Εμμανουήλ Φράγκος – Υποστήριξη Ελλήνων κτηνοτρόφων – 11.04.2023

Υποστήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων

 

Τα ντόπια αμνοερίφια αποτελούν προϊόντα ανώτερης ποιότητας, στην οποία στηρίζεται το συγκριτικό πλεονέκτημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, συγκρατώντας τους στα χωριά.

Όμως, το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους έχει εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, ενάμισι κιλό (κιλό ή λίτρο;) γάλα κοστίζει πάνω από 2 ευρώ. Το κόστος του καλαμποκιού έχει σχεδόν διπλασιαστεί (από 0,22€ στα 0,35€). Αντίστοιχα, ακρίβυναν και άλλες ζωοτροφές και τα φάρμακα. Το “φρέσκο αρνάκι γάλακτος” φαίνεται πως πλέον δεν μπορεί να προέρχεται από την Ελλάδα και να πωλείται φθηνότερα από 10 ευρώ/κιλό. Όταν το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα υπερβαίνει το κόστος πώλησης, προφανώς, ο χαρακτηρισμός αμνοεριφίων ως ελληνικών είναι ψευδής.

Οι κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και 1169/2011 προβλέπουν τον τρόπο υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας καταγωγής για το μη-επεξεργασμένο κρέας, ώστε να μην αποπροσανατολίζεται ο καταναλωτής. Ωστόσο, βλέπουμε στην Ελλάδα πως εισάγονται μαζικά ζώα, κυρίως από τη Ρουμανία, για να σφαγούν σε ελληνικό σφαγείο. Έτσι, παράλληλα στη μπλέ σφραγίδα του σφαγείου που αναφέρει την Ελλάδα, υπάρχει καρτελάκι “Ρουμανίας”, που, βεβαίως, εύκολα αφαιρείται.

Η πρακτική του Υπουργείου Ανάπτυξης συμβάλλει στην καταναλωτική χειραγώγηση, απλά χαρακτηρίζοντας τα κρεοπωλεία, που έχουν περισσότερο ελληνικά αμνοερίφια, ως “ακριβότερα”.

Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η ύπαρξη καρτέλ κυβέρνησης/εισαγωγέων/σούπερ-μάρκετ στα αμνοερίφια, ωθεί τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν κάτω του κόστους, άρα εκτός αγοράς.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Εντοπίζει κυβερνητικές πρακτικές εξαπάτησης/καθοδήγησης των καταναλωτών;

2) Ποιά μέτρα θα λάβει για τη συμμόρφωση του ελληνικού Υπουργείου Ανάπτυξης με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς;

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την υποστήριξή του στο έργο της Κατασκευής δικτύου Άρδευσης του Αγροκτήματος Κυψέλης
Επόμενο άρθροΗ Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την παραίτηση του Χ. Τζανερρίκου, τονίζει ότι «δεν θα επιτρέψει η Δικαιοσύνη να γίνει μέρος του “πολιτικού παιχνιδιού”»