«Ανάγκη επέκτασης της επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα με αναπηρία άνω του 80%»

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ:«Ανάγκη επέκτασης της επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα με αναπηρία άνω του 80%»

 

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από συνταξιούχους του ΕΦΚΑ με αναπηρία άνω του 80%, σε προβληματισμό και περίσκεψη βρίσκεται μερίδα εξ’ αυτών προερχόμενη από τον Ιδιωτικό Τομέα, εξαιτίας της άνισης μεταχείρισης που υφίστανται συγκρινόμενοι με τους αντίστοιχους συνταξιούχους με αναπηρία άνω του 80% προερχόμενους από τον Δημόσιο Τομέα. Όπως αναφέρουν, από 1/1/2013 τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας έχουν επιστραφεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου με αναπηρία άνω του 80% με τη μορφή δωδεκατημορίων, βάσει των Ν. 4111/2013 (Άρθρο 1, Παράγραφος 4), Ν. 4093/2012 (Άρθρο 1, Παράγραφος Β’) και Ν. 4093/2012 (Άρθρο 1, Υποπαράγραφος Β.3, περίπτωση δ’). Με την ίδρυση του ΕΦΚΑ (Ν. 4387/2016, Άρθρο 51, Παράγραφοι 1, 2) θα περίμενε κανείς για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας να πραγματοποιηθεί ανάλογη επέκταση επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ του Ιδιωτικού Τομέα με αναπηρία άνω του 80%. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο της άνισης μεταχείρισης, αφού συνταξιούχοι της ίδιας κατηγορίας με αναπηρία άνω του 80% στον ίδιο Ασφαλιστικό Φορέα (ΕΦΚΑ) να έχουν διαφορετικές συνταξιοδοτικές παροχές. Στα πλαίσια εξάλειψης της δημιουργηθείσας ανισότητας μεταξύ των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) με αναπηρία άνω του 80%, οι συνταξιούχοι του Ιδιωτικού Τομέα ζητούν την επέκταση της επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και σε αυτούς με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να εξαλείψετε τη δημιουργηθείσα ανισότητα μεταξύ των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ (Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα) με αναπηρία άνω του 80%;
  2. Για ποιους λόγους η Πολιτεία δεν τήρησε, ως όφειλε, τις αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας και δε φρόντισε, ώστε συνταξιούχοι της ίδιας κατηγορίας με αναπηρία άνω του 80% στον ίδιο Ασφαλιστικό Φορέα (ΕΦΚΑ) να έχουν τις ίδιες συνταξιοδοτικές παροχές;
  3. Προτίθεσθε να επεκτείνετε την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και για τους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα με αναπηρία άνω του 80%; Θα έχει το μέτρο επέκτασης αναδρομική ισχύ από 1/1/2013;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: «Ανάγκη επέκτασης της επιστροφής των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Επιδόματος Αδείας και στους συνταξιούχους του Ιδιωτικού Τομέα με αναπηρία άνω του 80%».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 6482/19-7-2022 Ερώτηση.

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χήτα, σχετικά με το παραπάνω αναφερόμενο θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Με τις διατάξεις της υποπ. Β4 της παρ. Β και της υποπ. ΙΑ6 της παρ. ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012(Α΄222) καταργήθηκαν τα Δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας για τους συνταξιούχους όλων των πρώην φορέων ασφάλισης και του Δημοσίου.

Κατ’ εξαίρεση ρητών διατάξεων του ίδιου νόμου, όπως προστέθηκαν και τροποποιήθηκαν με το ν. 4111/2013(Α΄18) (άρθρα 1 παρ. 4 και 34 παρ.6), εξακολούθησαν να καταβάλλονται επιμεριζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση προσαυξάνοντας τη μηνιαία σύνταξη μέχρι την εφαρμογή του ν.4387/2016:

Α) τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας της σύνταξης στους συνταξιούχους του δημοσίου με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και

Β) τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας του εξωιδρυματικού επιδόματος (και όχι της σύνταξης) στους συνταξιούχους όλων των λοιπών φορέων που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.

