Άρθρο Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Για πολλούς μήνες ο κ. Μητσοτάκης καλλιεργούσε την τεχνοκρατική, επιτελική εικόνα του. Ήρθαν, όμως, οι φωτιές και η διαχείριση τους, ο ανασχηματισμός και το φιάσκο στην επιλογή προσώπων και έριξαν το προσωπείο.
Στη ΔΕΘ επιχείρησε να ανορθώσει την βαθιά τραυματισμένη εικόνα του ίδιου και της Κυβέρνησης του. Τι επέλεξε; παροχές που έχουν ημερομηνία λήξης, με το μάτι σε πιθανές εκλογές.
Έχοντας βολευτεί κάτω από τον μανδύα της κρίσης και των ειδικών καταστάσεων που βιώνουμε δεν εκφράζει κανένα δημιουργικό όραμα για το μέλλον και τις νέες γενιές.
Η φρεσκάδα έφυγε και το λαχάνιασμα είναι εμφανές. Ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός εγκλώβισε ακόμα περισσότερο τη ΝΔ στη συντηρητική διαχειριστική λογική.
Και αντί να αναζητήσει τις αιτίες της οργής των νέων ανθρώπων, οι οποίοι βιώνουν τα αποτελέσματα της οικονομικής, εκπαιδευτικής και κυρίως εργασιακής πολιτικής, προσπαθεί να σκεπάσει το πρόβλημα, με φθηνές επικοινωνιακές παροχές. Ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού, επέλεξε να σταθεί παντελώς μόνος του απέναντι στους δημοσιογράφους, αποκομμένος από συνεργάτες και θεσμικά πρόσωπα, επιδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την συγκεντρωτική του αντίληψη στην διαχείριση της εξουσίας. Επιμένει στην ουτοπία της εκρηκτικής ανάπτυξης, την ώρα που οι πολίτες οδηγούνται σε φτωχοποίηση και οι δυνατότητες τους συμπιέζονται.
Για την οικονομία, την ακρίβεια, τις αλλαγές και τις αυξήσεις στην ενέργεια, την κλιματική κρίση, ομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης, ότι η κυβέρνηση είναι απλώς παρατηρητής. Προκαταβολές, επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές και πολλές αναθέσεις σε ‘ημετέρους’.
Η «μεγάλη μεταρρύθμιση» της πανεπιστημιακής αστυνομίας που ευαγγελιζόταν, μπήκε στις καλένδες.
Και αντί να στηρίξει Το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή παιδεία, την εργασία και τις ευκαιρίες για τους νέους, επιχειρεί να δώσει ανταλλάγματα με gigabytes και δωροεπιταγές. Δεν είναι αυτό πολιτική, αλλά επικοινωνία.
Η νέα γενιά ψάχνει ευκαιρίες, πρόσβαση στην παιδεία και το σύστημα υγείας, λύσεις για την βελτίωση της ζωής του, όχι τον αποκλεισμό τους από την ανώτατη παιδεία, το γαλάζιο κράτος του ρουσφετιού, την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας τους.
Αντί να προχωρήσει σε μείωση του ΕΦΚ καυσίμων ή μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για να πέσουν οι τιμές και των ιδιωτών παρόχων και αύξηση του κατώτατου μισθού όπως κάνουν άλλες χώρες στην ΕΕ, ανακοινώνει πως με 150 εκατ. ευρώ οι πολίτες θα μπορέσουν να πληρώσουν αυξήσεις ως και 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- είναι απαραίτητη μια πολιτική διεξόδου από τα κακώς κείμενα και ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού της πατρίδας μας σε τόπο ευκαιριών για όλους, τόπο όπου ο κάθε ένας θα έχει ίσες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον και δυνατότητες να κερδίσει ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Ένα πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, ώστε να υπάρξει πραγματική απόδοση των χρημάτων στους πολλούς, στους μικρομεσαίους, στους νέους, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτή της της κρίσης.
Το Κίνημα στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει για τα καρτέλ παράλογων χρεώσεων στην κινητή τηλεφωνία και τις τράπεζες, που κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών.
Θα μιλήσουμε για το δικαίωμα των πολιτών και της κοινωνίας στα οφέλη από τις τεχνολογίες, τις νέες υπεραξίες κ κέρδη, για το μερίδιο από τα υπερκέρδη ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, απέναντι σε κάθε σενάριο νέας ενεργειακής φτώχειας. Την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ταχύτητες, αλλά η ΝΔ έχει κολλήσει στη σύγκρισής της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργούμε μια ισχυρή και πλειοψηφική κομματική έκφραση για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος. Το Κίνημά μας θα πρωταγωνιστήσει καθοριστικά σε αυτή την πρόκληση.