Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Θάσου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης

Προς: κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας

Θάσου»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με διαμαρτυρίες κατοίκων της Θάσου, έντονες είναι οι ελλείψεις στελέχωσης στο Κέντρο Υγείας Θάσου, τόσο στις απαραίτητες ειδικότητες ιατρών, όσο και στα πληρώματα ασθενοφόρων. Επίσης, μας αναφέρουν το ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χρήζοντες αιμοκάθαρσης του νησιού. Οι τελευταίοι είναι αναγκασμένοι να βιώνουν μια απίστευτη ταλαιπωρία μετακίνησης με πλοίο από και προς την Καβάλα, με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, διανύοντας μακρινές αποστάσεις αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Σημειωτέον ότι, κατά την διάρκεια των πλόων και των χερσαίων μετακινήσεων μπορεί να προκύψουν, ανά πάσα στιγμή, επιπλοκές ακόμη και μοιραίες για την ίδια τους τη ζωή.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να δημιουργήσετε Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Θάσου, καθώς επίσης και να το στελεχώσετε με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό αλλά και με πληρώματα ασθενοφόρου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Κυριάκος Βελόπουλος

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα: Ερωτήσεων

 ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών.

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 10194/30-9-2020 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Κυριάκο Βελόπουλο και Κωνσταντίνο Χήτα, με θέμα: «Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Κέντρο Υγείας Θάσου», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι θέσεις των ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. προκηρύσσονται με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. εάν πρόκειται για θέσεις των μονάδων υγείας, που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους. Για την προκήρυξη θέσεων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. απαιτείται προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Υγείας κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 4368/2016.

Η έγκριση για προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού γίνεται, αφού ληφθούν υπόψη τα αιτήματα για την κάλυψη των κενών των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Μονάδων Π.Φ.Υ.

Αναφορικά για το Π.Ε.Δ.Υ. – Κ.Υ. ΘΑΣΟΥ, που αποτελεί αποκεντρωμένη οργανική μονάδα της 4ης Δ.Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Α2α/Γ.Π./43917/28-6-2017 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, προκηρύχθηκε μία (1) θέση Επιμελητή Β’ ΓΕΝΙΚΗΣ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ,

για την οποία έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού από την Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού Ν.Π.

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Γ4α/Γ.Π. 21989/16-3-2018 απόφαση του Υπουργείου Υγείας, προκηρύχθηκε μία (1) θέση Επιμελητή Β’ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ, για την οποία έχει επίσης ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού από την αρμόδια Υπηρεσία.

Πέραν των ανωτέρω, δεν υπάρχει σχετικό αίτημα από την 4η Δ.Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ για περαιτέρω στελέχωση του Π.Ε.Δ.Υ. – Κ.Υ. ΘΑΣΟΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του.

Τέλος, αναφορικά με τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου Θάσου, αρμοδιότητας 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης, σας ενημερώνουμε ότι απαιτείται κτιριακή κατασκευή του χώρου που θα την στεγάσει, δεδομένου ότι στο Κέντρο Υγείας δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι για την εγκατάστασή της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Βουλευτές κ.κ. Κ. Βελόπουλο, Κ. Χήτα

 ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:

  1. Γρ. Υπουργού
  2. Γρ. Υφυπουργού
  3. Γρ. Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ

Προηγούμενο άρθροΕνημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»
Επόμενο άρθροΜέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021