μειώνοντας την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΗ συνθήκη του Κιουτσούκ – Καϊναρτζή και οι επιπτώσεις της στον Ελληνισμό – Γράφει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Σκυλάκης
Επόμενο άρθροΤο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ παρουσιάζει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης