Ο Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Η χώρα μας -όπως ολόκληρη η Ευρώπη- παραμένει μέσα στο σπιράλ της διεθνούς κρίσης που πυροδότησε η πανδημία και μεγιστοποίησε και συντηρεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αντιμετωπίζουμε, χωρίς δυστυχώς σαφή χρονικό ορίζοντα υπέρβασης, σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις, που τις νιώθουμε πιο έντονα στο ρεύμα και τα καύσιμα. Επεκτείνονται όμως και αφορούν και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων βασικών ειδών διατροφής.

Η κόπωση της κοινωνίας είναι έντονη, καθώς οι κρίσεις ακρίβειας έρχονται μετά από τη δεκαετή περίοδο των μνημονίων που μας πλήγωσε και μείωσε τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Αλλά και μετά την πανδημία, που επισώρευσε ανθρώπινες απώλειες και μείζονες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η πραγματικότητα είναι καλά γνωστή σε όλους. Τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες και πολλές εξωγενείς κρίσεις που καμιά άλλη Κυβέρνηση δεν βρήκε μπροστά της στα μεταπολεμικά χρόνια. Αρχικά, την οργανωμένη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών  στον Έβρο. Μετά, την πανδημία και τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Και τώρα, την παγκόσμια έκρηξη των ενεργειακών -και όχι μόνο- τιμών, που πήρε δραματικές διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Βιώνουμε -όπως ολόκληρος ο κόσμος- μια κατάσταση που ασκεί αφόρητη πίεση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κι ακόμη περισσότερο στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μια κατάσταση, που καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να μηδενίσει, παρότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν αφήσει τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο, όπως εύκολα θα μπορούσε να έχει γίνει.

Εμείς, στην Ελλάδα, είδαμε γρήγορα το πρόβλημα και οργανώσαμε ένα σχέδιο διαχείρισής του. Πήραμε από την αρχή μέτρα στήριξης και τα διευρύναμε με ένα ευρύ πρόγραμμα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Και είναι απόφασή μας -όπως επανέλαβε και πολύ πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στη Μαγνησία- να συνεχίσουμε στο μέτρο του δημοσιονομικά εφικτού τη στήριξη της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, με έμφαση στους οικονομικά αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Κάθε δυνατότητα που υπάρχει, κάθε δυνατότητα που δημιουργούμε με την οικονομική μας πολιτική, μετατρέπεται σε στήριξη της κοινωνίας, αλλά και των επιχειρήσεων.

Ήδη, η Ελλάδα -όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- έχει δώσει, μέχρι σήμερα, για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, διπλάσιους πόρους σε σχέση με το μέσο όρο στην Ευρώπη. Και η ενίσχυση αυτή γίνεται πιο δραστική με το εθνικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και μπαίνει σταδιακά σε εφαρμογή. Να θυμίζω:

-Για το μήνα που διανύουμε, όπως και για τον Ιούνιο,  επεκτείνεται η επιδότηση του ρεύματος και για πάνω από τις 300 κιλοβατώρες, αλλά και για όλες τις κατοικίες όχι μόνο για την κύρια κατοικία. Για τις μικρές και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιδότηση θα καλύπτει το 80% της αύξησης.

-Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα, μέσα από την οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ για να  πάρουν επιστροφές ίσες με το 60% των αυξήσεων που πλήρωσαν στο ρεύμα  μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους από το Δεκέμβριο έως και το Μάιο. Οι επιστροφές προφανώς δεν θα είναι ίδιες για όλους, αλλά θα εξαρτώνται από τα ποσά των αυξήσεων που πλήρωσε ο καθένας. Θα ξεκινούν από τα 18 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.

-Από τον Ιούλιο θα μπει σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός διπλής παρέμβασης στη χονδρική και τη λιανική τιμή. Επί της ουσίας, με τον τρόπο αυτό αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και  έτσι  θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70% μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Απέναντι σε όλα αυτά, η Αντιπολίτευση επιμένει να εμφανίζεται εκτός τόπου και χρόνου, κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, με τη στάση του, πως είτε δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο, είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει. Γι’ αυτό και σε μια αυθεντική εκδήλωση παλαιοκομματισμού και καιροσκοπισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που έχει έτοιμη τη λύση για όλα, σαν ένας μάγος που θα βγάλει λαγό από το καπέλο. Για το φυσικό αέριο, τα καύσιμα, την ενέργεια, την ακρίβεια. Για όλα έχει έτοιμο ένα νόμο και ένα άρθρο για να λύσει υποτίθεται το πρόβλημα.

