Ταραμοκεφτέδες
Εύκολη συνταγή και ξεχωριστή. Πρώτη φορά δοκίμασα τους ταραμοκεφτέδες στην Θηρασιά και μάλιστα εκεί τις λένε τηγανίτες με ταραμά και προσθέτουν και τριμμένα ντοματάκια από τα δικά τους τα άνυδρα… γεύση απίθανη. Στο τραπέζι θυμάμαι υπήρχε αυτή η υπέροχη φάβα, πράσινη σαλάτα, χταποδάκι, κόκκινο κρασί και καλή παρέα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την υπέροχη θέα στην Οία από την απέναντι μεριά…
Υλικά
170 γρ.ταραμά κόκκινο ή 140 λευκό
170 γρ. μπαγιάτικο ψωμί χωριάτικο
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
10 ντοματάκια περασμένα από το μπλέντερ
Μισό ποτήρι κρασί γλυκό
Ελαιόλαδο
Τρόπος παρασκευής
Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά στα δυό μας χέρια. Το βάζουμε σε ένα μπολ και το «τσιμπάμε» να γίνει ψίχουλα.
Προσθέτουμε τον ταραμά, τον άνηθο, τον δυόσμο, τα ντοματάκια και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά στο μίγμα.
Σε τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν.
«Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να καραμελώσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίγμα του ταραμά ανακατεύοντας.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα.
Βρέχουμε με νερό ένα κουτάλι και αρχίζουμε να παίρνουμε κουταλιά κουταλιά το μίγμα.
Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο ρίχνουμε τους ταραμοκεφτέδες και τους αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά και τους γυρίζουμε και από την άλλη.
Σε πιατέλα απλώνουμε απορροφητικό χαρτί και βάζουμε τους ταραμοκεφτέδες για να φύγουν τα πολλά λάδια.
Τρώγονται ζεματιστοί και για μείνουν τραγανοί δεν τους σκεπάζουμε.
Μικρά μυστικά
Αν το μίγμα είναι αραιό μπορείτε να βάλετε λίγο παραπάνω αλεύρι και να τους ζυμώσετε και πάλι.
Roe salad croquettes –Taramokeftedes
An easy and unique recipe. The first time I tried taramokeftedes was in Thirassia and there they call them pancakes with roe salad and they also add grated small tomatoes from their own cultivations of waterless small tomatoes…a special taste. At the table I remember there was this lovely fava salad, octopus, red wine and good company. I will never forget this wonderful view of Oia viewed from the opposite side …
Ingredients
170 gr red roe or white roe 140 gr
170 gr stale rustic bread
4 tablespoons flour for all uses
1 onion, finely chopped
3 tablespoons chopped dill
1 tsp chopped fresh mint
10 cherry tomatoes past through the mixer
Half a glass of sweet wine
Olive oil
How to prepare
Soak the bread in water and squeeze well in our two hands. Put in a bowl and “pinch” to make crumbs.
Add the roe, dill, mint, cherry tomatoes and flour.
Knead until the ingredients become homogeneous in the mixture.
In a skillet sauté the onions until they get a golden brown color.
“Deglaze” with the wine and let it caramelize. Allow to cool and add these to the mix of roe salad while stirring.
Cover the bowl and leave for 30 minutes for the aromas to emerge.
Wet a spoon with water and begin to take the mixture spoonful by spoonful,.
In a deep frying pan with hot olive oil pour the taramokeftedes and let them get brown on one side and then turn them on the other.
On a platter spread absorbent paper and place the taramokeftedes, to absorb the excess oil.
They are consumed while they are very hot and to stay crisp we do not cover them.
Small secrets
If the mixture is not so thick, you can put a little more flour and knead them again.