ΝΔ: Ομιλία Γιάννη Μπούγα στο 14ο Συνέδριο του κόμματος

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μπούγα στο 14ο Συνέδριο του κόμματος

Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι του συνεδρίου μας, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, το προηγούμενο συνέδριό μας ήταν το πρώτο μετά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που τόσο ποθούσαμε και με κοινό αγώνα πετύχαμε τον Ιούλιο του 2019.

Σήμερα, λίγο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου χρόνου της κυβερνητικής μας θητείας, επιχειρούμε μερική αποτίμηση του έργου που συντελέστηκε. Κοιτώντας μπροστά συζητάμε για τα μεγάλα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Από την έναρξη σχεδόν της κυβερνητικής μας θητείας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά σοβαρών πρωτόγνωρων κρίσεων.

Πολλοί φίλοι, είμαι βέβαιος, ότι το γεγονός αυτό το θεωρούν ατυχές. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι τύχη για τους Έλληνες που στις μεγάλες κρίσεις, στους όντως δύσκολους καιρούς που διανύουμε, στο τιμόνι της χώρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα. Το σπουδαιότερο, όμως, δημιουργούμε μέσα από τις πολύμορφες κρίσεις νέες ευκαιρίες.

Μετά τις υβριδικές επιχειρήσεις και την ωμή απόπειρα εισβολής στον Έβρο ενισχύσαμε με προσωπικό και μέσα τα σύνορά μας, αποτρέποντας τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και εφαρμόσαμε οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού. Τις συνέπειες ενός προβλήματος το οποίο αποτελούσε, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, μείζον εθνικό πρόβλημα.

Από την υγειονομική κρίση, αξιοποιώντας την γνώση και την εμπειρία περνάμε σε μια νέα εποχή ενισχυμένου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Στην προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και υπεύθυνο πατριωτισμό αντιστεκόμαστε σθεναρά, οικοδομούμε συμμαχίες. Ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και καθιστούμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια.

Λαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών που προκαλούν η ενεργειακή κρίση όσο και η ακρίβεια. Μιλάμε με παρρησία για τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον πόλεμο και εκφράζουμε εμπράκτως την απόφασή μας να σταθούμε δίπλα σε κάθε πολίτη, όσο καιρό χρειαστεί, εξαντλώντας τα περιθώρια στήριξης της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε το κυβερνητικό μας έργο σε όλους τους τομείς. Τρεις λέξεις, φίλες και φίλοι, χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Συνέπεια, επιμονή, αποτέλεσμα. Κυρίες και κύριοι, στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές είμαστε συνεχώς δίπλα στους πολίτες. Μεταφέρουμε τα μηνύματα της κοινωνίας στην κυβέρνηση και ενημερώνουμε για το κυβερνητικό έργο.

Η αμφίδρομη αυτή σχέση βελτιώνεται και γίνεται ολοένα πιο παραγωγική, όσο προωθούνται και διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των Βουλευτών, των Υπουργών, αλλά και τον κομματικών στελεχών μας που αποτελούν για εμάς πηγή δύναμης.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι που η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα διαθέτει Ευρωβουλευτές και Βουλευτές με γνώσεις, επάρκεια και εμπειρία, καλύπτοντας ευρύτατα επιστημονικά και επαγγελματικά πεδία, ώστε να συνεισφέρουν θετικά και παραγωγικά στην παρουσίαση και περαιτέρω βελτίωση των μέτρων που εισηγείται κάθε φορά η κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα έχουμε επεξεργαστεί προτείνοντας βελτιώσεις σημαντικές υπέρ των πολιτών και ψηφίσει 306 νόμους. Νόμους που καλύπτουν όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής και διαμορφώνουν το αναγκαίο υπόβαθρο κάθε κυβερνητικής δράσης.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη θέσπιση μέτρων ανακούφισης των πολιτών, τις αναγκαίες για την πατρίδα μας μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες δεσμευτήκαμε έναντι του λαού, αλλά και τις ιστορικές εθνικές επιλογές μας, όπως είναι  η επέκταση των χωρικών μας υδάτων που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Και η προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της άμυνας της πατρίδας μας.

Το νομοθετικό μας έργο διαπνέεται από την αγωνία να δίνουμε με παρρησία λύσεις στα προβλήματα των πολιτών, να αμβλύνουμε με τόλμη τις επιπτώσεις των καταστάσεων κρίσης και να απαντάμε με σθένος στη σύγχρονες προκλήσεις.

Ταυτόχρονα, όλες οι αποφάσεις μας, βρίσκουν αναφορά και έμπνευση στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξής μας. Προτάσσουμε την ατομική ελευθερία  ως προϋπόθεση  ύπαρξης της συλλογικής ευημερίας, παρεμβαίνοντας ήπια όταν και όσο χρειάζεται στην κοινωνία και στην οικονομία με γνώμονα τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης και στόχο αταλάντευτο την κοινωνική δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι, πρέπει διαρκώς να τονίζουμε στους πολίτες τη βασική μας διαφορά με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση. Και αυτή η διαφορά είναι η θεσμική μας προσήλωση.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όχι τόσο επειδή λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη και καταβαράθρωσαν την κοινωνία και την οικονομία με τις ιδεοληψίες τους, αλλά κυρίως επειδή επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν θεμελιώδεις για τη δημοκρατία μας θεσμούς με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, μετά τη λήξη του Συνεδρίου μας καθένας από μας πρέπει να μεταφέρει το μήνυμά του. Το μήνυμα αυτό εμπεριέχεται σε μία μόνη λέξη: Σταθερότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να έχουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να έχει την πιο σταθερή κυβέρνηση στην Ευρώπη. Πολιτική μας μέριμνα όσοι μας ψήφισαν στις εκλογές του 2019, ακόμη και όσοι δεν ανήκουν στην παράταξή μας, να μας εμπιστευτούν ξανά. Η συμπόρευσή μας δεν ήταν ευκαιριακή, είναι συνειδητή και παραμένει ανθεκτική.

Στρατηγικός μας στόχος η αυτοδυναμία. Αν δεν επιτευχθεί στις πρώτες εκλογές, θα στραφούμε ξανά στην πηγή της δύναμής μας, τον ελληνικό λαό. Τα ερωτήματα θα τεθούν απλά και ξεκάθαρα: Η χώρα στην πιο κρίσιμη περίοδο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο θα προχωρήσει με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή κάποιον άλλον;

Θα εμπιστευτούμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στη Νέα Δημοκρατία ή σε μια άλλη πολυκομματική κυβέρνηση που θα έχει σχηματιστεί λόγω της συγκυρίας και της στόχευσης των κομμάτων που θα συμμετάσχουν, όχι να κυβερνήσουν προς όφελος του ελληνικού λαού, όχι για να πάρουν δύσκολες αποφάσεις σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά για να απομακρύνουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη. Η συζήτηση για συνεργασία και αναζήτηση συμμαχιών είναι ατελέσφορη και μπορεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες.

Κυρίες και κύριοι, όσοι ανήκουμε στη μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε την πατρίδα και το έθνος, αφοσιωμένοι στις σταθερές αρχές και αξίες μας. Για νέους κοινωνικούς αγώνες, με δυναμισμό συλλογικότητα και αυτοπεποίθηση.

Στηρίζουμε ενωμένοι και αρραγείς τον Πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή μας, για να διατηρήσουμε με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια την Ελλάδα όρθια και πρωτοπόρο. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθροΚατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 785 νέων κρουσμάτων κορονοϊού
Επόμενο άρθροAπόστολος Βεσυρόπουλος : «Η Νέα Δημοκρατία ήταν και θα συνεχίσει να είναι δίπλα στον πολίτη.»