Πριν από χρόνο και μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διαβεβαίωνε τη Βουλή των Ελλήνων και τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία, διατηρούν τα ισχύοντα ηλικιακά όρια ακόμη και αν τα συμπληρώνουν οποτεδήποτε μετά την 1-1-2022.
Ένα χρόνο μετά τις φρούδες αυτές υποσχέσεις, η Κυβέρνηση φαίνεται να ανακρούει πρύμνα. Μέσω διαρροών στον Τύπο, και οχυρωμένη πίσω από μια απλή γνωμοδότηση του ΝΣΚ -την οποία ο Υπουργός δύναται να μην αποδεχτεί- προαναγγέλλει αυτό που διακαώς επιθυμούσε και τεχνηέντως δρομολόγησε: την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις μειωμένες συντάξεις και την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 7 χρόνια!!!
Μπορεί ο Υπουργός να αντιτείνει ότι έτσι γνωμοδότησε το ΝΣΚ, αλλά τότε, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει και τις αποφάσεις 244/2017 και 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι υποχρεωτικές αλλά το αρνείται. Διαφορετικά, σημαίνει και αποκαλύπτεται ότι έχει επιλεκτικές ευαισθησίες: όταν πρόκειται να περικόψει δικαιώματα και να ανατρέψει βιαίως τον προγραμματισμό ζωής των εργαζομένων, το πράττει άμεσα και με μεγάλη ευχαρίστηση. Όταν, αντίθετα, τα ανώτατα δικαστήρια δικαιώνουν ασφαλισμένους και συνταξιούχους, τότε… δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα».
Το ΠΑΣΟΚ, που πρώτο ανέδειξε αυτά τα ζητήματα, επαναλαμβάνει το αυτονόητο: η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει, χωρίς υπεκφυγές και διαρροές στον Τύπο, να λύσει το θέμα που από τη δική της αβελτηρία ή σκοπιμότητα προκάλεσε: είτε -όπως έχει δικαίωμα– μη αποδεχόμενη την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, είτε –αν, ατυχώς, την αποδεχτεί- να νομοθετήσει μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών, προκειμένου να καλυφθούν όσοι έχουν κάνει τον προγραμματισμό της ζωής τους, με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας.
Οτιδήποτε άλλο συνιστά ακόμη έναν εμπαιγμό. Στους οποίους η Κυβέρνηση αυτή έχει διαπρέψει!