Ομιλία – Συζήτηση στον Ιανό Θεσσαλονίκης: Σύλλογος αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 «Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ»

Την Τρίτη 4 Απριλίου στις 19:00, η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS και ο Σύλλογος Αποφοίτων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν ομιλία με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του τύμβου Καστά Αμφίπολης».

 Βασικός ομιλητής θα είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός Δρ Μιχάλης Λεφαντζής

 Λίγα λόγια για την ομιλία

Αντικείμενο της διάλεξης είναι η δεκαετής διαδρομή της αρχιτεκτονικής έρευνας και μελέτης του μνημειακού συνόλου του Τύμβου Καστά, από την ανακάλυψη του περιμετρικού αναλημματικού τοίχου και του Ταφικού Μνημείου μέχρι σήμερα.

Στην παρουσίαση περιλαμβάνονται:

  • η εξέλιξη των κατασκευαστικών φάσεων και επεμβάσεων επισκευής του οικοδομικού συνόλου του Τύμβου
  • τα τεχνικά και μορφολογικά ζητήματα που προέκυψαν από την τεκμηρίωση των αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών, όπως και η ανάλυση και παράθεση συγκριτικών παραδειγμάτων
  • η διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα για την μόρφωση του Τύμβου βασισμένη σε γεωτεχνικά, γεωστατικά, γεωλογικά και γεωφυσικά δεδομένα
  • η έρευνα, ταύτιση και απόδοση διάσπαρτων μαρμάρινων μελών στον περιμετρικό αναλημματικό τοίχο και το Ταφικό Μνημείο.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

O Δρ Μιχάλης Λεφαντζής, είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ και Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, στην «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2000). Υπήρξε ο Αρχιτέκτων της ανασκαφής του Τύμβου Καστά Αμφιπόλεως – από το 2011 ως το 2014 -και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα είναι επιβλέπων και μελετητής στο έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου. Εργάστηκε επίσης ως μελετητής και επιβλέπων των αναστηλωτικών και τεχνικών έργων στην Βόρεια και Νότια Κλιτύ της Ακρόπολης, σε μνημεία όπως η Στοά του Ευμένους, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Βωμός και ο Περίβολος του Ασκληπιείου και η Κλεψύδρα. Έχει μελετήσει τμήμα του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως (τον Γολγοθά και τις οικοδομικές φάσεις του Ναού) όπως και του Ναού του Καθίσματος στην Ιερουσαλήμ, ως συνεργάτης και βοηθός του Ακαδημαϊκού Γ. Π. Λάββα (1994-2006), μια βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα στη Μάνη, τον Αγ. Νικόλαο Οχιάς, την αναπαράσταση της κεραμικής ανωδομής του Αρχαϊκού Ναού του Απόλλωνα του Θέρμου με την Gerhild Huebner, κ.α. Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoΕ) στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης του Κοσσόβου μετά τον πόλεμο, πήρε μέρος στην καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των καταστροφών στα Χριστιανικά Μνημεία του Κοσσυφοπεδίου (2004-2005). Έχει διδάξει στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών «Πολιτιστική Κληρονομιά και Διαχείριση» (2000-2004), στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορία της Πόλης και της Πολεοδομίας» (2005-2014) και «Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολεοδομίας και Ιστορία Τέχνης» στο τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (2014-2016) και ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα την Ιστορία Αρχιτεκτονικής και την Ιστορική Τοπογραφία Μνημείων και Συνόλων (2021). Πρόσφατα, έλαβε το βραβείο βραβείο Anassilaos – Μεγάλη Ελλάς 2023, για το σύνολο του έργου του, από την Associazzione Culturale Anassilaos, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς στην Νότια Ιταλία. Από το 2021, είναι Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Ιανό της Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7.

Link εκδήλωσης: https://bit.ly/3JMFFtR

 prosklisiapth

Δρ Μιχάλης Λεφαντζής

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση – Απεργία Σωματείο Φωτογράφων
Επόμενο άρθροΓενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας: Ενημερωτικό Δελτίο τελευταίου 24ωρου