Επίσης, με τις διατάξεις του ν.4387/2016 (Α΄ 85), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αναμορφώθηκε πλήρως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλειας. Στις ανωτέρω διατάξεις δεν υπήρχε πουθενά αναφορά σε δώρα εορτών, επιδόματος αδείας, ούτε υπήρξε διάταξη που να τροποποιεί τον υπολογισμό του ύψους των επιδομάτων που χορηγεί ο φορέας. Έκτοτε, δεν επαναλήφθηκε με οποιαδήποτε ρητή νομοθετική διάταξη η αναβίωση των καταργηθέντων διατάξεων και η επαναχορήγηση των δώρων εορτών Χριστουγέννων Πάσχα και επιδόματος αδείας ούτε το ύψος των χορηγούμενων επιδομάτων.

Συνεπώς, οι συνταξιούχοι του δημοσίου με αναπηρία άνω των 80% που λάμβαναν κατά την 12η/5/2016 ποσά συντάξεων από δώρα εορτών και επίδομα αδείας, εξακολουθούν να τα λαμβάνουν μηνιαίως, καθώς αυτά έχουν ενσωματωθεί ως ποσά στο συνολικό ύψος της σύνταξής τους (εθνική και ανταποδοτική). Οι ασφαλισμένοι του δημοσίου που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 λαμβάνουν την εθνική και ανταποδοτική σύνταξη υπολογιζόμενη με τους ενιαίους κανόνες υπολογισμού και δεν λαμβάνουν δώρα εορτών ούτε επίδομα αδείας.

Β. Ο e-ΕΦΚΑ εξακολουθεί και χορηγεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που το δικαιούνται, το εξωιδρυματικό επίδομα στο ύψος που είχε καθοριστεί πριν τις τροποποιήσεις στον υπολογισμό της σύνταξης, δηλαδή ποσό ίσο με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (Η.Α.Ε.) της 31ης/12/2011 (με εξαίρεση την περίπτωση του μονού ακρωτηριασμού που ισούται με το 10πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31ης/12/2011) – προσαυξανόμενο με ένα ολόκληρο ποσό επιδόματος ως δώρο Χριστουγέννων και μισό ποσό ως δώρο Πάσχα και επίδομα Άδειας επιμεριζόμενα σε δώδεκα μήνες και ενσωματωμένα στο μηνιαίο καταβαλλόμενο ποσό (άρθ. 34 παρ. 6 ν. 4111/2013).

Οι συνταξιούχοι του δημοσίου δεν δικαιούνται εξωιδρυματικό επίδομα από τον e- ΕΦΚΑ αλλά επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ, με προϋποθέσεις χορήγησης και ποσό ύψους που καθορίζεται από την προνοιακή νομοθεσία του ΟΠΕΚΑ.

Γ. Υφίσταται διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο για την χορήγηση συντάξεων αναπηρίας στο Δημόσιο σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης συντάξεων αναπηρίας στους λοιπούς πρώην ασφαλιστικούς φορείς. Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν.4387/2016 ορίσθηκε ρητά ότι μέχρι τη θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, όλων των ασφαλισμένων του e- ΕΦΚΑ, το Δημόσιο και οι λοιποί εντασσόμενοι στον e-ΕΦΚΑ φορείς, κλάδοι και τομείς, εξακολουθούν να εξετάζουν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας ως προς τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης, εφαρμόζοντας τις µέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, γενικές και καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα, αρμόδια Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων έχει πραγματοποιήσει συνεδριάσεις από τον Ιούλιο του 2021 με σκοπό την χαρτογράφηση των υφιστάμενων κανόνων, την εισήγηση πλέγματος νέων ενιαίων κανόνων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και την οικονομική αποτίμηση αυτών των προτάσεων, αξιοποιώντας παράλληλα το Πόρισμα του Φεβρουαρίου 2017 και λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις ιδιαιτερότητες που τυχόν υφίστανται.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ

Προηγούμενο άρθροΣυνεχής η στήριξη της ΕΕ σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας