Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συνδιοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση με τίτλο: «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Γραμματεία Ατόμων με Αναπηρία της Νέας Δημοκρατίας και ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, συνδιοργάνωσαν ανοικτή εκδήλωση με τίτλο: «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Εργασιακή απασχόληση των ατόμων με αναπηρία», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη από το 1992 ως μία προσπάθεια υπενθύμισης των κοινωνικών δικαιωμάτων των ανάπηρων ατόμων καθώς και ως μία προσπάθεια οικοδόμησης ενός πιο δίκαιου, ισότιμου και βιώσιμου κόσμου για όλους.
Την Εκδήλωση τίμησαν ως Ομιλητές ο Υπουργός Επικρατείας κος Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος απέστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία κος Ιωάννης Βαρδακαστάνης.
Στη συζήτηση του πάνελ συμμετείχαν με σειρά τοποθέτησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κος Άδωνις Γεωργιάδης, ο γονέας κος Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κα Ζέττα Μακρή, η εκπαιδευτικός κα Μαρία Κουτσοκώστα, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κος Κωστής Χατζηδάκης, η ραδιοφωνική παραγωγός κα Άννα Μπαλάν, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Ευρωβουλευτής κος Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Γραμματέας Ατόμων με Αναπηρία της Ν.Δ κος Κωνσταντίνος Λολίτσας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κος Παύλος Μαρινάκης και προχώρησαν σε εισαγωγικά σχόλια ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας κος Γιώργος Σταμάτης.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από την Δημοσιογράφο κα Αθηναΐς Νέγκα.
Ο κ. Κυμπουρόπουλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε έντονα προσωπικό ύφος δήλωσε ότι « οι νοοτροπίες αλλάζουν, αυτό το μήνυμα, επιθυμώ να περάσουμε σήμερα…να μην κοιτάμε την διαφορετικότητα αλλά να είναι κάτι συνηθισμένο κάτι καθημερινό. Η αναπηρία δεν είναι η βλάβη, αναπηρία είναι όλα αυτά τα εμπόδια και οι δυσκολίες που βάζει η κοινωνία σε κάποιον σαν εμένα».
Ο κ. Λολίτσας στην τοποθέτηση του ανέφερε « πως η ίδρυση της Αυτόνομης Γραμματείας ΑμεΑ το 2019 από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν το πρώτο στίγμα της πορείας για τα θέματα της αναπηρίας που ακολούθησε».
Ο κ. Μαρινάκης εστίασε στην Εθνική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία και τόνισε ότι «Η μεγάλη διαφορά μας λοιπόν με τους προηγούμενους, είναι ότι εμείς μιλάμε για πολιτικές που ήδη εφαρμόστηκαν. Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε, αλλά να μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς και πιο υπεύθυνους για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση, ώστε κανένας να μην μείνει πίσω».».
Ο κ. Γιατρομανωλάκης δήλωσε ότι «στον πολιτισμό στόχος μας είναι η καθολική προσβασιμότητα, για όλες τις μορφές αναπηρίας και σε όλες τις πτυχές του πολιτισμού και όταν καταναλώνουμε πολιτισμό αλλά και ως δημιουργοί, ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό» και ανέφερε το παράδειγμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «το οποίο είναι το μόνο μουσείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι προσβάσιμο και αισθητηριακά φιλικό στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού».
Ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι « για να φτάσουμε εδώ που είμαστε, δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως το αναπηρικό κίνημα κράτησε τα κεκτημένα των ατόμων με αναπηρία την περίοδο των μνημονίων αλλιώς σήμερα θα έπρεπε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος….Αν δεν συμπορευτούμε όλοι μαζί μαζί δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία».
Ο κ. Γεραπετρίτης στο μήνυμα του αφού ανέφερε τις πολλαπλές δράσεις που έχουν ληφθεί στα πλαίσια Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία και εμφατικά δήλωσε ότι «έχουν ληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για βελτιώσουμε την εργασιακή ένταξη, γιατί για εμάς δεν έχει τόσο σημασία η ενίσχυση των ατόμων με αναπηρία επιδοματικά, που είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι αρκετό, σημασία έχει να μπορέσουν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία και στο εργασιακό περιβάλλον».
Ο κ. Βαρδακαστάνης κατά την τοποθέτηση του πρόσθεσε ότι « η αναπηρία είναι τμήμα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Η αναπηρία δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα, είναι μία βαθιά πολιτική, κοινωνική ανθρώπινη υπόθεση» και συνέχισε «Στηρίξαμε και στηρίζουμε όλες τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, γιατί είναι τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος, όμως και σημαντικές εκκρεμότητες. Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να συνδεθεί η αύξηση των επιδομάτων με τον μηχανισμό της αύξησης των συντάξεων»
Στην διάρκεια της συζήτησης στα πλαίσια του πάνελ:
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε « εμείς δεν βλέπουμε τα άτομα με αναπηρία ως οικονομικό βάρος, για την κοινωνία, το ακριβώς αντίθετο η λογική μας είναι συμπεριληπτική, προσθέτουν στην οικονομική δραστηριότητα και ανάπτυξη της Ελλάδας, δεν αφαιρούν… συζούν και προσφέρουν, όσο προσφέρουμε και εμείς. Τα άτομα με αναπηρία είναι ένα κομμάτι ισότιμο και προοδεύει μαζί με εμάς»
Ο κ. Αγγελόπουλος μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων και γονέας παιδιού με αυτισμό, μοιράστηκε προσωπικά του βιώματα και ζήτησε «να δοθούν ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία καθώς αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη η ευχαρίστηση που παίρνουν, όταν κάνουν κάτι και η ευχαρίστηση που δίνουν». Κλείνοντας δήλωσε «Θέλω να ευχαριστήσω για την Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα άτομα με αναπηρία τους παριστάμενους».