Οι Έλληνες, ωστόσο, θυμούνται καλά ότι  με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα έσκιζε τα μνημόνια και ότι τελικά -αφού έσυρε τη χώρα μας στο δράμα του 2015, αφού έκλεισε τις τράπεζες και κατέστρεψε τους μικρομέτοχους, αφού κόστισε πάνω από 100 δισ. στον τόπο-  έφερε ένα το τρίτο σκληρότερο και αχρείαστο μνημόνιο.

Θυμούνται ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, αλλά έβαλε 29 καινούργιους φόρους, τους οποίους μειώνει ή καταργεί η σημερινή Κυβέρνηση.

Θυμούνται ότι με «ένα νόμο και ένα άρθρο» θα βελτίωνε τις συντάξεις, αλλά τις πετσόκοψε με το νόμο Κατρούγκαλου. Το «καπέλο» του κ. Τσίπρα κρύβει, σαν τον ασκό του Αιόλου, μόνο θύελλες και καταστροφές. Για αυτό καλύτερο θα ήταν να μείνει στη θέση του.

Απέναντι σε αυτή την απόπειρα νέας εξαπάτησης η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της. Δεν κρύβει τα προβλήματα που προκαλούν οι παγκόσμιες κρίσεις, αλλά αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπισή τους. Αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και εξαντλεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει για το μετριασμό τους. Αντιμετωπίζει τις εξωγενείς προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες  για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Ένα ακόμη δείγμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη περιοδεία του στη Μαγνησία ότι θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι 171 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και ακόμα 70 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της βιολογικής αγροτικής παραγωγής. Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Γιατί η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι μια στρατηγική με τεράστια σημασία για τη χώρα μας, τόσο μέσα στην παρούσα κρίση όσο και μακροπρόθεσμα.

Στην ενίσχυση τόσο της αγροτικής οικονομίας, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποβλέπει  και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που εισάγει κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που στοχεύει στην αύξηση του μέσου μεγέθους της ελληνικής πολύ μικρής, μικρής και μεσαίας επιχείρησης, στην  τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, στην αύξηση της παραγωγικότητάς τους, στην ανάπτυξη και στη βιωσιμότητά τους. Ανάμεσα στα άλλα, με το νομοσχέδιο:

-Εισάγουμε τον θεσμό της συνεργασίας των επιχειρήσεων.

-Βελτιώνουμε διατάξεις φορολογικών κινήτρων που υπήρχαν σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

-Ενισχύουμε την αγροτική οικονομία και προωθούμε τη συνεργασία φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται σημαντική έκπτωση φόρου εισοδήματος, ύψους 30% για 9 χρόνια στη νέα εταιρική σχέση που θα προκύψει από τη συνεργασία ατομικών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Ακόμη ευνοϊκότερα είναι τα κίνητρα στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών, καθώς η απαλλαγή αυτή θα ανέρχεται στο 50%. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά σε επαγγελματίες αγρότες μέλη Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων, όπως οι ομάδες παραγωγών, καθώς και σε επαγγελματίες αγρότες που συνάπτουν δεσμευτικές συμβάσεις με επιχείρηση-αγοραστή για την απορρόφηση των προϊόντων τους στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας, χορηγείται απαλλαγή κατά 50% από το φόρο εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, εφόσον το 75% των προϊόντων παραγωγής τους πωλείται μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών αυτών.

Πανδημία

Η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού -πλην των δομών υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς- από την 1η Ιουνίου και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών, μας δίνει μια αφορμή αισιοδοξίας. Είναι, λοιπόν, στιγμή για να επισημάνουμε κάποια σημεία αυτής της επίμονης και επίπονης πορείας και να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό:

1.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Το λέω αυτό, προς απάντηση στα διάφορα που έχουν γραφτεί και υποστηριχτεί,  χωρίς να αξιολογούνται σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, διαφορές στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και των απωλειών από Covid σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

2.Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας, και στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την υπονόμευση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του εμβολιασμού στο εσωτερικό της χώρας.

3.Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που, πλέον, προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς στο Ε.Σ.Υ..

4.Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του Κράτους με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος.

5.Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατ. δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.

6.Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, παρά την πανδημία.

7.Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην Ε.Ε. (άνω των 30 δισ. ευρώ) με βάση πληθυσμό και Α.Ε.Π., ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, υλοποιούνται ήδη και αποσπούν πολύ θετικά σχόλια από την Επιτροπή.

Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο -και άρα πιο ευάλωτο- πληθυσμό στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς πολιτικής στήριξης τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα διαχείρισης για την Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης. Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα μας και τον πληθυσμό μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε..

Φυσικά, πάντοτε θα παραμένει η θλίψη, αλλά και η συντριβή για όσους και όσες χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε όμως τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουν ξεκινήσει πάλι οι φήμες για ανασχηματισμό. Δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε πει πως όποιος Υπουργός έχει κουραστεί και θέλει να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία, για παράδειγμα, μπορεί να τον απαλλάξει, μήπως έχει έρθει η ώρα, όντως, για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα; Ξέρω ότι δεν προαναγγέλλονται, βέβαια, οι ανασχηματισμοί, αλλά μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτε για αυτή την Πέμπτη;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην κανονίσετε για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, η τουρκική παραβίαση την προηγούμενη εβδομάδα σηματοδοτεί μία νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο επίπεδο των προκλήσεων; Σε τι βαθμό ανησυχεί την Κυβέρνηση; Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, επίσης, επειδή βλέπω διάφορα δημοσιεύματα τα οποία ισχυρίζονται πως η παραβίαση έγινε την Τετάρτη, αλλά μάθαμε για την αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης την Παρασκευή, αν ισχύει κάτι τέτοιο και για ποιο λόγο έγινε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι αντιδράσεις αυτές της Τουρκίας, οι σπασμωδικές αντιδράσεις, φανερώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ενόχληση της Τουρκίας για τη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας μας -αναβάθμιση που σταδιακά έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο διεθνές γίγνεσθαι- την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος. Πρόκειται για μια πολύ προκλητική ενέργεια, αυτή η οποία περιγράφετε, ενέργεια που αντιμετωπίστηκε πολύ άμεσα από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με διάβημα τόσο προς την τουρκική πλευρά, όσο και με ενημέρωση των εταίρων και των συμμάχων μας.

Είναι απολύτως σαφές ότι αυτές οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, που αντανακλούν τη μεγάλη της ενόχληση για τα όσα έχει πετύχει η χώρα μας, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός στο διεθνές στερέωμα, δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι. Δεν πρόκειται να μας απροσανατολίσουν από την σταθερή στρατηγική αποφασιστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων, σθεναρής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου σε όλα τα φόρα που συμμετέχουμε.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ’ αυτού. Στο κλίμα που διαμορφώνεται στο φόντο τέτοιων προκλήσεων και επειδή ενόψει έχουμε και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη, θα μπορούσε να πει κανείς πως μία επαφή εκεί με τον Tayyip Erdoğan, ανάμεσα στο Tayyip Erdoğan και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι εκτός τόπου και χρόνου ή είναι πρόωρο να το πούμε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός πάντοτε είναι ανοιχτός σε συνομιλίες. Σας θυμίζω ότι υπήρχε μια συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγο καιρό. Τα όσα η Τουρκία έκανε από εκεί και μετά, με αποκορύφωμα τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και την εξόφθαλμα παράνομη και προκλητική ενέργεια με τα αεροπλάνα της 2,5  μίλια από την Αλεξανδρούπολη, είναι σαφές ότι ήταν εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε σε εκείνη τη συνομιλία.

Συνεπώς, εμείς, προφανώς και θέλουμε να συζητούμε. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας και η συναντίληψη με βάση τα όσα γενικότερα συμβαίνουν στον κόσμο για το πώς πρέπει να είναι η κατάσταση στην Νοτιανατολική Μεσόγειο και στην πτέρυγα αυτή της συμμαχίας. Η χώρα μας δεν έχει ποτέ να φοβηθεί τίποτα και να συνομιλεί. Πάντοτε υπερασπίζεται αποφασιστικά τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε όλα τα πεδία, και στο πεδίο της διπλωματίας και στο πεδίο της αποτροπής.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κάποιο σχόλιο για την αντίδραση του State Department, σχετικά με τις νέες παραβιάσεις της Τουρκίας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την ανακοίνωση του State Department διαφαίνεται η καταδίκη αυτών των προκλητικών ενεργειών πάρα πολύ καθαρά.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις στα καύσιμα έχουν απογειωθεί, σήμερα έχει 2,22-2,27-2,28 η βενζίνη εδώ στο Λεκανοπέδιο και στην Περιφέρεια έχει γύρω στα 2,50 ευρώ. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επεκτείνει αυτό το επίδομα για τα καύσιμα και τους επόμενους μήνες ή τέλος πάντων να το διευρύνει και σε άλλες ομάδες; Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχουμε ξεκαθαρίσει πολλές φορές, στο πλαίσιο του δημοσιονομικά εφικτού πάντοτε, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από τις αυξήσεις σε όλες τις πτυχές του οικονομικού τους βίου. Βασική προτεραιότητα για όλους μας, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, το προηγούμενο διάστημα, ήταν η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια.

