Το παρασκήνιο που οδήγησε στο lockdown – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πολιτική ο ηγέτης φαίνεται στις δύσκολες στιγμές και οι αποφάσεις του οφείλουν να είναι προς το γενικό συμφέρον της κοινωνίας έστω κι αν είναι δύσκολες.

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο Μητσοτάκης, στην προκειμένη περίπτωση έλαβε δύσκολες και κυρίως καίριες αποφάσεις σε μια σειρά δύσκολων καταστάσεων. Τόσο αναφορικά με την πανδημία όσο και με τα εθνικά ζητήματα. Από την κρίση του Έβρου μέχρι τις πειρατικές κινήσεις του Ερντογάν…

Από αύριο η χώρα οδηγείται με απόφαση του πρωθυπουργού σε  lockdown. Τι ήταν αυτό, όμως, που τον οδήγησε σ’ αυτή την επώδυνη απόφαση;

Την Τετάρτη το απόγευμα έγινε σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους. Με μια φωνή εκείνοι του εισηγήθηκαν το καθολικό «κλείσιμο» της Ελλάδας αφού τα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αυξητικές τάσεις. Στην ίδια σύσκεψη έγινε αναφορά στις έρευνες των λυμάτων στην Ψυτάλλεια που καταγράφουν συνολικά ενδείξεις για περισσότερα από 50 χιλιάδες κρούσματα στην Αττική, ενώ κατατέθηκαν και τα δεδομένα για την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα αναφέρθηκε και κατατέθηκαν στοιχεία ότι όσοι εισάγονται σε νοσοκομεία ή ΔΕΘ είναι πολύ περισσότεροι από όσους λαμβάνουν εξιτήριο.

Ταυτοχρόνως, έγινε γνωστό ότι στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ποσοστό ιισομού που αγγίζει το 30%!!!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητσοτάκης δεν χρειάστηκε παρά λίγα λεπτά για να συμφωνήσει με τις υποδείξεις των ειδικών, αγνοώντας ότι οι παρενέργειες στην οικονομία θα είναι σημαντικές, η επίδραση σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων θα είναι αρνητική κι ίσως τελικά έχει και πολιτικό κόστος από εκείνους που θα δυσαρεστηθούν από το νέο lockdown.

Ο Μητσοτάκης έλεγε στους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου ότι για εκείνον προέχει η προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής.

Στο Μαξίμου έλεγαν και κάτι ακόμη: Είναι δεδομένο ότι το lockdown θα έχει θετικά αποτελέσματα και σε λίγο καιρό δεν θα το θυμάται κανένας. Αντιθέτως αν δεν λαμβάνονταν δύσκολες αποφάσεις κι οι νεκροί αυξάνονταν γεωμετρικά, όλοι θα έδειχναν ως υπεύθυνο τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Είναι και κάτι άλλο που απασχόλησε την κυβέρνηση πολύ σοβαρά. Η συμπεριφορά της Αριστεράς εν όψει της πορείας και των εορτασμών για την «17η Νοέμβρη».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αριστερά αρνήθηκε την αναβολή της πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία που πρότεινε μέσω διαβουλεύσεων η κυβέρνηση, προκειμένου ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός που θα προκαλέσει νέα κρούσματα, όπως  πιθανότατα έγινε με τις συγκεντρώσεις στα δικαστήρια για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ισχυρίζονταν ότι πριν λίγες ημέρες δεν έγιναν οι παρελάσεις κι οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και δεν πρέπει να παρατηρηθεί πάλι ο γνωστός συνωστισμός. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι  βουλευτές της πλειοψηφίας ζήτησαν να υπάρξει απαγόρευση της πορείας. Ο δε προβληματισμός αφορά και την «επέτειο» της δολοφονίας Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου, όπου έχει γίνει παράδοση η επαναστατική γυμναστική εκ μέρους της Αριστεράς…

Άλλωστε γενικά η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κι εν συνόλω της Αριστεράς ήταν κι είναι παραδοσιακά στα όρια της ανευθυνότητας. Ας μη ξεχνάμε ότι για την πανδημία υπήρξε βαρυσήμαντη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα που ανέφερε ότι η κυβέρνηση επέδειξε εγκληματική αδράνεια!

Προφανώς αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός θα καταργούσε την πανδημία μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο….

Είναι και κάτι άλλο: Όσο η οικονομία λειτουργούσε «ανοικτή», ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε επειδή ο Μητσοτάκης δεν λαμβάνει υγειονομικά μέτρα! Τώρα που λαμβάνονται υγειονομικά δέντρα άρχισαν οι κραυγές για το «κλείσιμο» της οικονομίας! Πώς το έλεγαν οι συνδικαλιστές; Όλα τα κιλά όλα τα λεφτά…

Προφανώς κατά ΣΥΡΙΖΑ κι ο Μακρόν, ο Κόντε, η Μέρκελ που προχωρούν σε καραντίνες στις χώρες τους, αγνοούν μαζοχιστικά τις πλατφόρμες της Κουμουνδούρου…

Εν κατακλείδι, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες υποκύπτουν στην σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της φοβερής πανδημίας, η «καραντίνα» ήταν αναπόφευκτη και στη χώρα μας, παρά τις ισχυρές παρενέργειες στην οικονομία. Όμως, καλύτερα φτωχότεροι παρά πεθαμένοι! Οι ζωές των ανθρώπων είναι επάνω από τα χρήματα… Κι ο αποκλεισμός των τριών εβδομάδων θα χρειαστεί κουράγιο κι υπομονή… Μάλλον, όμως, θα είναι ο τελευταίος…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 06 Νοεμβρίου 2020
Επόμενο άρθροΔεν ισχύει από αύριο στις 6 το πρωί, η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 με 5:00 το πρωί
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.