Καρκίνος και Διατροφή
«Είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι σκεφτόμαστε και ό,τι αναπνέουμε». Η φράση αυτή εμπεριέχει μέσα της μεγάλη αλήθεια καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία ερευνών (Πίνακας 1)συνηγορούν υπέρ της συσχέτισης της διατροφής και της κατάστασης της υγείας.
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης (400-800γρ φρούτων και λαχανικών) και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (ψωμί αναποφλοίωτο ρύζι).
Πώς σχετίζεται η διατροφή με τον καρκίνο;
Τα τελευταία 50 χρόνια οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων άλλαξαν δραστικά. Η υπεραφθονία της σημερινής εποχής και η υιοθέτηση μιας διατροφής δυτικού τύπου διατροφής, ως αποτέλεσμα της εγκατάλειψης της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής, σήμανε την ολοένα και αυξανόμενη εμφάνιση κρουσμάτων ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το 2004 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 2,9 εκατομμύρια νέα καρκινικά κρούσματα καθώς και 1,7 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας μορφών της νόσου, σύμφωνα με την τελευταία πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC, δημοσίευση 17 Φεβρουαρίου 2005).Η συντριπτική πλειονότητα μάλιστα τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων αφορούσε τα 25 κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι ήταν ο περσινός απολογισμός του καρκίνου στην Ε.Ε.
Που οφείλεται ο καρκίνος;
Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος αποτελεί μια πολυπαραγοντική νόσο. Οφείλεται μεν στην κληρονομικότητα κάθε ατόμου, αλλά καθοριστικοί παράγοντες εμφάνισης και έκβασης της νόσου είναι περιβαλλοντικού περιεχομένου όπως:
- η διατροφή
- ο τρόπος και
- το περιβάλλον διαβίωσης
Τι δείχνουν οι μελέτες για τη σχέση διατροφής και καρκίνου;
Διάφορες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διατροφή, την άσκηση και την πρόληψη του καρκίνου.