Ελληνική Λύση: Ερωτήσεις του Βουλευτή Σερρών Κων. Μπούμπα προς τους αρμόδιους Υπουργούς

ΘΕΜΑ: «Καθυστέρηση καταβολής ποσού οικονομικής ενίσχυσης στα ερασιτεχνικά αθλητικά»

Προς:  Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κυρία Υπουργέ,

Κατά το έτος 2020, είχατε δεσμευθεί ως προς την καταβολή δώδεκα εκατομμυρίων (12.000.000) ευρώ, ως εφάπαξ παροχή οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, που είναι εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας τους, λόγω της πρόσφατης; πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το ποσό της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης, υποτίθεται ότι θα ήταν αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, ενώ υποτίθεται επίσης ότι, δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, καθώς και σε τέλος χαρτοσήμου και δεν θα δεσμεύεται ή θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς το υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση το Άρθρο 142 ν.4714/20 (ΦΕΚ 148 Α’ 31-7-20). Όμως, πέρασαν 2 μήνες, σχεδόν, χωρίς πολλά ερασιτεχνικά σωματεία αθλητικά να έχουν λάβει την ανωτέρω οικονομική βοήθεια.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεσθε να επισπεύσετε την διαδικασία αποπληρωμής της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία για την καταβολή της οποίας είχατε δεσμευθεί σχετικά εντός του τρέχοντος έτους;

ΘΕΜΑ: «Ουρές σε τράπεζες από πολίτες ευπαθών ομάδων εν μέσω κορωνοϊού»

Προς:  Υπουργό Εσωτερικών Υπουργό Οικονομικών

Κύριοι , κύριοι Υπουργοί ,

Είναι γνωστό ότι, τόσο κατά την ημέρα καταβολής των συντάξεων, όσο και σε καθημερινό πλάνο, παρατηρείται πολυκοσμία μπροστά από τα καταστήματα των τραπεζών. Το τελευταίο είναι αναμενόμενο για την ημέρα του μήνα που γίνονται πληρωμές συντάξεων αλλά και όποτε είναι κοντά η ημ/νία λήξης της προθεσμίας εξόφλησης οφειλών προς την Εφορία. Υπαρχόντων των αναγκών ρευστότητας, όλοι οι πολίτες είναι αναγκασμένοι –με μάσκες και με κίνδυνο– να βρουν τρόπο να κάνουν ανάληψη χρημάτων για να πληρώσουν οφειλές, είτε να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, είναι απαραίτητο να βρεθεί –τουλάχιστον για το διάστημα αυτό– ένας τρόπος ώστε, οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες –ηλικιωμένοι και συνταξιούχοι– να μην αναγκάζονται να ταλαιπωρούνται και να μπαίνουν σε κίνδυνο συνωστιζόμενοι, προκειμένου να εισπράξουν τα αναγκαία χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό, όπου καταβάλλεται η σύνταξή τους.

 Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεσθε να λάβετε άμεσα έκτακτα μέτρα, οργανώνοντας και επιβάλλοντας ειδικό πλαίσιο εξυπηρέτησης των ανωτέρω ευπαθών ομάδων από τους τραπεζικούς οργανισμούς, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου για την κατά το δυνατόν πιο ασφαλή και ταχεία ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους, έτσι ώστε να πάψουν οι εν λόγω να ταλαιπωρούνται και να συνωστίζονται στις τράπεζες, θέτοντας εαυτόν και σε υγειονομικό κίνδυνο;

Προηγούμενο άρθροΥπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δικτύου και ΠΕΔ-ΚΜ
Επόμενο άρθροΗ Νέα Δημοκρατία για τη δίκη της Χρυσής Αυγής