Οι Grup Yorum έρχονται στη Θεσσαλονίκη για μια μοναδική συναυλία, που εντάσσεται στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης.
Η μουσική τους συνδυάζει τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο ήχο, ενώ είναι έντονο και το πολιτικό στοιχείο. Το τουρκικό συγκρότημα ιδρύθηκε το 1985 στην Κωνσταντινούπολη και υπολογίζεται ότι σε αυτό έχουν δραστηριοποιηθεί περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 20 άλμπουμ και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες, πέραν της Τουρκίας, σε χώρες όπως είναι οι Γερμανία, Αυστρία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Συρία.
Η κολλεκτίβα των Grup Yorum συμμετέχει στο καλλιτεχνικό μέτωπο του αγώνα της Τουρκίας και των λαών του κόσμου για ανεξαρτησία, δημοκρατία και σοσιαλισμό. Πολλά μέλη της έχουν διωχθεί, συλληφθεί, φυλακιστεί και βασανιστεί, ενώ δύο εξ αυτών έχουν πεθάνει από απεργία πείνας.
Στόχος των Grup Yorum είναι να ενώσουν όλους τους καλλιτέχνες ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και του φασισμού και όχι μόνο, καθώς στέκονται στο πλευρό του λαού και συγκεκριμένα σε απεργίες εργαζομένων, συγκεντρώσεις δημοσίων υπαλλήλων, μαθητικές πορείες, αντίσταση κρατουμένων, κατεδαφίσεις, σφαγές, γεννήσεις, θανάτους, γιορτές και πανηγύρια.
Πρόκειται για καλλιτέχνες του λαού, για εκπροσώπους της λαϊκής τέχνης. Με μότο τους «Η τέχνη είναι για τους ανθρώπους» μιλάνε μέσα από τη μουσική και την τέχνη τους για τον πόνο, τη χαρά, την πείνα, τη φτώχεια και τις αδικίες των ανθρώπων.
Η ιστορία του συγκροτήματος
Το 1985 τέσσερις φίλοι στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ίδρυσαν το συγκρότημα εμπνευσμένοι από το λατινοαμερικάνικο «Nueva canción». Το «Nueva canción» είναι κίνημα και μουσικό είδος που χαρακτηρίζεται από τους παραδοσιακούς ήχους και το κοινωνικό περιεχόμενο των στίχων του. Οι Grup Yorum συνδύασαν τούρκικους και κουρδικούς ήχους με στίχους τοπικών τραγουδιών που είχαν αριστερό πολιτικό προσανατολισμό.
Τα τραγούδια τους έχουν αντικαπιταλιστικό, αντιιμπεριαλιστικό και αντιαμερικανικό περιεχόμενο, ενώ οι στίχοι τους στρέφονται, επίσης, κατά του καταπιεστικού τουρκικού κράτους. Σε πολλές περιπτώσεις, τα τραγούδια και οι συναυλίες τους έχουν απαγορευτεί από το τουρκικό κράτος, ωστόσο, οι ίδιοι παραμένουν ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα στην ιστορία της Τουρκίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