Σαν σήμερα 9 Ιουλίου 2016 – Σημαντικά γεγονότα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της σημερινής ημέρας

1357….ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολος Δ, βοηθάει στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου στη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα.

1762….η Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη ανακηρύσσεται τσαρίνα Αικατερίνη Β, αφού έχει ήδη απαλλαγεί από τον άνδρα της τσάρο Πέτρο Γ’, χάρη στη βοήθεια των αδελφών Ορλόφ. Έμεινε στην ιστορία ως Μεγάλη Αικατερίνη.

1893….ο δόκτωρ Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία σε νοσοκομείο του Σικάγου.

1901….παραιτείται ο ναύαρχος Σαχτούρης.

1910….στην Αίγυπτο, σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη φέρνει στο φως πλάκα με το χρονικό της πτώσης της Ιερουσαλήμ.

1919….η γερμανική Εθνοσυνέλευση επικυρώνει τη Συνθήκη Ειρήνης, που τερματίζει και επίσημα τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1949….ανακαλύπτονται μέσα σε κρύπτη στην Παλιά Κοκκινιά τα τυπογραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

1955….εννέα επιστήμονες διεθνούς κύρους ύψωσαν τη φωνή τους κατά των κινδύνων ενός ατομικού πολέμου. Μεταξύ αυτών, που υπέγραψαν την έκκληση περιλαμβάνονταν ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που πέθανε τον περασμένο Απρίλιο. Τρεις ημέρες αργότερα, υπογράφηκε παρόμοια έκκληση από μια σύνοδο προσωπικοτήτων που είχαν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

1956….γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με δύο Όσκαρ, Τομ Χανκς.

1958….η ακτή Λιτούγια στην Αλάσκα χτυπιέται από το μεγαλύτερο τσουνάμι που έχει καταγραφεί ποτέ. Το ύψος των κυμάτων έφτασε τα 524 μέτρα

1961….μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

1983….ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στις ιταλικές φυλακές για την απόπειρα δολοφονίας του πάπα Ιωάννη Παύλου Β το Μάιο του 1981, δηλώνει ότι, στο σχέδιο δολοφονίας του Ποντίφικα έχουν αναμιχθεί σοβιετικές και βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες.

1999….ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open, που διεξάγεται στο Βέλγιο.

Γεννήσεις

1819…γεννιέται ο Ελίας Χόου, εφευρέτης της κοπτοραπτικής μηχανής.

1856….γεννιέται ο Νίκολα Τέσλα, Κροάτης ηλεκτρομηχανικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος

1946….γεννιέται ο τραγουδιστής του συγκροτήματος AC/DC, Μπον Σκοτ.

1964….γεννιέται ο Τζιανλούκα Βιάλι, Ιταλός ποδοσφαιριστής και τεχνικός.

Θάνατοι

1771….πεθαίνει ο Μιχαήλ Μπακνανάς, κηπουρός από την Αθήνα. Θανατώθηκε από τους Τούρκους και έγινε νεομάρτυς από την Εκκλησία.

1856….πεθαίνει ο Ιταλός χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο, που έδωσε το όνομά του στο νόμο Αβογκάντρο, που χρησιμοποιείται για τα αέρια.

1932….πεθαίνει ο Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette».

2002….πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Ροντ Στάιγκερ.

Προηγούμενο άρθροΑνέκδοτο – Πρώτα έπρεπε να συνδεθεί…
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδα εφημερίδων του Σαββάτου 9 Ιουλίου 2016