Δεν ξέρουμε αν τα φετινά Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να «ξεχάσουμε» τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε, ωστόσο, μια εορταστική τάρτα λωτού από την εμπνευσμένη chef Ντίνα Νικολάου, αρωματισμένη με Samos Nectar του Συνεταιρισμού της Σάμου, είναι σίγουρο πως θα μας μείνει αξέχαστη!
Αξίζει να σημειωθεί πως ο λωτός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αποτελεί καλή πηγή καλίου (βασικού ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας μαζί με το νάτριο), εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.
Η απίθανη τάρτα μας συνοδεύεται απολαυστικά με το υπέροχο, ευωδιαστό και ακαταμάχητο Samos Nectar, από λιαστό μοσχάτο σαμιώτικο σταφύλι που παλαιώνει για 6 χρόνια στα δρύινα βαρέλια του Συνεταιρισμού της Σάμου.
Τάρτα λωτού αρωματισμένη με γλυκό Σαμιώτικο κρασί
Μία εμπνευσμένη συνταγή από τη φίλη διακεκριμένη chef Ντίνα Νικολάου
Υλικά για 6 άτομα
Για τη βάση
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
1-2 κ.σ. παγωμένο νερό
1 πρέζα αλάτι
Για το compote λωτού
500 γρ. ώριμους λωτούς (καθαρό βάρος)
300 γρ. ζάχαρη καστανή
60 ml Samos Nectar
Για την επιφάνεια
2 λωτοί, κομμένοι σε μικρούς κύβους
2 κ.σ. ζάχαρη
30 ml. Samos Nectar
Τρόπος παρασκευής
Για το compote
Καθαρίζουμε τους λωτούς, αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε πασπαλιστά τη ζάχαρη και ραντίζουμε με το Nectar.
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πολτοποιούμε τα φρούτα με ραβδομπλέντερ και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Για την τάρτα
Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύουμε με τα δάχτυλά μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα ανομοιογενές, ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτω σταδιακά το νερό και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο.
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. και απλώνουμε εκεί το φύλλο. Πιέζουμε να καλύψουμε καλά την βάση και τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο, στρώνουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με ρύζι.
Ψήνω στον καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το χαρτί με το ρύζι και επαναφέρουμε στο φούρνο για 20 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε την τάρτα και την αφήνουμε να κρυώσει.
Για την επιφάνεια
Καθαρίζουμε τους λωτούς και τους κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τους κύβους και πασπαλίζουμε αμέσως με τη ζάχαρη.
Ανακινούμε συνεχώς το τηγάνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ραντίζουμε με το Nectarκαι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση
Ξεφορμάρουμε την ψημένη τάρτα και την γεμίζουμε με το compote λωτού.
Στολίζουμε περιμετρικά με τους καραμελωμένους λωτούς και σερβίρουμε.