Η κα Μακρή αφού έκανε μία αναδρομή στις σημαντικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης δήλωσε ότι «για εμάς η εκπαίδευση θέλουμε να είναι συμπεριληπτική… στόχος είναι με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ να κάνουμε ακόμα πιο έντονη την πρόωρη εκπαιδευτική παρέμβαση» Στοχεύουν στην « αναβάθμιση του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». Κλείνοντας δήλωσε ότι «όσα κάνουμε μας δεσμεύουν για να κάνουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον»
Η κα Κουτσοκώστα η οποία γεννήθηκε με αχονδροπλασία σε συνδυασμό με νανισμό μίλησε για τα βιώματα της και την καθημερινότητα της ως εκπαιδευτικού μεταξύ άλλων είπε πως «Η οικογένεια μου δεν με αντιμετώπισε ποτέ ως κάτι διαφορετικό, ως κάτι ξεχωριστό από τα άλλα τρία παιδιά της οικογένειας….Πρέπει στα παιδιά να μάθουμε το διαφορετικό και εν έτει 2022 υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτό».
Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην δράση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και δήλωσε ότι «έχει κάνει τεράστια βήματα χάρη στο Διοικητή της» και αναφερόμενος ενδεικτικά στο ΚΕΚ Γαλατσίου της ΔΥΠΑ είπε «έχω δει την προσπάθεια που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς, την αγάπη που έχουν και τα αποτελέσματα της δουλειάς των εκπαιδευομένων». Επίσης για ανακοίνωσε πως « ξεκινούν 6 νέα προγράμματα για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στα οποία θα υπάρχουν και δράσεις για τα άτομα με αναπηρία». Κλείνοντας αναφέρθηκε στον θεσμό του προσωπικού βοηθού « ο οποίος δημιουργήθηκε για να γίνει ένα άτομο πραγματικά ισότιμο με όλους και όλες εμάς και αυτός είναι ο στόχος μας» .
Η κα Μπαλάν ραδιοφωνική παραγωγός με αναπηρία όρασης, μοιράστηκε την προσωπική επιθυμία της «κάθε μαθητής με πρόβλημα όρασης να μπορεί να συνυπάρξει σε μία σχολική τάξη εφόσον ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας».Επιπλέον, έθεσε και τον προβληματισμό καθώς τόνισε πως « αν πάω σε κάποια εταιρεία με το βιογραφικό μου, ο εργοδότης θα πει, είσαι άτομο με αναπηρία, και δεν θα με κρίνει με βάση τις γνώσεις μου. Θέλω η κοινωνία να μας κρίνει από τις γνώσεις μας και όχι από την αναπηρία μας.»
Η κα Μιχαηλίδου στάθηκε στο ότι το 10% του πληθυσμού έχει κάποια μορφής αναπηρία, «η αναπηρία μπορεί να είναι και αόρατη και το θέμα είναι να γίνει ορατή και για αυτό προσπαθούμε… και για να πετύχουμε χρειάζεται να τους δώσουμε χώρο και χρόνο για να κάνουν οι ίδιοι τις επιλογές τους, όπως οι ίδιοι επιθυμούν.» Αναφερόμενη στον προσωπικό βοηθό είπε ότι είναι « μια παροχή, που δίνει στο άτομο με αναπηρία την πρωτοβουλία να αποφασίσει, ποιόν χρειάζεται, γιατί τον χρειάζεται ώστε να έχει αυτό το άτομο την ανεξαρτησία του».
Ο κ. Κυμπουρόπουλος στην τελική τοποθέτηση δήλωσε «όλοι κάνουν αγώνα και εγώ κάνω αγώνα να υπερβώ τα εμπόδια που μου βάζει η κοινωνία επειδή έχω αυτή την βλάβη. Ο αγώνας που κάνουμε ως ανάπηροι πολίτες δεν είναι για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας αλλά για να δείξουμε ότι είμαστε συμμέτοχοι στην Κοινωνία. Η λύση είναι ο προσωπικός βοηθός. Είχα βρει κλειστές πόρτες σε αυτή μου την διεκδίκηση από προηγούμενες κυβερνήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου είπε θα το κάνουμε και το έκανε ».
Ο κ. Λολίτσας αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής « κάποτε κάναμε τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή 20 Σεπτεμβρίου και πανηγυρίζαμε, τώρα πλέον οι διορισμοί γίνονται τέλη Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου βρίσκονται όλοι στην θέση τους και κάποτε τα ΕΕΕΚ κάνανε αγιασμό μόνο με τον Διευθυντή και τον Υποδιευθυντή, τώρα όμως κάνουν πλήρως στελεχωμένα όπως και οι υπόλοιπες δομές της Ειδικής Αγωγής. Κάναμε το αυτονόητο να είναι πράγματι αυτονόητο με αυτές τις πολιτικές και με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω live streaming στα Official Social Media Channels του κ. Κυμπορόπουλου και μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/OjgZvasVIRs