ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ στην τη σύνταξη της Έκθεσης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ θερμά, νομίζω ότι η Επιτροπή Περιφερειών όπως και η παρούσα η Υποεπιτροπή Ορεινών και Νησιωτικών συμπλεγμάτων, δηλαδή Ορεινών όγκων είναι πάρα πολύ σημαντικές επιτροπές. Εγώ από την πρώτη στιγμή και μέσω του κόμματος μου εξέφρασα τη γνώμη μου ότι αυτές οι Επιτροπές όπως είπαν και οι συνάδελφοι και ο κύριος Συρμαλένιος έπρεπε να είναι πιο ουσιαστικές, όχι από τη δική μας πλευρά, από την πλευρά του κοινοβουλευτικού έργου στις αρμοδιότητες που πρέπει να έχουν οι Επιτροπές. Δηλαδή η Επιτροπή Περιφερειών είναι βασικός πυλώνας του κοινοβουλευτικού έργου, διότι χωρίς μια ενισχυμένη Περιφέρεια δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει το λεγόμενο επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση.

 

Για τη συγκεκριμένη τώρα περιοχή, επειδή και ο νομός απ’ όπου εκλέγομαι και κατάγομαι έχει ημιορεινές και ορεινές περιοχές, υπάρχουν νησιά κοντά σε εμάς, θα πρέπει να δούμε διεξοδικά και κάποια ζητήματα αν θέλουμε να υπάρχει αυτός ο συνεκτικός κρίκος, γιατί η Ελλάδα ίσον τα νησιά, η Ελλάδα ίσον απομακρυσμένες περιοχές, εκεί πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν τελειώνει η Ελλάδα, εκεί αρχίζει η Ελλάδα.

Απέναντι στα νησιά, όπου χαίρομαι όλα αυτά που συζητήσαμε και για κάποια κίνητρα και εχέγγυα που πρέπει να δοθούν για να στελεχωθούν με προσωπικό τα νησιά, να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους εκεί πολίτες, να μην αισθάνονται πολίτες παραγκωνισμένοι δεύτερης κατηγορίας, αρχίζουν και συζητούνται το ότι πρέπει να δώσουν κάποια κίνητρα και για μακρά παραμονή και κάποια ασφαλιστικά κίνητρα, φορολογικά κίνητρα, επιδόματα στέγασης, αυτό που είπατε πριν, και ο κ. Συρμαλένιος, διαμονής. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν, αν θέλουμε, να μιλάμε για ζωντανά κύτταρα που πρέπει να αποτελέσουν τα νησιά και για εθνικούς λόγους, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όλα αυτά και με τους γείτονες τα προβλήματα και την προκλητικότητα της Τουρκίας γίνεται και τα νησιά. Άρα, λοιπόν, τα νησιά πρέπει να τα αγκαλιάσουμε περισσότερο, να μην  ξεχωρίζουμε τα νησιά σε διαφόρων κατηγοριών νησιά αλλά πρέπει να δώσουμε μια βαρύτητα στα μικρά νησιά, να αδράξουμε της ευκαιρίας να εκμεταλλευτούμε κάποια προγράμματα και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέτω ως παράδειγμα, τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού, κάποιες φορολογικές ζώνες που πρέπει να θεσπίσουμε σε ορεινές περιοχές. Θα πρέπει να κληθούν πάλι οι φορείς και θα έπρεπε να έχουν έλθει φορείς, όπως τα επιμελητήρια που μπορούν να παίξουν έναν πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο και για τις νησιωτικές και για  τις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές, επίσης, οι μικροί ευέλικτοι συνεταιρισμοί και κυρίως η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Στα νησιά που μπορεί να γίνει μια καλύτερη τουριστική προβολή, για τα μικρά νησιά, από όπου κατάγεστε και εσείς από την όμορφη Δωδεκάνησο, με τα 15 νησιά που έχει η Δωδεκάνησος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αυτά τα μικρά νησιά που το έχουν ανάγκη, που πρέπει να τα αγκαλιάσουμε περισσότερο, να ακούσουμε τους εκεί φορείς τους και είθε να είχαμε και τη δυνατότητα να τα επισκεφθούμε και ως Επιτροπή.

Όσον αφορά  στη θεματολογία που θέτετε, ναι, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να δω και από την πλευρά μου που μπορώ να εστιάσω την προσοχή μου και να αναπτύξω τις απόψεις και του κόμματός μου απέναντι σε αυτά τα ζητήματα που μας απασχόλησαν. Το ευτύχημα θα είναι αυτή η Επιτροπή,  η Επιτροπή των Περιφερειών, τουλάχιστον μελλοντικά, να αποτελέσει εφαλτήριο αυτή η προσπάθεια η δική μας μέσω  εσάς που ηγείστε και όλων που συμμετέχουμε. Διότι  θα συμφωνήσω ότι κρατήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το πολιτικό επίπεδο, δεν μπαίνουμε σε αντεγκλήσεις βάσει της ιδεολογικής μας πλεύσης και να βάλουμε κάποια κλισέ.

