Πανεύκολη αυθεντική και διαχρονική γεύση της θαλασσινής κουζίνας, κρασί ασύρτικο, ντοματάκια και ποικιλία πιπεριών. Οι γαρίδες φρεσκότατες. Το κρασί που χρησιμοποιήθηκε είναι ασύρτικο, αφού δένει αρμονικά με τις θαλασσινές γεύσεις.
Ένα κριθαρότο που αρέσει πολύ και αν θέλετε από πάνω το διανθίζετε με ένα ωραίο ελληνικό κρεμώδες τυράκι όπως το τσαλαφούτι Ευρυτανίας, με ελάχιστα λιπαρά.
Για την νηστίσιμη εκδοχή χρησιμοποιούμε μόνον ελαιόλαδα και λείπει το τυρί.
Κριθαρώτο γαρίδες
Από τη Σίσσυ Νίκα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
450 γρ. γαρίδες Νο 2
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Λίγες λεπτές φέτες τσίλι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια βελανίδι, κομμένα στη μέση
300 γρ. σάλτσα ντομάτας
100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
100 ml κρασί λευκό κατά προτίμηση ασύρτικο
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. τυρί τσαλαφούτι Ευρυτανίας
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το κριθαράκι όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία.
Στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσει.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά τις γαρίδες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τσίλι και τα ντοματίνια.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και με τη λαβίδα γυρίζουμε τις γαρίδες.
Μόλις πάρουν χρώμα «σβήνουμε» με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τότε προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι και τα πιπέρια.
Προσθέτουμε και το βρασμένο κριθαράκι και μόλις απορροφήσει τη σάλτσα και χυλώσει αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε κάθε πιάτο.
Στη μέση βάζουμε μια κουταλιά τσαλαφούτι και φινίρουμε με σχινόπρασο ή φύλλα βασιλικού.
Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.