Ο Γ. Οικονόμου στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και την δημοσιογράφο, Κάτια Μακρή

Η Ευρώπη και η χώρα μας σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο χειμώνα

Αυτό που συζητάει να κάνει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εκείνο που είχε προτείνει εδώ και επτά μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός είχε πει δύο πράγματα: πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, εκεί που διαπραγματεύεται στην Ευρώπη, στην πηγή δηλαδή και δεύτερον, αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είχαμε ένα μοντέλο, το οποίο είχε δημιουργηθεί, όταν οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές. Ένα μοντέλο το οποίο συνέδεε απόλυτα την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με το φυσικό αέριο, που ήταν, όμως, σε συνθήκες οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με εκείνες που είχαν διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκβιαστική αυτή λογική της Ρωσίας, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα και αστάθεια σε ολόκληρο τον πλανήτη, και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ελπίζουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι απαιτείται γενναία ευρωπαϊκή λύση και παρέμβαση.

Ότι κανένας κρατικός προϋπολογισμός από μόνος του, καμία εθνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει πολύ ουσιαστική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα, με τα οποία θα είναι αντιμέτωποι οι λαοί μας και οι πολίτες το Χειμώνα που έρχεται. Χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν Αρμαγεδώνα, όπως τον περιγράφουν οι ίδιες τους οι ηγεσίες. Βλέπουμε τα μέτρα που παίρνει η γερμανική Κυβέρνηση, βλέπουμε το μήνυμα που εξέπεμψε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πιστεύουμε ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ταχύτατα να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή που ο Πρωθυπουργός είχε περιγράψει επτά μήνες πριν.  Τι θα σημάνει αυτό για εμάς; Πολύ παραπάνω δυνατότητες από αυτές που μέχρι στιγμής στηρίζονται μόνο από τον Κρατικό μας Προϋπολογισμό και από τον καινούριο τρόπο τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια, έτσι ώστε να υπάρχει ακόμη πιο ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση, μόνο για το Σεπτέμβριο, διαθέτει κοντά στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, 1.100.000.000 από τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης, που ουσιαστικά καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής  και μεταφέρει τα υπερέσοδα των προμηθευτών στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και 800 εκατομμύρια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Με αυτόν τον τρόπο, το Σεπτέμβριο, έξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν κατά 90% περίπου μικρότερες αυξήσεις από αυτές θα έβλεπαν. Απορροφάται το 100% της αύξησης στα κοινωνικά τιμολόγια, το 84% περίπου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια. Στην πραγματικότητα είναι ότι τρέχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης σε όλη την Ευρώπη.

Η δική μας πρόθεση και δέσμευση, αυτή που έδωσε ο Πρωθυπουργός το Μάιο, είναι ότι όσο διαρκεί η κρίση, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, έτσι ώστε να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη ζωή των πολιτών. Έχουμε καταφέρει, με την πολιτική μας, το τελευταίο διάστημα, να περιορίσουμε, όσο γίνεται, την εισαγόμενη ενεργειακή ακρίβεια. Ο κόσμος πληρώνει αισθητά φθηνότερους λογαριασμούς από αυτούς που πλήρωνε στην αρχή της κρίσης και όλοι, όχι μόνο όσοι ήταν προστατευμένοι μέχρι τις 300 κιλοβατώρες.

