Ο Γ. Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Για τα νέα μέτρα στήριξης

Αύριο θα έχουμε τις ανακοινώσεις απ’ όλους τους αρμόδιους Υπουργούς για τα μέτρα στήριξης, που είναι κι αυτά στην κατεύθυνση να μετριάσουν -γιατί  οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, όχι να μηδενίσουν, όχι να αντιμετωπίσουν, ενδεχομένως, όσο αποφασιστικά όλοι μας θα θέλουμε- το βάρος των ανατιμήσεων.

Θα είναι μία ακόμη σημαντική ενίσχυση. Θα  είναι συνέχεια της ενίσχυσης της οριζόντιας στο ρεύμα, στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο, κάτι που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ. Θα είναι ενισχυμένη. Εξαντλείται κάθε δυνατότητα που υπάρχει, έτσι ώστε να δοθεί ό,τι περισσότερο μπορεί να δοθεί και σε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Θα περιλαμβάνει τρία πράγματα: Πρώτο, τη συνέχιση της ενίσχυσης στο ρεύμα, μεγαλύτερη για τον επόμενο μήνα. Δεύτερο, τη στήριξη στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να μπορέσουν, κάπως καλύτερα, να ανταπεξέλθουν στις ανατιμήσεις. Η λογική που υπάρχει είναι να υπάρξει συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση, απευθείας χρήματα, τα οποία προφανώς και θα είναι ακατάσχετα, δεν θα συμψηφίζονται με οτιδήποτε. Και τρίτο μία παρέμβαση που θα αφορά και την αγορά των καυσίμων, της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης, σε μια προσπάθεια να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους μπορούμε και να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μπορούμε.

Θα υπάρχει για ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης, μία σημαντική έκπτωση στην τιμή που θα πληρώνει ο κόσμος στο λίτρο. Αυτό δεν θα είναι οριζόντιο, δεν θ’ αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες υπάρχουν για όλους, θα αφορά, όμως, πάρα πολύ κόσμο. Θα είναι μία περίμετρος, η οποία θα είναι αισθητά πιο διευρυμένη. Θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία, όμως, θα είναι αρκετά διευρυμένα. Δεν πρόκειται να είναι κάποιος πολύπλοκος μηχανισμός. Θα είναι εξαιρετικά απλοποιημένος και θα είναι άμεσος.

Τα χρήματα είναι μέσα στα όριο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας. Ό,τι εξαγγέλλουμε είναι μετρημένο, σταθμισμένο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε μπροστά σε μία κατάσταση εξαιρετικά ασυνήθιστη και επώδυνη. Προφανώς και ο Προϋπολογισμός θα δεχθεί τους κραδασμούς αυτών των κινήσεων που κάνουμε, λελογισμένα, με τρόπο σόφρωνα, αλλά από την άλλη πλευρά εδώ ζούμε πρωτόγονες καταστάσεις, που δυσκολεύουν πάρα πολύ τη ζωή  εκατομμυρίων ανθρώπων.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθεί. Χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές, που θα κινδυνεύσουν να τινάξουν στον αέρα την προοπτική της χώρας, θα είμαστε στο πλευρό του κόσμου, με όποιο καλύτερο τρόπο μπορούμε. Περνάμε δύσκολα, έχουμε δύσκολα μπροστά μας, δυστυχώς, θα περάσουμε μέσα από συμπληγάδες, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτές είναι οι εκτιμήσεις.

Η στήριξη που δόθηκε και η στήριξη που δίνεται έχει τη λογική να ανακουφίσει τον κόσμο, όχι να του τα δίνεις από τη μία τσέπη και να του τα παίρνεις από την άλλη. Όλος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης ικανοποιεί ταυτόχρονα πολλές παραμέτρους: Και να μην βάλουμε καινούργιους φόρους και  να μην βγάλουμε φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν μόνιμο χαρακτήρα και που αυτές έπαιξαν τον ρόλο τους, με κάποιον τρόπο, στην ανθεκτικότητα  του οικογενειακού εισοδήματος μέχρι τώρα. Προφανώς και τις έχει υπερκεράσει η ακρίβεια και η οικονομική κρίση.

Αλλά δεν πρέπει να το ξεχνάμε κι αυτό. Δηλαδή, φανταστείτε να είχαμε μαζί με όλα αυτά που μας έχουν τύχει, να πληρώνουμε και τον ΕΝΦΙΑ που πληρώναμε πριν από  ενάμιση-δύο χρόνια. Να είχαμε και την Εισφορά Αλληλεγγύης, να είχαμε και τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές. Θυμίζω ότι ταυτόχρονα έρχεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαΐου. Ο Πρωθυπουργός είχε πει ότι θα είναι μια πολύ σημαντική αύξηση.

Η Κυβέρνηση αυτή ούτε θα πάρει πίσω καμιά από τις μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις, που έχει νομοθετήσει, ούτε θα προσθέσει κάποιον καινούργιο φόρο για να αντισταθμίσει τη στήριξη που βάζει. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τα εισοδηματικά κριτήρια σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση για τα καύσιμα θα είναι τέτοια που θα καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Οι αντοχές του Προϋπολογισμού δεν είναι απεριόριστες. Και γι’ αυτό φροντίζουμε πάντοτε ό,τι κάνουμε να είναι καλά μελετημένο και σχεδιασμένο και να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή αντανάκλαση. Δηλαδή, να ανακουφίσει αυτούς που έχουν τεράστια και μεγάλη ανάγκη και ταυτόχρονα να δώσει και μια ουσιαστική στήριξη και σε  ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Διότι αυτό που συμβαίνει, πλήττει τους πάντες, χωρίς αμφιβολία.

