«Αναπροσαρμογή των οικονομικών ενισχύσεων και επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία»

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις».

Αιτιολογική Έκθεση

Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η θεσμοθέτηση μηχανισμού μόνιμης-ετήσιας αναπροσαρμογής των οικονομικών ενισχύσεων και επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, με βάση τον αντίστοιχο μηχανισμό ετήσιας αύξησης των κύριων συντάξεων.

Η αναπροσαρμογή στα επιδόματα αναπηρίας που χορηγεί ο ΕΦΚΑ και ο ΟΠΕΚΑ καθώς και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του άρθρου 235 του ν. 4389/2016, όπως ισχύει, κρίνεται επιπλέον απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση κινδύνου φτώχειας των δικαιούχων και να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους την τρέχουσα περίοδο, δεδομένου ότι και οι ίδιοι, όπως τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.ά., η οποία καθιστά αδύνατη την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα απαραίτητη, λαμβανομένου υπόψη ότι, παρόλο που τα επιδόματα αυτά δεν έχουν αναπροσαρμοστεί για πολλά συναπτά έτη, η Κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει ούτε για το 2023 την αύξησή τους

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις» προστίθεται άρθρο ως εξής:

“Άρθρο …”

Αναπροσαρμογή των οικονομικών ενισχύσεων και επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία

Οι οικονομικές ενισχύσεις και το διατροφικό επίδομα που χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία, το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωϊδρυματικό επίδομα που χορηγούνται από τον e-ΕΦΚΑ σε άτομα με αναπηρία καθώς και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του άρθρου 235 του ν. 4389/2016, όπως ισχύει, αναπροσαρμόζονται κάθε έτος, αρχής γενομένης την 1.1.2023 με βάση την παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016.

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γεώργιος Μουλκιώτης

Μιχάλης Κατρίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Γεώργιος Καμίνης

Χαράλαμπος Καστανίδης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Φραγγίδης

Προηγούμενο άρθροΑγκαλιάστε ένα αρνί-πρόβατο…
Επόμενο άρθροΆρση των Προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση εργασιών εγκατάστασης μεταλλικής γέφυρας σήμανσης, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ των Α/Κ Κλειδίου και Α/Κ Νησελίου.