Τη σημασία των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης αλλά και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την ενίσχυσή τους, ώστε να παραμείνουν ο βασικός πυλώνας ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Dr. Δημήτρης Γαλαμάτης, κατά την τοποθέτησή του στο 11ο Regional Growth Conference, που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο συνεδριακό και πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε ότι «τα περιφερειακά μέσα αποτελούν έναν από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης για την τοπική κοινότητα. Τα τοπικά θέματα και η τοπική ειδησεογραφία αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα για την ενημέρωση των πολιτών, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό που συμβαίνει δίπλα μας, στην καθημερινότητά μας, στην πόλη, στο χωριό μας, στη γειτονιά μας επηρεάζει πολύ πιο άμεσα. Για αυτό δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν τόσα πολλά περιφερειακά μέσα στην Ελλάδα. Κάτι το οποίο είναι σπουδαίο, καθώς με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η πολυφωνία και ο πλουραλισμός κι επομένως θωρακίζεται καλύτερα η δημοκρατία μας».
Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στις νέες και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σημειώνοντας ότι «είχαν σημαντικό αντίκτυπο στα περιφερειακά και τοπικά μέσα ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας οδήγησε μετασχηματισμό του τρόπου παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης ειδήσεων».
Μια εξέλιξη που όπως ανέφερε «δημιουργεί ευκαιρίες και προκλήσεις για όλο το χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά ιδιαίτερα και για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά. Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις των νέων τεχνολογικών εξελίξεων» σημείωσε «ήταν μετατόπιση από τα παραδοσιακά έντυπα και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, στις διαδικτυακές και κινητές πλατφόρμες. Αυτή η μετατόπιση δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τα τοπικά μέσα να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό κυρίως το νεανικό, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις και πληροφορίες μέσω του διαδικτύου».
«Ωστόσο», συνέχισε, «δημιούργησε επίσης προκλήσεις για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, καθώς ανταγωνίζονται τα μεγαλύτερα εθνικά μέσα ενημέρωσης και ανταγωνίζονται και για την προσοχή του κοινού αλλά και για τα αντίστοιχα διαφημιστικά έσοδα».
Αναφερόμενος στα κοινωνικά δίκτυα και την ενημέρωση που παρέχεται μέσω αυτών ο κ. Γαλαμάτης επεσήμανε ότι «έχουν εγερθεί ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των ειδήσεων, καθώς η παραπληροφόρηση και προπαγάνδα μπορούν να εξαπλωθούν πολύ μεγάλη ταχύτητα μέσα από αυτό το δίκτυο. Μία συνεχής αναπαραγωγή μη αξιόπιστων πηγών, που εν τέλει δυτικά βλάπτει την ίδια τη δημοκρατία» σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο οι νέοι «να εκπαιδευτούν σε σωστές συνήθειες και συνθήκες κατανάλωσης της είδησης» και ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν οι ενέργειες και συνεργασίες που θα καλλιεργήσουν αυτό το πνεύμα στα παιδιά.
«Πρέπει να βρεθεί» επεσήμανε, «ο τρόπος να μπει η τοπική εφημερίδα στα σχολεία, να διαβάσουν οι μαθητές στην τοπική είδηση, να προβληματιστούν, να εκπαιδευτούν πώς να σκέφτονται κριτικά απέναντι σε αυτό που διαβάζουν».
Ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε ότι τα παραπάνω αποτελούν πρόκληση και για την Γραμματεία και ανέφερε ότι «έχουμε ξεκινήσει έναν σχεδιασμό, ο οποίος είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ώστε εάν είναι δυνατόν ακόμη και το επόμενο σχολικό έτος να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την εμπλοκή των σχολικών μονάδων, των πανεπιστημιακών μονάδων, των ενώσεων δημοσιογράφων και των περιφερειακών μέσων, ούτως ώστε να πετύχουμε αυτό που σήμερα είναι ζητούμενο. Συνθέτουμε καλές πρακτικές άλλων χωρών, ώστε να ενσωματώσουμε και στις δικές μας ιδιαιτερότητες».
Ο κ. Γαλαμάτης υπογράμμισε την ανάγκη να βασιστούμε στο θεμέλιο της ιστορίας και στην παρακαταθήκη στο χώρο της εκπαίδευσης, σημειώνοντας «ότι τίποτα από αυτά που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον δεν θα πετύχουμε».
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων που λειτουργεί στην Πάτρα -σημειώνοντας ότι δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο, εάν εξαιρέσουμε το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά- και χαρακτηρίζοντάς το «ως ιδιαίτερα ξεχωριστό, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, ο ερευνητής να βρει στοιχεία που τον αφορούν, η ελληνική κοινωνία και ειδικά η νεολαία και ειδικότερα η μαθητιώσα νεολαία, να συνδεθεί με αυτό το αόρατο νήμα που συνδέει την ιστορία μας, με την κοινωνία μας, με το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στηρίζουμε τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ιδρύματος της τοπικής Ένωσης δημοσιογράφων και τις αντίστοιχες προσπάθειες στην Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και τον Βόλο, ώστε από τη μία μεριά η παράδοση, η ιστορία, η παρακαταθήκη μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, διδασκαλίας και φιλαναγνωσίας στα σχολεία, να δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο στους αυριανούς πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις της παραπληροφόρησης».
Και κατέληξε ο κ. Γαλαμάτης υπογραμμίζοντας ότι «τα περιφερειακά μέσα πρέπει να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή και να συνδράμουν, να επενδύσουν στη νέα γενιά γιατί η αειφορία και η βιωσιμότητά τους, πρωτίστως εξαρτάται από το κοινό τους, το οποίο πρέπει να είναι καλλιεργημένο».
ΑΠΕ-ΜΠΕ