Την 25η Μαρτίου εθιμικά τρώμε μπακαλιάρο. Ζητήσαμε λοιπόν από την πολυβραβευμένη cheffe και αγαπημένη φίλη Γιώτα Κουφαδάκη να μας ετοιμάσει μια γευστική δημιουργία μπακαλιάρου δίνοντας την δική της εκδοχή…
Το αποτέλεσμα ήταν τόσο απολαυστικό…
Η συνταγή δική σας.
Kροκέτες μπακαλιάρου
Από την πολυβραβευμένη Γιώτα Κουφαδάκη, cheffe του εστιατορίου «Μπουκαδούρα», Ακτή Ελιάς, Χαλκιδική
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο (χωρίς πέτσα)
2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κουτί σόδα (αναψυκτικό)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 σφηνάκι ούζο
2 αβγά
1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Τρόπος παρασκευής
Από την προηγούμενη το βράδυ βάζουμε τον μπακαλιάρο σε νερό που αλλάζουμε 2 φορές για να ξαρμυριστεί. Τον σουρώνουμε καλά για να φύγει το νερό.
Ξεψαχνίζουμε καλά τον μπακαλιάρο, κάνοντας τη σάρκα του ίνες.
Χτυπάμε σε βαθύ πιάτο τα αβγά με το σύρμα. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αλευριού τα χτυπημένα αβγά, τη σόδα, το ούζο, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Βάζουμε αρκετό ηλιέλαιο σε βαθύ τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε μέσα κουταλιές από το μείγμα.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες μπακαλιάρου, γυρίζοντάς τους μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τους σερβίρουμε με σκορδαλιά.