Σκοπός είναι η Επιτροπή Περιφερειών με την Υποεπιτροπή τη συγκεκριμένη να βοηθήσει τα μάλα σε αυτό που λέμε περιφερειακή αποκέντρωση. Σε αυτό όμως, επαναλαμβάνω, η Επιτροπή αυτή πρέπει να είναι πιο ουσιαστική, τακτική και νομοπαρασκευαστική, αν θέλετε, διότι μέσω αυτής της Επιτροπής θα έχουμε άρδην πολύ σημαντικές αλλαγές, αν θέλετε και μέσω των κλιματολογικών φαινομένων, αν θέλετε, μέσω και της υποδομής της οργάνωσης που πρέπει να έχει το κράτος για να είναι επιτέλους αποτελεσματικό και παραγωγικό με απώτερο σκοπό και η αυτοδιοίκηση να είναι ουσιαστική αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση. Αν καταλάβει το Αθηνοκεντρικό μοντέλο, και συγχωρείστε με για τον τίτλο που δίνω, ότι χωρίς τους δορυφόρους ο πυρήνας δεν μπορεί να λειτουργήσει, άρα, λοιπόν, πρέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη βαρύτητα στους δορυφόρους του πυρήνα νομοτελειακά για να λειτουργήσει.

 Τα σημαντικά θέματα που συζητήσαμε δεν ήταν απλά για συζητήσεις, θυμάμαι για τη Φωκίδα έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις, για την περιφερειακή ανάπτυξη και για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές και για τα νησιά, που είπαμε και χαίρομαι ότι κάποιες δικές μας ιδέες που συζητήθηκαν εδώ, κάποιες προτάσεις που είχαμε μέσω του διαλόγου, ότι πλέον το συζητάνε, δηλαδή με παράδειγμα, που σας είπα, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν απέναντι στη στελέχωση των νησιών, που πρέπει να γίνει όχι μόνο στο ιατρικό κομμάτι, στο διοικητικό, στην τουριστική ανάπτυξη και, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα νησιά διότι είναι το κομμάτι που αντιπροσωπεύει την ομορφιά της Ελλάδας ως θαλασσόλυκος λαός αλλά και οι ορεινές περιοχές διότι πραγματικά εκεί διαπρέπουν για τον αγώνα που κάνουν οι κάτοικοι σε δυσπρόσιτες περιοχές, για να κρατήσουν μέσα τους πληθυσμό, να κρατήσουν την ύπαιθρο και κυρίως αυτές τις ορεινές περιοχές σε μια κινητικότητα προκειμένου να μην έχουμε την ερημοποίηση γιατί έχουμε και το μεγάλο εθνικό ζήτημα  το δημογραφικό.

Απλά για τη νέα θεματολογία, κύριε Πρόεδρε, να βάλουμε κάποια ζητήματα ζωτικής πραγματικά σημασίας, τα οποία θα ανακουφίσουν γενικότερα αυτό που λέμε περιφέρεια. Να δούμε τι γίνεται, για παράδειγμα, αποκλειστικά με τον αγροτουρισμό. Τα θέτω ως παράδειγμα. Να δούμε τι γίνεται με τη λεγόμενη … που πρέπει να προχωρήσουν κάποιες περιοχές και ημιορεινές και ορεινές. Το λέω αυτό, διότι υπάρχει μονοκαλλιέργεια εκεί και πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε. Για το θέμα των νησιών θα πρέπει επίσης να δούμε κάποιες περιοχές που έχουν αλλάξει γεωλογικά λόγω αν θέλετε κατολισθήσεων, λόγω αν θέλετε διαφόρων άλλων παραγόντων. Επίσης, τι γίνεται για το πρόβλημα με τις αμμοβολές. Είναι κάποια ζητήματα, επειδή είστε και νησιώτης τα γνωρίζετε, καλό είναι να συζητηθούν αυτά με ειδικούς για να δούμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

                Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή σαν κλιματική αλλαγή, είναι και η μορφολογία του εδάφους, η οποία επηρεάζει κάποια στιγμή τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που έλεγε ο κύριος Λογιάδης, να δώσουμε μια βαρύτητα και στα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια που είναι κοντά στο επιχειρείν για να μας πουν την άποψή τους πως τουλάχιστον κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να ορθοποδήσουν.

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η Επιτροπή Περιφερειών σχετίζεται με το μεγάλο πρόγραμμα το «αγροδιατροφή». Δηλαδή, από το αγρόκτημα στο πιάτο, όπου εκεί θα πρέπει να συνομιλήσουμε με κάποιους τοπικούς συνεταιρισμούς, με κάποια σωματεία εμπορικού χαρακτήρα, για να δούμε τι προτείνουν και αυτοί για να περάσουμε σε ένα άλλο μοντέλο από τους ευέλικτους μικρούς συνεταιρισμούς που είναι και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για να μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί και πιο ουσιαστικοί. Είναι ζητήματα, δηλαδή, που άπτονται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ζητήματα που αφορούν την Επιτροπή Περιφερειών. Γιατί περιφέρεια ίσον αγροτική και κτηνοτροφική υποδομή, ίσον τουρισμός και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που λέγαμε πριν και για το φορολογικό συντελεστή. Θα πρέπει μέσω των εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων να δούμε τι προτάσεις μπορούμε να κάνουμε για μικρές επιχειρήσεις μέχρι των 20- 30 ατόμων, όχι παραπάνω.

 Είναι ζητήματα νομίζω που πρέπει να τα δούμε κάποια στιγμή. Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτικό Σημείωμα του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΓ. Μουλκιώτης: «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνει τα όρια ηλικίας μειωμένης σύνταξης κατά 7 χρόνια, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις της»