Αυτή την πολιτική, με τρόπο λελογισμένο, σώφρονα, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που δημιουργεί η οικονομία μας, που δημιουργεί συνολικά η πολιτική μας. Όλα αυτά δεν γίνονται στο κενό. Γίνονται γιατί φροντίσαμε να δημιουργούμε ευκαιρίες για αναχώματα στην ακρίβεια και στις αυξήσεις, έτσι ώστε κάθε αποτέλεσμα της πολιτικής μας να γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για όλους, απέναντι σε συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Όλοι όσοι το προηγούμενο διάστημα μιλούσαν για «ακρίβεια Μητσοτάκη», για στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, για επιλογή να στηριχθούν οι λίγοι και εκλεκτοί, αλήθεια τι έχουν να πουν τώρα σε αυτή τη συζήτηση που γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Τι έχουν να πουν τώρα, που και άλλες χώρες πάνε να εφαρμόσουν το δικό μας μοντέλο; Τι έχουν να πουν τώρα, που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται πολύ σοβαρά να υιοθετήσει τις προτάσεις Μητσοτάκη; Έχει σημασία στους καιρούς που ζούμε να αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σπουδαία είναι η γνώση, ο επαγγελματισμός, η προσπάθεια, η συναίσθηση η κοινωνική και κυρίως η αντίληψη της μεγάλης εικόνας, για να μπορείς ουσιαστικά να στέκεσαι στο πλευρό του κόσμου.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και ο Χειμώνας προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολος. Ούτε εξωραΐζουμε, ούτε όμως πανικοβαλλόμαστε, ούτε θα παραιτηθούμε απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Οι δυνατότητες που δημιουργεί η πολιτική μας δεν είναι ανεξάντλητες, αλλά δεν είναι και αμελητέες. Όπως κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε οτιδήποτε υπάρχει και είναι στα όρια αντοχής της οικονομίας, για να μην τινάξουμε τα δημοσιονομικά μας στον αέρα.

Στηρίξαμε και θα εξακολουθούμε  να στηρίζουμε, στοχευμένα, κατηγορίες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για τα καύσιμα πήραμε πρωτοβουλίες και θα εξακολουθούμε να παίρνουμε. Ό,τι είναι δυνατόν να γίνει μέσα στο πλαίσιο αντοχής της οικονομίας και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που γίνεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα συνεχίσει να γίνεται.

Η πολιτική μας έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία, να βάλει δηλαδή στην παραγωγική διαδικασία εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που, από εκεί που δεν είχαν κανένα εισόδημα, πλέον έχουν κανονικό μισθό. Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό το προηγούμενο διάστημα. Προχωρήσαμε σε φοροελαφρύνσεις που δημιουργούν περισσότερο οικονομικό χώρο οικονομικό, για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση που είναι δύσκολη, που είναι εισαγόμενη, που είναι πρωτόγνωρη.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας 

Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι μια πολιτική υποχρεωτικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα. Υπάρχει μια πολιτική σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η οποία εξαγγέλθηκε, θα εφαρμοστεί. Αυτό, όμως, που πρέπει να μπει στη συζήτησή είναι το πώς από μόνοι τους οι πολίτες θα πάνε σε πιο ορθολογικές επιλογές και πρακτικές εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή σε διάφορες κατηγορίες όπως για παράδειγμα για την ανανέωση ηλεκτρικών συσκευών. Πάντως, αυτή την ώρα, δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο μέτρο υποχρεωτικού χαρακτήρα για περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την Εξεταστική Επιτροπή

Υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν οι θεσμικές διαδικασίες στο Κοινοβούλιο, είτε στην Εξεταστική Επιτροπή, είτε στη Θεσμών και Διαφάνειας. Από την πρώτη στιγμή, εμείς ήμασταν απολύτως σαφείς ότι δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στο κομμάτι αυτό.

Ό,τι έχει ειπωθεί, είναι στη λογική της θεσμικής ενημέρωσης που θα μπορούσε να έχει οποιοσδήποτε και κυρίως ο ενδιαφερόμενος στα περιθώρια που αφήνει ο νόμος και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία όλων αυτών των διαδικασιών. Από εκεί και πέρα, εφόσον τώρα οι διαδικασίες έχουν περάσει στα χέρια της Δικαιοσύνης και των θεσμικών οργάνων του ελληνικού Κοινοβουλίου, η συζήτηση μετατίθεται εκεί. Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα καινούριο.

