Ηρεμία σε κλίμα ανησυχίας για τις διεθνείς αγορές

Θετικότερο εμφανίζεται το κλίμα στην αρχή της νέας εβδομάδας, όσον αφορά τη  συμεριφορά των αγορών μετά την εισβολή  της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα στο πράσινο καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν και η Κίνα μάχεται το μεγαλύτερο ξέσπασμα COVID από την έναρξη της πανδημίας, αυξάνοντας τους φόβους για διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Νοέμβριο την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008, καθώς οι έμποροι αποτιμούσαν  τη ζημιά στην παγκόσμια προσφορά από τον πόλεμο.

Η ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου βοήθησε επίσης στην άνοδο των τιμών. Ωστόσο, υποχώρησαν απότομα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς ορισμένες χώρες παραγωγής σηματοδοτούσαν ότι μπορεί να ενισχύσουν την προσφορά.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ενίσχυσε επίσης την αστάθεια της αγοράς, αυξάνοντας τους φόβους για την προσφορά καθώς οι συνομιλίες για την αναβίωση του συμφώνου του 2015 αντιμετώπισαν τον κίνδυνο κατάρρευσης μετά από μια ρωσική απαίτηση την τελευταία στιγμή που ανάγκασε τις χώρες να σταματήσουν τις συνομιλίες.

Οι τιμές του σιταριού σημείωσαν επίσης μεγάλη εβδομαδιαία πτώση – τη μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν επίσης νέο υψηλό ρεκόρ.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι υπήρξε μια σταδιακή αλλαγή στην ψυσχολογία και ότι η παροδική αφήγηση σχετικά με τις τιμές είναι «νεκρή στο νερό και είναι εδώ και αρκετό καιρό».

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018 καθώς οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν με νέες πρωτοβουλίες για να εξουδετερώσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων γενεών, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν την πρόκληση ύφεσης αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ υψηλά ή πολύ γρήγορα.

Εκτός από τα επιτόπια γεγονότα καθώς η Ρωσία προώθησε τις επιθέσεις της στην Ουκρανία το Σαββατοκύριακο, οι αναλυτές λένε ότι η προσοχή της αγοράς στρέφεται επίσης στην πιθανότητα ρωσικής χρεοκοπίας καθώς η οικονομία της πλήττεται από κυρώσεις, κάτι που άλλες πλευρές δεν βλέπουν και τόσο  πιθανό.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου της Έφης Παυλίδου:”Εκπαίδευση και εθνογλωσσική ενσωμάτωση των ξενόφωνων πληθυσμών στην Ελλάδα την περίοδο 1912-1940″ 
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ για την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας