Από τις πιο νόστιμες χειμωνιάτικες πίτες. Τα κρεμμύδια είναι πολύ ωφέλιμα και μαζί με τα τυριά κάνουν μια γευστική σύνθεση μοναδική.
Οι γάλλοι συνηθίζουν την κρεμμυδόπιτα, αυτή την εποχή. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την φτιάχνετε συχνά…
Κρεμμυδόπιτα
Από την Κική Παπαντωνίου, ξακουστή μαγείρισσα Νεμέα
Υλικά για 6 άτομα
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό κρεμμύδια ξερά, κομμένα κυδωνάτα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
4 αυγά μεγάλα
1 ποτήρι κρασί κόκκινο
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό
1 ποτήρι κρασιού ελαφριά κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
250 γρ. γραβιέρα και κασέρι τριμμένα
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια για 2 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα τα αυγά και αμέσως μετά προσθέτουμε αργά αργά την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια ανακατεύοντας ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη φέτα, τα κίτρινα τυριά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στο τηγάνι με το σοταρισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε το μείγμα των τυριών και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε και τη φρυγανιά τόση όση χρειάζεται για να δέσει το μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.
Σε ταψί βάζουμε τα μισά φύλλα «περνώντας» τα με το πινέλο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την απλώνουμε στο ταψί.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα που περνάμε με το ελαιόλαδο.
Χαράζουμε τα φύλλα μας δημιουργώντας τετράγωνα ή τρίγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200ο C για 1 ώρα.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.