Σε ό,τι αφορά στην παρέμβαση στα ενεργειακά θα διαρκέσει, όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Η παρέμβασή μας, για τα καύσιμα έχει έναν ορίζοντα τουλάχιστον δύο-τριών μηνών.  Οφείλει κανείς να είναι πάντοτε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά στην έκταση της κρίσης  και στη διάρκειά της.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι  ο πόλεμος που γίνεται  από τη Ρωσία στην Ουκρανία αφορά δύο χώρες που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ή προμηθευτές πετρελαίου, φυσικού αερίου, σιτηρών, σιδήρου, νικελίου, λιπασμάτων, αντιλαμβάνεται τη γενικευμένη αστάθεια, υπό την απειλή της οποίας βρισκόμαστε όλοι σε ό,τι αφορά και στις ποσότητες και στις τιμές.

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Οι ρυθμοί με τους οποίους δουλεύει και αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκεκριμένοι. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και στην προηγούμενη Σύνοδο, την άτυπη που έγινε στη Γαλλία και πριν από αυτή, έχουν ενταχθεί στα  επίσημα Συμπεράσματα, άρα και σε οδηγίες προς την Επιτροπή, να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις στην κατεύθυνση παρέμβασης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ενέργεια. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό.

Οι προτάσεις του για πλαφόν, εκεί που διαμορφώνεται η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν υιοθετηθεί  από πάρα πολλές κυβερνήσεις και νομίζω ότι είναι κάτι που θα συζητηθεί αι την Παρασκευή. Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει διαδικτυακά στη συζήτηση με τους ευρωπαίους ηγέτες του Νότου. Και αναμένουμε, στις 24-25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής, να κάνει περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι σαφές ότι χωρίς πανευρωπαϊκή παρέμβαση, ό,τι και να γίνει σε κάθε χώρα μεμονωμένα, δεν θα έχει το αποτέλεσμα που προσδοκούμε.

Για την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε στρατιωτική εμπλοκή. Αυτό είναι σαφές, το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Η Κυβέρνηση συντονίζεται, σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη σε βοήθεια για την Ουκρανία, με τους συμμάχους και με τους εταίρους της. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό τη συνέχιση της παροχής βοήθειας. Ζητήθηκε από τη χώρα μας να συνεχίσει να υποστηρίζει με βοήθεια, όπως κάνουν όλοι οι υπόλοιποι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα συνεχίσουμε ανθρωπιστικά να υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Τούτη την ώρα που μιλάμε δεν υπάρχει κάτι περισσότερο πάνω στο τραπέζι. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε σαφώς την υποστήριξή του, εξέφρασε την αγωνία του για τους αμάχους, κυρίως για τους ομογενείς μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κρίσης. Ελπίζουμε κι εμείς στην ταχύτερη δυνατή διευθέτηση.

Για τους μύθους ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι παροχές στην κατεύθυνση της εκλογολογίας ή της προεκλογικής περιόδου. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, που δεν τα βγάζει πέρα. Ο κόσμος ζορίζεται και δυσκολεύεται. Μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες δυσκολίες, εξαιτίας εξωγενών κρίσεων.

Η Αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να κατηγορεί – για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στις κοινωνίες όλης της Ευρώπης- την ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Το κάνει διακινώντας μια σειρά από μύθους. Μύθος ότι δήθεν αυτή η Κυβέρνηση είναι που έκλεισε τα εργοστάσια παραγωγής με λιγνίτη και όχι η προηγούμενη, όπως το είχε προγραμματίσει γιατί έληξε η θητεία τους.

Μύθος σε ό,τι αφορά το πώς ή τι κάνουν οι διάφορες άλλες χώρες. Μύθος το ότι έχει υπερκέρδη δήθεν η Δ.Ε.Η. τα οποία δεν τα διαθέτει για να στηρίξει τους καταναλωτές,  όταν μέχρι τώρα έχει δώσει ήδη 800 εκατομμύρια. Μύθος το ότι καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια όταν, μέχρι στιγμής, τα μέτρα στήριξης ξεπερνούν τα 2,5 δισ.. Η Αντιπολίτευση αδυνατεί να δει τη μεγάλη εικόνα και να αξιολογήσει το γιατί συμβαίνουν αυτά, σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Για τις εκλογές 

Ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει για παρεμβάσεις που πρέπει να κάνεις, προκειμένου να απαντήσεις στις προκλήσεις που βάζουν τα νέα γεγονότα, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Ζούμε σε μια τελείως διαφορετική πίστα. Όχι μόνο στα οικονομικά, στα γεωπολιτικά, στις σχέσεις ευρύτερα με άλλα κράτη. Στις προκλήσεις που έχουμε, σε ό,τι αφορά στην επάρκεια μιας σειράς από αγαθά και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανωθούμε για να μην βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ο Πρωθυπουργός το έχει απαντήσει πολλάκις αυτό. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Η ώρα τους είναι το 2023. Ο Πρωθυπουργός το έχει απαντήσει πολλάκις. Και μέχρι τότε κάθε μέρα που περνά η Κυβέρνηση οφείλει να την αξιοποιεί για να στέκεται στο πλευρό της κοινωνίας.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»
Επόμενο άρθροΚΙΝ.ΑΛ: “Άδικη η κατανομή βαρών και ωφελειών από το νέο ΕΝΦΙΑ”