Την πρωτοφανή ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η παρούσα Κυβέρνηση στην καταβολή, για πρώτη φορά, μίας σημαντικής προκαταβολής προς τους πληγέντες αγρότες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» όσο και το γεγονός ότι το ύψος του ποσού των αποζημιώσεων διαμορφώθηκε στο 100% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου εξήρε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Ο Υπουργός ευχαρίστησε ιδιαιτέρως «όλους όσοι εργάστηκαν αόκνως για να επέλθει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα» και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Αντιπρόεδρο, Νίκο Δούκα, τους εργαζόμενους του Οργανισμού καθώς και το Κοινοβούλιο για την ψήφιση της τροπολογίας που επέτρεψε την αλλαγή του Κανονισμού.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει τη στάση ορισμένων κομμάτων που δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη, ευνοϊκή για τους αγρότες, τροπολογία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου σχετικά με την αποκατάσταση των εδαφών που έχουν διαβρωθεί από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την περιοχή της Θεσσαλίας, ο Υπουργός προανήγγειλε την αποστολή στην περιοχή κλιμακίων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» προκειμένου να διαπιστώσουν την καταλληλότητα ή μη των πληγέντων αγροτεμαχίων να υποστηρίξουν καλλιέργεια.
«Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη καταλληλότητά τους θα αναζητηθούν τρόποι στήριξης των παραγωγών προκειμένου να τα επαναφέρουν σε καλλιεργήσιμη κατάσταση» δεσμεύτηκε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου.
Ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε για μία ακόμα φορά ότι οι αγρότες που επλήγησαν από τον «Ιανό» δεν θα κληθούν να παραδώσουν την κατ’ ελάχιστον ποσότητα που απαιτείται προκειμένου να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και επεσήμανε ότι οι εξαιρετικές περιστάσεις που επικράτησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαιτίας ανωτέρας βίας απαλλάσσουν τους αγρότες από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις στο εν λόγω ζήτημα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου για αύξηση στο ποσό ενίσχυσης που ζητούν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης με 90 επιπλέον εκατομμύρια, ο Υπουργός συνέστησε την προσοχή όλων στη διατύπωση των ποσών που αναφέρονται κατά καιρούς, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί θα πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένοι, καθώς η διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων είναι ελεγκτέα και προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε καλόπιστο διάλογο με όλους, ανεξαιρέτως, τους παραγωγούς και υπογράμμισε ότι θα επανεξετάσει το αίτημα των παραγωγών θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης για μία μεγαλύτερη ενίσχυση, τοποθετώντας την ωστόσο σε ένα πλαίσιο που θα αφορά ευρύτερα τις συγκεκριμένες παραγωγές.
Παράλληλα, απαντώντας σε παρατήρηση του κ. Κεγκέρογλου ότι το ποσό ενίσχυσης ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθεί στους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού είναι μικρό και από αυτό έχουν εξαιρεθεί οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, ο κ. Βορίδης εξήγησε ότι το Υπουργείο διοχετεύει σε αυτή την ενίσχυση το σύνολο του διαθέσιμου ποσού του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και επέλεξε να δοθεί η συγκεκριμένη ενίσχυση μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς οι ίδιοι δεν έχουν καμία άλλη πηγή εισοδήματος και βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των ετεροεπαγγελματιών.
Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού της συγκεκριμένης ενίσχυσης η οποία έχει κατηγοριοποιηθεί σε κλάσεις καλλιεργούμενων εκτάσεων σε εκτάρια και όχι με τον κλασικό τρόπο στρεμματικής ενίσχυσης, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Ο Υπουργός επανέλαβε πάντως ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ξανά ενίσχυση στην ελαιοπαραγωγή και αυτό είναι κάτι που κάνει για πρώτη φορά αυτή η Κυβέρνηση.
Σχετικά με τον φάκελο των διεκδικήσεων για τις πληγείσες καλλιέργειες της Κρήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προανήγγειλε ανακοινώσεις επί του θέματος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου.
Ο Υπουργός, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη ότι το Υπουργείο έχει καταβάλει «ψίχουλα» για την ενίσχυση των αγροτών της Κρήτης, απαρίθμησε τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι Κρήτες παραγωγοί μετά και την πληρωμή της ενίσχυσης του ελαιολάδου, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 54 εκατομμύρια ευρώ περίπου για το 2020.
«Αυτό δεν είναι ενεργή στήριξη της Κρήτης;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης.
Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των ανασφάλιστων θερμοκηπιούχων που επλήγησαν από καιρικά φαινόμενα, τόνισε ότι για λόγους επιείκειας και στήριξης και μόνον τους κατεβλήθησαν χρήματα και κάλεσε το ΚΚΕ να απαντήσει αν πρέπει το ποσό αποζημίωσης των ανασφάλιστων εκμεταλλεύσεων να το επωμίζεται ο Έλληνας φορολογούμενος, αντί να ενσωματώνεται στο καλλιεργητικό κόστος του παραγωγού.
Επιπλέον, σε αίτημα του κ. Συντυχάκη να υπάρξει στήριξη του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Υπουργός τόνισε ότι η παρούσα είναι η μόνη κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία που έχει δώσει χρήματα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη μεταφορά ποσού ύψους 35 εκατομμυρίων τον Αύγουστο με το οποίο εξοφλήθηκαν νωρίτερα του προβλεπομένου οι πληγέντες αγρότες καθώς και την άντληση επιπλέον 40 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές από τον «Ιανό».
Σχετικά με τις ζημιές που παρατηρήθηκαν στις καλλιέργειες από πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί, ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία του προσδιορισμού τους βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες του ΕΛΓΑ.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έθεσε η βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μπέττυ Σκούφα για τη μεγάλη μείωση που παρατηρείται στην παραγωγή καστάνου εξαιτίας προσβολής των καστανόδεντρων από την ασθένεια της φαιάς σήψης καστάνου στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι, όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της ασθένειας και τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια των επιστημόνων να εντοπιστεί η αιτία που προκαλεί τη συγκεκριμένη ασθένεια και να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της. Επιφυλάχθηκε μάλιστα να παρουσιάσει εν ευθέτω χρόνω μία ολοκληρωμένη δράση για τους τρόπους προσέγγισης του προβλήματος που έχει ανακύψει.