Τσάι το θαυματουργό, το δεύτερο ρόφημα σε κατανάλωση στη γη.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πίνουμε τσάι, και η γνώση είναι δύναμη, όταν πρόκειται να διαλέξουμε το καλύτερο. Έτσι, σε αυτό το άρθρο έχω συντάξει ένα σορό χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με το δεύτερο αγαπημένο ποτό γης μετά το νερό που είναι το πρώτο και εκτός από αγαπημένο είναι και η ίδια η ζωή μας.

alimperti maria katsani
Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέτη- Κατσάνη

Το τσάι περιέχει συνήθως το ένα τρίτο έως το ήμισυ καφεΐνη όπως ο καφές.Το έχουμε γνωρίσει ως ρόφημα όμως μπορείτε να μαγειρέψετε με αυτό μια και τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί και στην μαγειρική ως ένα ευέλικτο συστατικό. Το συναντάμε ως Grind φύλλα τσαγιού στο πιπέρι ή συχνά να μαρινάρουν το κρέας μέσα σε αυτό, ή το χρησιμοποιούν όπως την ρίγανη στα ψητά.

Η πιο γνωστή του μορφή είναι αυτή στο φακελάκι μιας χρήσης τα κοινά φακελάκια τσαγιού με διάφορες γεύσεις φρούτων ή σκέτο τσάι πράσινο, μαύρο κλπ. Θα έχετε όμως καλύτερο έλεγχο της ποιότητας των φύλλων που χρησιμοποιείτε και φυσικά θα γευτείτε φρέσκο το τσάι σας αν χρησιμοποιείτε τσάι του βουνού που υπάρχει άφθονο στην Ελληνική γη και σε όλα τα καταστήματα τροφίμων.

tsaiΕίναι πολύ ωραίο φάρμακο για το στομάχι, ανακουφίζει από το κρύωμα ή τον ερεθισμένο λαιμό αν το συνοδεύσετε με μια κουταλιά μέλι ή λίγο κονιάκ.

Προσπαθήσετε να πιείτε  παγωμένο τσάι το καλοκαίρι με μια φέτα λεμόνι, είναι εκπληκτικό ρόφημα και δροσιστικό, αν σας πικρίζει λίγο ρίξτε λίγο μέλι ή καστανή ζάχαρη. Αν χρησιμοποιείτε φακελάκια τσαγιού, θα βάλετε ένα φακελάκι για κάθε λίτρο νερό.

Πριν αγοράσετε ένα φαινομενικά υγιείς εμφιαλωμένο τσάι από το σούπερ μάρκετ, ελέγξτε την ετικέτα συχνά είναι γεμάτα με σάκχαρα και τεχνητά συστατικά, δεν μοιάζουν με πραγματικό τσάι καθόλου και δεν έχουν καμία διατροφική αξία.

 

kompresa
Κομπρέσα στα μάτια

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φύλλα τσαγιού που έχουν κοπεί ή είναι τεμαχισμένα θα απελευθερώσουν το άρωμά τους γρηγορότερα από ολόκληρα φύλλα. Τα χρησιμοποιημένα φύλλα, μην τα πετάτε όταν τελειώσετε ρίξτε τα στο χώμα κάνουν καλό λίπασμα στα λουλούδια σας. Να ξέρετε πως είναι καταπραϋντικό το τσάι για το δέρμα και μπορείτε να παγώσετε στο ψυγείο τα φακελάκια μετά την χρήση τους και να τα χρησιμοποιήσετε σαν κομπρέσες κάτω από τα μάτια. Λίγα λεπτά εφαρμογής και θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Το πράσινο τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα πολυφαινολών, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση

της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση των κινδύνων των καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων σε συνδυασμό με ιαματικό νερό είναι ιδανικό. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το νερό της βρύσης, μην χρησιμοποιείτε ζεστό νερό από το θερμοσίφωνο για ευκολία, βράστε το στο βραστήρα γιατί πρόσθετες ακαθαρσίες από θερμοσίφωνα σας μπορούν να υπάρχουν μέσα σε αυτό.

Διαφορετικοί τύποι τσαγιού θα πρέπει να παρασκευάζονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Οι γνώμες διαφέρουν, αλλά εδώ σας δίνω κάποια βοήθεια στον παρακάτω πίνακα για να απολαύσετε το τσάι της επιλογής σας αφού το βράσετε στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Πειραματιστείτε με τις μεθόδους και τα συστατικά σας για να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο γούστο σας και απολαύστε το τσάι σας.

Προηγούμενο άρθροΓεώργιος Ουρσουζίδης: Μετανάστες – πρόσφυγες: “Άνθρωποι του Θεού στα χέρια των ανθρώπων”
Επόμενο άρθροΠροληπτική ανάκληση των φωτιστικών Gothem από την ΙΚΕΑ