Θα συμβάλλουμε με τη συμμετοχή μας στη Θεσμών και Διαφάνειας, στην Εξεταστική Επιτροπή, στην απόλυτη διερεύνηση και διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης και κυρίως στη θεσμική ενίσχυση του πλαισίου, έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους περιστατικά. Να θεραπεύσουμε, δηλαδή, διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος που οδήγησαν σε αυτή την αστοχία, την υπηρεσιακή.

Δεν επιχειρούμε, σε καμία περίπτωση, σύγκριση με μια Ελλάδα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Και ούτε, σε καμία περίπτωση, θέλουμε να μπούμε σε τέτοιου είδους συμψηφισμούς. Για αυτό, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός μίλησε με παρρησία και με γενναιότητα. Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι το μοναδικό, ούτε το μεγαλύτερο που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Και όπως κάναμε και στο παρελθόν, με άλλου τύπου αστοχίες, παθογένειες, θα τα αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ ουσιαστικά και θεσμικά. Έτσι κάναμε και με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έτσι θα κάνουμε και τώρα.

Εδώ υπάρχουν θέματα που άπτονται της αποτελεσματικότητας κρίσιμων υπηρεσιών για την ασφάλεια της χώρας και από την άλλη σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, αυτή η ισορροπία πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να δοθούν απαντήσεις και θεσμικά να προχωρήσουμε. Η δική μας άποψη είναι ότι την εμπιστοσύνη με τον κόσμο τη συντηρείς με δύο τρόπους: Πρώτον, με την αναζήτηση της αλήθειας και δεύτερον, με ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις που διορθώνουν λάθη και διαχρονικές αδυναμίες. Αυτό έκανε ο Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, αυτό θα κάνει και τώρα.

Για τις εκλογές

Μένουμε σταθεροί στην υλοποίηση της δουλειάς μας και στην ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου στο τέλος της τετραετίας. Προφανώς αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο αυτό που λέγαμε πάντα, ότι στους ασταθείς καιρούς που ζούμε, η σταθερότητα είναι ένα βασικό ζητούμενο για την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι στην ατζέντα μας οτιδήποτε έχει να κάνει με τα εκλογικά. Με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο προχωράμε. Θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας στον κόσμο στο τέλος της τετραετίας και με εμπιστοσύνη στην κρίση του, θα αναζητήσουμε μια ανανεωμένη εντολή για σταθερή και ισχυρή αυτοδύναμη Κυβέρνηση.

Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Όπως δεν παρασυρθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε αυτή την όξυνση της ρητορικής – ήταν και αυτό μια βασική επιδίωξη της Τουρκίας – δεν θα το κάνουμε ούτε και τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα πράγματα, το Καλοκαίρι, πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι φοβόντουσαν αρκετοί. Η πραγματικότητα είναι ότι με την εξωτερική μας πολιτική έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε την απήχηση των θέσεών μας και να βρίσκει τοίχους η Τουρκία μπροστά της στις κατασκευές που κάνει, μακριά από το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις, την ιστορία με όλους αυτούς τους ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς.

Αναγνωρίζουμε το διαρκή εκνευρισμό, θυμό της απέναντι πλευράς για τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά και για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δυνατότητας. Η Ελλάδα εξακολουθεί με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα να παρακολουθεί όλα όσα γίνονται στην τουρκική πλευρά, να μην παρασύρεται σε περιττές εντάσεις και οξύνσεις.

Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε παράγοντας σταθερότητας και στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Βεβαίως είμαστε και απολύτως ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στα εθνικά μας δίκαια και αυτό είναι γνωστό και στους συμμάχους μας, είναι γνωστό και στους απέναντι. Πάντοτε επιδιώκουμε καλές σχέσεις, επιδιώκουμε σταθερότητα, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων κορονοϊού και η εβδομαδιαία μεταβολή τους ανά περιφερειακή ενότητα 
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της έναρξης της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης