Η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τους εποχιακά εργαζόμενους στις επιχειρήσεις διαλογής, ψύξης, τυποποίησης, κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ για τους εποχιακά εργαζόμενους στις επιχειρήσεις διαλογής, ψύξης, τυποποίησης, κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας.

Διαβάστε την ερώτηση εδώ 

Ακολουθούν τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή με την απάντηση των αρμοδίων.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ B΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚB΄

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου):Στη συνέχεια θα συζητηθεί η όγδοη με αριθμό 91/26-10-2020 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Εργαζόμενοι, εποχιακά, στις επιχειρήσεις διαλογής, ψύξης, τυποποίησης, κονσερβοποίησης φρούτων και λαχανικών στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας».

Θα απαντήσει και σε αυτήν την επίκαιρη ερώτηση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Βρούτσης.

Κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω το θέμα όσο πιο συνεπτυγμένα γίνεται για τον χρόνο.

Ο τίτλος της ερώτησης λέει ακριβώς για ποιους εργαζόμενους μιλάμε, οι οποίοι εργάζονται από έναν έως τέσσερις μήνες τον χρόνο σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο ΟΑΕΔ, για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, δηλαδή τα εκατόν είκοσι πέντε ημερομίσθια αφαιρουμένων των δύο τελευταίων εργάσιμων μηνών. Πολλοί από αυτούς δεν συμπληρώνουν ούτε τα πενήντα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας.

Ακόμη κι αν οι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει τα εκατόν είκοσι πέντε ημερομίσθια, εξαιτίας των όρων και των προϋποθέσεων που ορίζει ο ΟΑΕΔ για μέχρι τετρακόσιες ημέρες επιδότηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια εντάσσονται για μικρό χρονικό διάστημα στο ταμείο ανεργίας ή και καθόλου.

Αν κάποιος αρρωστήσει, θα πρέπει να έχει εκατόν είκοσι ημερομίσθια την προηγούμενη χρονιά, άρα είναι η συντριπτική πλειοψηφία εκτός. Ταυτόχρονα, διατηρείται ο νόμος και η εγκύκλιος του ΙΚΑ που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία να απασχολεί μέρος του προσωπικού -φτωχούς αγρότες, κυρίως, αγρότισσες- που εργάζονται εποχιακά για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα με ασφάλιση ΟΓΑ, η οποία δεν αναγνωρίζει εργατικά ατυχήματα και άδειες γιατρού.

Με εγκύκλιο ο ΟΑΕΔ χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις στους κλάδους «εποχιακές ή μη», ως συνεχούς λειτουργίας δηλαδή, αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοί τους απασχολούνται εποχιακά για δύο με τέσσερις μήνες τον χρόνο.

Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι στις κονσερβοποιίες που λίγα χρόνια πριν είχαν δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας με εκατό ημερομίσθια χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι μήνες, τα τελευταία χρόνια να χρειάζονται εκατόν είκοσι πέντε ημερομίσθια. Άρα, οι περισσότεροι είναι εκτός. Με δεδομένο ότι δουλεύουν εποχιακά και πραγματοποιούν κατά μέσο όρο πενήντα με ογδόντα ημερομίσθια τον χρόνο, αυτοί δεν πρόκειται να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ποτέ.

Ακόμη και παλιοί εργαζόμενοι στον κλάδο που έχουν πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα ημερομίσθια για σύνταξη με τα τεσσεράμισι χιλιάδες ένσημα δεν μπορούν να βγουν ούτε σε μειωμένη σύνταξη στα εξήντα δύο τους χρόνια, γιατί απαιτούνται συνολικά πεντακόσια ημερομίσθια τα τελευταία πέντε χρόνια εκ των οποίων εκατό ημερομίσθια για κάθε χρόνο.

Με βάση τα παραπάνω, κύριε Υπουργέ, ερωτάσθε: Σε τι ενέργειες θα προβεί η Κυβέρνηση ώστε να μπορούν να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθεί δηλαδή το άρθρο 53 και η εγκύκλιος του ΙΚΑ, που νομιμοποιούν ουσιαστικά την ανασφάλιστη εργασία, το άρθρο 39 που θέτει την προϋπόθεση των τετρακοσίων ημερών επιδότησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να αλλάξει η εγκύκλιος που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις εποχιακές ή μη;

Δεύτερον: Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να εντάσσονται στον νόμο εποχιακής εργασίας όσοι πραγματοποιούν από είκοσι πέντε έως σαράντα ένσημα τον χρόνο, να γίνεται θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση πεντακοσίων ενσήμων την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότηση και να γίνεται η κατοχύρωση της σύνταξης με δύο χιλιάδες εποχικά ένσημα και την ένταξή τους βεβαίως στα βαρέα και ανθυγιεινά;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου):Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ  ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων):Κύριε Στολτίδη, κύριε συνάδελφε, κατανοώ και συμμερίζομαι την αγωνία σας για τους εργαζόμενους ευρύτερα. Είναι μία αγωνία η οποία διαπερνάει όλους μας. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος από τον άλλον.

Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, θέλω να κάνω μια υπενθύμιση για να σας πω ότι από το 2013 κατοχυρώσαμε στη χώρα μας κάτι που δεν υπήρχε: την πλήρη κάλυψη όλων των Ελλήνων, και την ιατροφαρμακευτική, κυρίως όμως την κάλυψή τους με το δίχτυ προστασίας που λέγεται «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», κάτι το οποίο κατοχυρώθηκε και συνταγματικά στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος υπό τις κατευθυντήριες προτάσεις κατεξοχήν του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη.

Άρα, σήμερα μιλάμε για μια χώρα η οποία έχει εξελιχθεί όσον αφορά την κοινωνική προστασία. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελεί το πιο σημαντικό και το πιο ασφαλές δίχτυ προστασίας για όλους τους Έλληνες.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι με την ασφαλιστική μας μεταρρύθμιση 4670/2020 ανασχεδιάσαμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αξιοποιώντας όλα τα θετικά που έχουν έως σήμερα από το 2010 μέχρι τώρα υιοθετηθεί. Με τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν οικοδομήσαμε ένα νέο ψηφιακό, αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο παρέχει την προοπτική που απαιτεί η σύγχρονη ελληνική κοινωνία στην ψηφιακή εποχή, ευθυγραμμίζεται με τις συνταγματικές αρχές, αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, ενισχύει τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του συστήματος και ακυρώνει το δυσανάλογο οικονομικό βάρος που επιβλήθηκε σε ένα σημαντικό παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Έρχομαι τώρα στον πυρήνα της ερώτησής σας. Η τακτική επιδότησης της ανεργίας, οι προϋποθέσεις χορήγησης, η διάρκεια της επιδότησης και τα λοιπά σχετικά θέματα, όπως η επιδότηση ανεργίας σε εποχιακά εργαζόμενους, προβλέπονται ήδη από τον ν. 1545/1985.Διαθέτουμε δηλαδή ένα πλήρες, σαφές νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει την τάξη και τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας.

Εσείς αυτό που ζητάτε για λογαριασμό των εποχιακά εργαζομένων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι η κατάργηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και η ένταξη όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο ταμείο ανεργίας. Ζητάτε να καταργηθούν βασικές διατάξεις που καθορίζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, καθώς και να αλλάξει η εγκύκλιος που χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις εποχιακές ή μη.

Επιπλέον, μας ζητάτε να γίνει θεώρηση βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να κατοχυρώνεται σύνταξη με δύο χιλιάδες εποχιακά ένσημα, να καταργηθεί ο νόμος που επιβάλλει την πραγματοποίηση τετρακοσίων ενσήμων την τελευταία τετραετία πριν από τη συνταξιοδότηση και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σε κάθε περίπτωση, αγαπητέ συνάδελφε, δεν μπορώ ειλικρινά να συμμεριστώ όλες αυτές τις προτάσεις που κάνατε, διότι είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν.

Στη δευτερολογία μου θα εξειδικεύσω περισσότερο για το ζήτημα που θέτετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Φυσικά και αυτά ζητάμε, κύριε Υπουργέ, και θα σας πω γιατί, αλλά εφικτό για εσάς είναι ό,τι έχει να κάνει με τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Θα πούμε πολλά. Και τις προηγούμενες μέρες είπαμε και τις επόμενες θα πούμε πιο συγκεκριμένα.

Όμως, εδώ σας ρωτήσαμε τι θα κάνετε με αυτούς τους χιλιάδες που έχετε στην κυριολεξία συντρίψει με την πολιτική σας, με τους νόμους σας, γιατί αυτούς εκεί τους ανθρώπους, για τους οποίους μιλάμε, πραγματικά τους έχετε τσακίσει από παντού.

Πώς; Θυμίζουμε: Χρηματοδοτήσατε τους Λαναράδες. Μετέφεραν τα εργοστάσιά τους στα Βαλκάνια και έστειλαν χιλιάδες στην ανεργία. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε να μη φτάσουν ποτέ στη σύνταξη και το τελευταίο νομοσχέδιο το επικύρωσε. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ διαλύσατε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους εξασφαλίσατε τους δυο-τρεις μήνες που δουλεύουν να δουλεύουν με μισθό πείνας. Μερικούς από αυτούς που προσπαθούν να επιβιώσουν κάνα μήνα παραπάνω με ένα κομματάκι γης που τους έμεινε το ξεπαστρέψατε και αυτό με τη νέα ΚΑΠ. Προχθές ψηφίσατε να τους πάρουν και τα σπίτια, διότι είναι μπαταχτσήδες!

Και δεν έφταναν όλα αυτά, με τους μήνες -αυτά που αναφέρει και η ερώτηση- που δουλεύουν οι περισσότεροι διασφαλίσατε με στοχευμένους νόμους να μην μπορούν να πάρουν ούτε το επίδομα ανεργίας, να μην μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθένειας. Ούτε να αρρωστήσουν, δηλαδή, δεν μπορούν. Μιλάμε στην κυριολεξία -δεν ξέρω, έτσι φαίνεται- για πραγματικό πογκρόμ, λες και σχεδιάζετε τον αργόσυρτο θάνατό τους και δεν αφήσατε ούτε χαραμάδα για προσπάθεια επιβίωσης. Μιλάμε για διαχρονική πολιτική.

Και αυτή η περίπτωση κατ’ εμάς δεν είναι ένα μεμονωμένο ατυχές φαινόμενο, είναι ο καθρέφτης και το μέλλον όλων, αν σας αφήσουν να τελειώσετε το «θεάρεστο» έργο σας.

Κύριε Υπουργέ, εμείς νομίζουμε ότι εδώ μέσα όλοι μας αμειβόμαστε από τον μόχθο του λαού μας και όχι από αυτούς που εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ φοροαπαλλάξατε -τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανους-, αμειβόμαστε από αυτούς που τσακίζονται στη δουλειά και δεν τη βγάζουν ή μετά βίας τη βγάζουν.

Δεν αμειβόμαστε για να εφαρμόζουμε τα ραβασάκια του ΣΕΒ, των παράσιτων, δηλαδή, στην οικονομία που δεν παράγουν τίποτα και ρουφάνε τα πάντα που παράγονται. Αμειβόμαστε για να στύψουμε το μυαλό μας να βρούμε τρόπους να σχεδιάσουμε και να οργανώσουμε μια ζωή καλύτερη και ευκολότερη.

Και έχετε στα χέρια σας, κύριε Υπουργέ,  όλα τα εργαλεία για να το πετύχετε. Έχετε την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, έχετε τους πόρους και τους όρους για εκτίναξη της παραγωγής σε όλους τους κλάδους.

Και δεν ξέρω ποιος πραγματικά σας έδωσε το δικαίωμα να γυρνάτε τον λαό μας πίσω στον μεσαίωνα με αυτήν την περήφανη υπογραφή σας σε όλα αυτά που γυρνάνε και την ιστορία και την πρόοδο προς τα πίσω. Σίγουρα, όμως, πρέπει να πούμε ότι δεν σας το έδωσε ούτε καν το 20% περίπου που σας ανέβασε στη διακυβέρνηση, γιατί ακόμα και αυτούς ετοιμάζεστε να τους εξαπατήσετε με το νέο έκτρωμα που φέρνετε για τις απλήρωτες υπερωρίες, τη διάλυση του οκταώρου και το κυνήγι της συνδικαλιστικής δράσης, τον μεγάλο πόνο των αφεντικών σας.

Και επειδή, ξέρετε, έρχονται τα μηνύματα ότι δεν θα έχετε στο πλευρό σας ούτε καν αυτούς, το φέρνετε –με συγχωρείτε- την ώρα που ο λαός μας παλεύει με νύχια και με δόντια, για να σώσει την υγεία και τη ζωή του από τον τουριστικό κορωνοϊό, με τον οποίο πλημμυρίσατε τη χώρα και τον διασπείρατε μαζικά μέσα στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία, στα γηροκομεία και σε πολλούς άλλους χώρους. Αυτή τη μαύρη, στην κυριολεξία, στιγμή εσείς, πλήρως συντονισμένοι και οργανωμένοι ετοιμάζετε για τους εργαζόμενους ένα νέο βρώμικο χτύπημα, με τον πιο ύπουλο, πρέπει να πούμε, τρόπο.

Νομίζουμε πως αστειεύεστε με αυτή την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται και σας ρωτάμε τι ακριβώς πάτε να κάνετε μέσα σε αυτή την περίοδο με αυτόν τον νόμο. Πάτε να κάνετε «ντρίπλα» στην ιστορία; Πάτε να βάλετε τρικλοποδιά στην ταξική πάλη;

Εμείς λέμε, κύριε Υπουργέ, ότι θα σας ανταμείψει –βέβαια εννοούμε τις κυβερνήσεις σας και τη δική σας και την προηγούμενη- η ιστορία γιατί έτσι έκανε και με τον προηγούμενο που προσπάθησε, τον Λάσκαρη.

Για να καταλήγω, αυτά που ζητάνε οι εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, κύριε Υπουργέ, δεν είναι τίποτα άλλο από μία πρόσκαιρη ανάσα επιβίωσης και μόνο αυτό. Είναι τα ελάχιστα, είναι τα στοιχειώδη και είναι ντροπή ακόμα να τα συζητάμε εδώ μέσα. Πρέπει να ικανοποιηθούν σήμερα κιόλας. Αλλιώς, μιλάμε για συστηματική εξόντωση, κύριε Υπουργέ, και νομίζω ότι κανένας δεν σας έχει δώσει αυτό το δικαίωμα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου):  Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Στολτίδη.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Ο κύριος συνάδελφος στη δευτερολογία του δεν μίλησε επί του συγκεκριμένου ερωτήματος που έθεσε. Μετέτρεψε την ερώτηση σε πολιτικό ζήτημα, το οποίο έθεσε επί παντός επιστητού, ζητήματα ιδεολογικά, που πιστεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα για την ύπαρξη της ζωής του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη, για την οργάνωση του τρόπου ζωής, για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό περιέγραψε ο συνάδελφος εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Απαντάω ευθέως στο ερώτημά σας γιατί θα φέρουμε μία μεγάλη αλλαγή στην αγορά εργασίας με τον νόμο, που πράγματι θα έρθει τον Νοέμβριο. Γιατί πολύ απλά είμαστε μία υπεύθυνη Κυβέρνηση, που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Γιατί οφείλουμε και θα το κάνουμε πράξη να ευθυγραμμιστούμε με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, που στο τέλος της ημέρας αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και αυτές οι αλλαγές που θα κάνουμε ωφελούν, αξιότιμε κύριε συνάδελφε, τον ίδιο τον εργαζόμενο. Διευρύνουν το πεδίο, μέσα από το οποίο μπορούν να έρθουν επιχειρήσεις στη χώρα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να ανέβει και ο μισθός των εργαζόμενων και να μη φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Φυσικά, αυτά που λέω είναι άγνωστα σε εσάς ή είναι γνωστά, αλλά είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο δικός σας κόσμος είναι ιδεατός, όπου υπάρχουν κάπου χρήματα τα οποία μπορείτε να μοιράσετε, μισθούς εναντίον του κεφαλαίου και τα υπόλοιπα.

Όμως, εγώ μόνο και μόνο με την ιδέα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να επικρατήσουν οι δικές σας ιδέες, οι δικές σας ιδέες να γίνουν πράξη, με πιάνει ανατριχίλα! Σκεφτείτε τους εργαζόμενους σε ένα περιβάλλον που θα ήταν οι δικές σας ιδέες εφαρμοσμένες σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας! Το σκέφτεστε;

Βεβαίως, θα υπήρχε δικαιοσύνη, η δικαιοσύνη του συσσιτίου! Όλοι συσσίτιο και όλοι μία κατοικία εργατική, αν την είχαν και αυτή. Όλοι το πρωί σε μία δουλειά, όπως ήταν πριν στους συγγενείς πολιτικούς σας στη Ρωσία, καθεστώς το οποίο έπεσε. Έχω ρωτήσει πολλές φορές να μου πείτε ένα μέρος του κόσμου που αυτά που λέτε εφαρμόζονται, δεν μου έχετε πει ποτέ.

Εν πάση περιπτώσει, θέλω να σας πω το εξής: Εγώ με πολύ ευγενή τρόπο θέλω να σας πω ότι συμμερίζομαι την αγωνία σας για τους εργαζόμενους. Όμως, αυτό δεν είναι μόνο προνομιακό δικαίωμα δικό σας. Είναι όλων μας. Όλοι είμαστε ευαίσθητοι. Απλά, εμείς πιστεύουμε ότι για να στηρίξεις τον εργαζόμενο, πρέπει να δημιουργηθεί πλούτος στην κοινωνία. Για να δημιουργηθεί πλούτος μέσα από τον οποίο θα δώσεις στον εργαζόμενο και ευκαιρίες δουλειάς και αυξημένο μισθό, πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός, ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Εσείς το μοντέλο το οποίο προτείνετε είναι μια χώρα κλειστή με συρματοπλέγματα, χωρίς συναλλαγές, ενιαία τιμή, κάτω όλα, φτώχεια, πείνα και συσσίτιο.

Ε, λοιπόν, δεν συμφωνούμε. Ούτε αυτά που λέτε μπορούν να γίνουν. Η Ελλάδα μέσα από το πέρασμα των ετών έχει αποκτήσει μια ισχυρή δημοκρατία. Τα κόμματα διαδέχονται το ένα το άλλο μετά από εκλογές. Έρχονται νομοθετικές πρωτοβουλίες. Σήμερα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο κράτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο δίνεται το επίδομα ανεργίας, δίνονται τα βοηθήματα όλα. Αυτό υπάρχει. Αν υπάρχουν περίοδοι που μπορούμε να το βελτιώσουμε, εδώ είμαστε να τα βελτιώσουμε όλα προς το καλύτερο. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Και εγώ ευχαριστώ πολύ.

 

 

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο προς το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη
Επόμενο άρθροΜ. Βορίδης: Άνευ προηγουμένου η ταχύτητα καταβολής και το ύψος αποζημίωσης στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού»