Ίσως ο πιο αγαπημένος αλμυρός μεζές, ένα συνοδευτικό που δένει ιδανικά με τα όσπρια και όχι μόνο.
Δίπλα ένα ουζάκι, τσιπουράκι ή μια κρύα μπυρίτσα απογειώνουν το γευστικό παζλ του τραπεζιού μας. Με μεγάλη χαρά θα σας δείξω τη συνταγή που έκανα το Νοέμβριο και θα ξανακάνω μέσα στο Μάρτιο.
Σαρδέλες παστές
Από την Ελένη Σιδηροπούλου
Σαρδέλες παστές, ένας μεζές «μύθος» για κάθε ελληνικό τραπέζι.
Διαδικασία της παστής σαρδέλας:
Χρησιμοποιούμε μόνο δύο υλικά: Σαρδέλες και χοντρό αλάτι!
Χρειαζόμαστε σχεδόν 2 κιλά σαρδέλες, εσείς αν θέλετε μπορείτε για αρχή να δοκιμάσετε ένα κιλό ή αν θέλετε και περισσότερα κιλά, η επιλογή δική σας.
Τώρα για τις σαρδέλες δεν αφαιρούμε το κεφάλι τους, ούτε τα εντόσθια και τα λέπια, αυτά θα φύγουν αργότερα κατευθείαν με το αλάτι που θα έχουν. Απλώς τις πλένουνε λίγο.
Πολλοί μπορεί να τις καθαρίζουν από πριν, αλλά δεν θα έχουν την ίδια νοστιμιά.
Αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούν και οι κάτοικοι από την Καλλονή Λέσβου. Δεν βγάζουν απολύτως τίποτα.
Σε ένα κουτί από τενεκέ ή πήλινο ή τάπερ με καπάκι, βάζουμε στον πάτο μια στρώση χοντρό αλάτι.
Έπειτα στρώνουμε μια σειρά σαρδέλες, μετά ξανά χοντρό αλάτι, ύστερα πάλι σαρδέλες με την αντίθετη τώρα φορά, ώσπου να τελειώσουν όλες οι σαρδέλες και τελειώνουμε κλείνοντας από πάνω με χοντρό αλάτι.
Η διαδικασία που ακολουθούμε φαίνεται και από τις φωτογραφίες.
Τις αφήνουμε εκτός ψυγείου το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι μέσα στο ψυγείο. Οι σαρδέλες με το αλάτι που έχουν τώρα θα κατεβάζουν τα υγρά τους και θα πρέπει κάθε μέρα για μία εβδομάδα, να αδειάζουμε το νεράκι που έβγαλαν. Μετά από το πέρας των 7 ημερών βγάζουμε με το χέρι μας το αλάτι από τις σαρδέλες και σε ένα άλλο τάπερ ακολουθώντας την ίδια διαδικασία που κάναμε στην αρχή, δηλαδή αλάτι στον πάτο, σαρδέλες, αλάτι, πάλι σαρδέλες και ούτω καθεξής.
Σκεπάζουμε με το καπάκι. Τώρα λογικά θα έχουν στεγνώσει οι σαρδέλες και δεν θα κατεβάζουν άλλα υγρά.
Σε δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι έτοιμα προς κατανάλωση και θα βγάζουμε όσες θέλουμε κάθε φορά.
Καλή επιτυχία σε όσους θελήσουν να τις φτιάξουν!