Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα: Ζωή πατίνι

Ο Γιάννης Καφάτος σχολιάζει την επικαιρότητα που μερικές φορές είναι από μόνη της επιθεωρησιακό νούμερο. (και όταν δεν είναι την κάνει!)

Γιάννης Καφάτος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Γιάννης Καφάτος

Ζωή πατίνι

Καλή η οικολογία και τα ηλεκτροκίνητα πατίνια, καλλίστη όλων η ασφάλεια μας!

Στην Αθήνα οι πεζοί είναι είδος σε δίωξη. Στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους βλέπεις τόσα μηχανάκια και πλέον και ηλεκτρικά πατίνια όσα δεν μπορεί να έχει στο νου του ένας πεζός που αμέριμνος διαβαίνει έναν χώρο κατ’ εξοχήν γι’ αυτόν.

Τα ηλεκτρικά πατίνια που ξεκίνησαν ως τουριστική ατραξιόν και φαίνεται ότι κερδίζουν πολλούς πολίτες που προτιμούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης οικολογικά, έχουν γίνει ο νέος νταλκάς για τους πεζούς.

Κι αφού τα πατίνια κυκλοφορούν κανά δύο χρόνια, τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει ένα θεσμικό πλαίσιο για την κυκλοφορία τους.

Και σωστά έκανε, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και πολλά πατινοατυχήματα με θύματα διαβάτες.

Έχω δει με τα μάτια μου πατίνι που παραβίασε το φανάρι να παρασέρνει και να ρίχνει στο δρόμο έναν παππού που πήγε να περάσει τη διάβαση. Ευτυχώς ο διαβάτης δεν τραυματίστηκε άσχημα, τη λαχτάρα του όμως, μια φορά, την πήρε. Κι εγώ σάστισα όταν τον είδα να σωριάζεται και μαζί με άλλους οδηγούς πεταχτήκαμε να δούμε πώς μπορούσαμε να βοηθήσουμε.

Ο οδηγός του πατινιού ζητούσε συνεχώς συγγνώμη. Κι ήταν κι αυτός τυχερός που ο τραυματίας του είπε ένα «δε βλέπεις παιδάκι μου»… και μετά έφυγα και δεν ξέρω τι ακολούθησε.

Πάντως δεν έζησε με το βάρος μιας χειρότερης έκβασης του περαστικού στη συνείδησή του.

Το πρόβλημα και με τα πατίνια τα οικολογικά-ηλεκτρικά, είναι ίδιο και απαράλλαχτο με τους ποδηλάτες, και τους οδηγούς δίτροχων – όλων των κυβικών: Δεν σέβονται τους πεζούς!

Φυσικά όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι νομίζουν ότι επειδή οδηγούν ένα ελαφρύ όχημα μπορούν να συμπεριφέρονται όπως γουστάρουν. Δεν υπολογίζουν φανάρια, δεν υπολογίζουν πεζοδρόμια, δεν υπολογίζουν τίποτα!

Και man to man να τους έπαιζε η τροχαία πάλι κάποιοι θα έκαναν του κεφαλιού τους. Πόσο δε μάλλον που η τροχαία συνήθως εμφανίζεται κατόπιν εορτής.

Το νομικό πλαίσιο που βάζει η κυβέρνηση μιλάει για σήμανση φωτισμό, κράνος του χρήστη και άλλα που αφορούν την ασφάλεια του αναβάτη.

Για την ασφάλεια των πεζών πότε θα μιλήσουμε; Τα αθώα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Πεζοδρόμια-παγίδες, γεμάτα με εμπόδια, αυτοκίνητα παρκαρισμένα, μηχανάκια που κόβουν δρόμο, πατίνια και ποδήλατα κάνουν έναν απλό περίπατο λες και πας στο «γύρο του θανάτου – δύο παραστάσεις, σήμερα στην πόλη σας».

Η ζωή μας έχει γίνει πατίνι για χίλιους δυο λόγους. Τα πατίνια της οικολογικής αναμελιάς στα πόδια κάποιων αντικοινωνικών τύπων είναι κίνδυνος θάνατος για όλους μας.

Λύση; Λύση ίσως δώσει και αποδώσει σε μερικά χρόνια μια καλή σειρά μαθημάτων στα παιδιά, στο πλαίσιο μιας οδικής αγωγής που θα έπρεπε να παίρνουν οι μαθητές από τα μικρά τους χρόνια.

Μέχρι να έρθει μια καλύτερη γενιά από τη δική μας μια βόλτα, ένας περίπατος, μια πορεία για να πας στο γραφείο ή να γυρίσεις στο σπίτι σου μπορεί να γίνει μια κακή εμπειρία που κανένα πρόστιμο καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να λύσει.

Οι νοοτροπίες αλλάζουν με εκπαίδευση!

Γιάννης καφάτος

Προηγούμενο άρθροΓερμανία- κορονοϊός: Έπειτα από έξι μήνες αίρεται η γενική απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες εκτός ΕΕ
Επόμενο άρθροΣε νοσοκομεία covid-19 μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι από γηροκομείο που εντοπίστηκαν θετικοί