Με το Εθνικό Σχέδιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για το οποίο κουβεντιάσαμε και σήμερα, σε πολύ μεγάλο βαθμό πετυχαίνουμε να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» των αυξήσεων αυτών. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αγγίξει τα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών. Κάθε καινούργια δυνατότητα που δημιουργούμε και κάθε περιθώριο που υπάρχει πάντοτε θα αξιοποιείται από την Κυβέρνηση για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να σας ρωτήσω πού βρισκόμαστε στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Να επισημάνω ότι σήμερα δημοσιεύεται στον βρετανικό Τύπο νέο αφήγημα από το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν τα αποκόλλησαν τα Γλυπτά, ότι ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα. Ωστόσο, η κυρία Μενδώνη απαντά ότι πρόκειται για κλοπή κατά συρροή. Είμαστε σε νέο αδιέξοδο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ιστορία δεν αμφισβητείται. Είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο έφυγαν τα Γλυπτά από τη χώρα συνιστά βίαιη αφαίρεση και κλοπή. Από εκεί και πέρα, η ελληνική Πολιτεία θα εξακολουθεί να αναπτύσσει κινητικότητα, να επιμένει σθεναρά με επιχειρήματα και με μια σειρά πρωτοβουλιών και κινήσεων σε όλο τον κόσμο, προκειμένου τα Γλυπτά να επιστρέψουν εδώ που ανήκουν, εδώ που θα έπρεπε να βρίσκονται.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στο «DOCUMENTO» της Κυριακής αποκαλύπτονται σπατάλες εκατομμυρίων σε κτιριακές εγκαταστάσεις, προσλήψεις και άλλες δαπάνες στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, καταγράφονται, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, παραιτήσεις κορυφαίων στελεχών και δεν έχει υπάρξει ακόμα εγκεκριμένος Προϋπολογισμός για το 2021. Έχει δώσει ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης εξηγήσεις τι συμβαίνει στην Αναπτυξιακή Τράπεζα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα γίνεται μια πάρα πολύ καλή δουλειά προς όφελος των ελληνικών επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας. Αυτό νομίζω ότι είναι πασιφανές και η Κυβέρνηση είναι πλήρως ικανοποιημένη για τη δουλειά που γίνεται εκεί.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Σύμφωνα με την Google, φορείς της Κυβέρνησης είχαν αγοράσει εκείνο το λογισμικό για το οποίο υπήρχαν καταγγελίες ότι έγιναν παρακολουθήσεις σε δημοσιογράφους. Έχετε πει εσείς ότι το λογισμικό αυτό δεν το έχει χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως γνωρίζω, η Google ανασκεύασε επί το ακριβέστερο το περιεχόμενο της ανακοίνωσής της, προσθέτοντας δύο κρίσιμες λέξεις κλειδιά, τη λέξη «likely» (πιθανόν) και «οperating» (ότι ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στη χώρα και δεν είναι εγκατεστημένοι εδώ), σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λογισμικού. Ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα έχω πει.

