Eurobank 7 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Βελτιώνονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021 – Παραμένουν εστίες αβεβαιότητας

Αναμφισβήτητα, η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν καλύτερη του αναμενομένου.

Παρά την παράταση και την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων του 2ου lockdown, το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 4,4% και σε ετήσια συρρικνώθηκε κατά 2,3%. Η τριμηνιαία ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο 2021 ήταν η 4η υψηλότερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κρατών μελών (ΕΕ-27) ενώ η αντίστοιχη ετήσια συρρίκνωση ήταν η 6η βαθύτερη.

Πέραν των προβλεπόμενων τακτικών αναθεωρήσεων των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η πιθανή μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων λόγω της αναμενόμενης ενίσχυσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και η εκτιμώμενη σταδιακή άνοδος του πληθωρισμού από το 2ο εξάμηνο 2021, μπορεί να οδηγήσουν σε επιβράδυνση του τριμηνιαίου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, σε όρους ετήσιας μεταβολής, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης προβλέπεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος από το 2ο τρίμηνο 2021.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘάνος Τζήμερος & Φαήλος Κρανιδιώτης, μαζί σε εκδήλωση στην Κηφισιά
Επόμενο άρθροΦωτεινή Αραμπατζή σε Παύλο Πολάκη:«Άσφαιρα τα πυρά σας, κ. Πολάκη! Κανείς κτηνοτρόφος δεν έμεινε απλήρωτος!»