Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η Οικολογία – Πράσινη Λύση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

 

Προστασία Πράσινης αναπνοής – Διατήρηση  ποιοτικής ζωής

Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία και την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Το δάσος συνειρμικά μας παραπέμπει σε εικόνες περιπάτου, σωματικής άσκησης, πολύχρωμων φυτών, σε φωνές τετράποδων ζώων και πουλιών, σε ποικίλες οσμές που χαλαρώνουν το πνεύμα και τη ψυχή του ανθρώπου. Αυτός ο ζωντανός οργανισμός που καλύπτει το 25% της επιφάνειας της Γης, λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, στους χώρους του ζουν και πολλαπλασιάζονται όλα τα έντομα που κάνουν τις επικονιάσεις της γεωργίας, διευκολύνοντας την παραγωγή τροφίμων και συνεπώς την επιβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Παρότι στην Ελλάδα ένα σημαντικό ποσοστό του δασικού πλούτου καταστρέφεται κάθε χρόνο από διάφορες αιτίες, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, που πολλές φορές συμπεριλαμβάνουν υλικές  καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών, το ποσοστό  δασών και δασικών εκτάσεων διατηρείται σταθερό μέχρι και σήμερα από το 1821. Ο λόγος είναι ότι στο πέρασμα των δεκαετιών το δάσος καταφέρνει και εξελίσσεται μόνο του.

Σημαντικά θέματα που αφορούν την επιβίωση των δασών στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με τις ολοένα αυξανόμενες περιόδους ξηρασίας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, με τους  δρόμους που διανοίγονται για διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες (πχ εγκατάσταση Α/Γ), με την ερημοποίηση της γης, την εκτεταμένη υλοτόμηση,  την έλλειψη πόρων και την ανεπαρκή στελέχωση των δασαρχείων.

Για να προστατευτεί  και να παραμείνει υγιής ο οργανισμός των δασών είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούν οι τοπικοί φορείς και τοπικές ομάδες εθελοντών με την Πολιτική  Προστασία και να στραφεί η προσοχή κυρίως στην πρόληψη των αυξανόμενων κινδύνων που απειλούν τον πράσινο φυσικό πνεύμονα και όλη τη σχετιζόμενη με αυτό ζωή. Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση διαδραματίζει η εκπαίδευση των μαθητών ήδη από το Νηπιαγωγείο, καθώς και η ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών  με την συνδρομή & των ΜΜΕ, ώστε να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η κουλτούρα προστασίας και σεβασμού των κοινόχρηστων χώρων.

Προηγούμενο άρθροΜε επιτυχία η συμμετοχή του ομίλου TEDRA στη Διεθνή Έκθεση Verde.tec 2023
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στα 70.0000 ευρώ ανά χίλια στρέμματα το επιπλέον οικονομικό όφελος για τους ορυζοπαραγωγούς από τη Γεωργία Ακριβείας