Νομίζω ότι οι διευκρινίσεις που έδωσε η Google δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης. Εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εγχώριους μυθομανείς και συνωμοσιολόγους. Παρατήρησα, ίσως, επειδή ήταν και Σαββατοκύριακο, ότι ξέφυγε της προσοχής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που με καλούσε με πολύ μεγάλη ζέση να διαψεύδω και την Google την Παρασκευή, όπως και μερίδα του Τύπου, που βιάστηκε και έσπευσε να δείξει διάφορα πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν όλα όσα έχω πει.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Νέες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και θέλω να σας ρωτήσω, μετά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, κατά πόσο η Κυβέρνηση αξιολογεί, πώς αλλάζει επί τω βελτίω το κλίμα γι’ αυτήν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι δημοσκοπήσεις για μας είναι ένα εργαλείο δουλειάς. Ένα εργαλείο αξιολόγησης. Δεν πολιτευόμαστε με βάση τις δημοσκοπήσεις. Πολιτευόμαστε για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, με πολιτικές και με πράξεις απέναντι στις πολλαπλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε εδώ για να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, την Ελλάδα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Να δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης, να μειώνονται οι ανισότητες, να εκσυγχρονίζεται η χώρα σε όλα τα επίπεδα, να προχωρούν τα μεγάλα έργα. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο κόσμος και με βάση αυτά πολιτευόμαστε. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι οι δημοσκοπήσεις, όλες οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα, καταγράφουν μια διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, που είναι περίπου η διαφορά των εθνικών εκλογών. Αυτό κάτι δείχνει. Δείχνει, για παράδειγμα, ότι η κοινωνία εμπιστεύεται τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση.

Όμοιά της δεν έχει διαχειριστεί καμία Κυβέρνηση τα μεταπολεμικά χρόνια. Προφανώς και έχει περισσότερες απαιτήσεις από μας, γιατί όσο οι δυσκολίες μεγαλώνουν, οι πολίτες θέλουν από την Κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ακόμη σκληρότερη δουλειά, ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη, όμως, αναδεικνύουν ότι όλα αυτά που κατά καιρούς επικαλούνται διάφοροι στην Αξιωματική Αντιπολίτευση περί κατάρρευσης της Κυβέρνησης και επικείμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ κλπ., είναι φαντασία και μάλλον επιστημονική.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αυτές τις μέρες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι περισσότερα αυτά που σας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ, παρά αυτά που σας χωρίζουν. Υπάρχει κάποια καινούργια εξέλιξη, κάποια συζήτηση στο θέμα συνεργασιών;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο ή κάποια καινούργια συζήτηση. Εμείς αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ μεγάλο σεβασμό τα Συνέδρια των κομμάτων. Είναι διαδικασίες που νομιμοποιούν τη δημοκρατική λειτουργία των κομμάτων. Το ίδιο ισχύει και για τις διαδικασίες που έγιναν στο ΠΑΣΟΚ, που συνέπεσαν και με την επιστροφή στα σύμβολα και τα χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε όλοι. Νομίζω ότι ένα δεύτερο πράγμα που αναδείχθηκε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, προκειμένου να διαμορφώσει μια συγκροτημένη πρόταση προς την κοινωνία, που να πλαισιώνεται από μια στρατηγική σταθερή, καθαρή και κατανοητή σε όλους.

Είμαι σίγουρος ότι το Συνέδριο θα βοηθήσει το κόμμα αυτό προς τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής. Αυτό είναι δικό του ζήτημα. Δικό μας ζήτημα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει να προσπαθούμε με την πολιτική, με τα αποτελέσματα της δουλειάς μας, να δίνουμε απαντήσεις στις αγωνίες, στις προκλήσεις, αλλά και στις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως στους ανθρώπους που θέλουν και διεκδικούν μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη επόμενη μέρα για εκείνους και τα παιδιά τους. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αυτή είναι η προσπάθειά μας και εκεί είναι προσηλωμένες όλες μας οι ενέργειες.

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ: Εκτός από τα σενάρια περί ανασχηματισμού, που έχετε δει και εσείς ότι έχουν αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν και σενάρια που διακινούνται εκ νέου για εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές και δη για το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο. Τι απαντάτε σε αυτό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Όπως είπα και προηγουμένως, η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της. Αυτό ισχύει και για τις πρόωρες εκλογές, αυτό ισχύει και για τον ανασχηματισμό. Κοιτάμε τη δουλειά μας. Κάθε μέρα οφείλουμε να παράγουμε αποτέλεσμα και να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, να κάνουμε δουλειά για την Πατρίδα και την κοινωνία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ας κλείσουμε τα σενάρια με την τριάδα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου που έχει επανέλθει σε κάποια δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο. Ο Πρωθυπουργός έχει πει πως αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ισχύει η δέσμευση που έχει καταθέσει πριν από λίγους μήνες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απολύτως. Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α  Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού στις Τ.Κ Επισκοπής και  Καλοχωρίου
Επόμενο άρθροΣυνεχείς ασφαλτοστρώσεις σε σημεία που χρήζουν άμεσης επέμβασης, σε Κοινότητες του Δήμου Αλεξάνδρειας