Τα φαγητό του καλοκαιριού αλλά και του αποκαλόκαιρου. Οι ντομάτες και οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερά τους και το τυρί φέτα ταιριάζει πολύ. Ταιριάζει με κρασί λευκό αλλά και σαν μεζές του τσίπουρου είναι μια χαρά.
Παραδοσιακά, η συνταγή γινόταν με μελιτζάνες τηγανιτές, όμως το λάδι που κρατούν οι μελιτζάνες είναι πολύ, οπότε προτίμησα να φτιάξουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο.
Η μόνη διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση τηγανίζονται οι μελιτζάνες ενώ στην άλλη ψήνονται αρχικά στο φούρνο.
Η Φωτεινή είναι χρυσοχέρα και το φαγητό έγινε πολύ νόστιμο. Με φρέσκο ψωμί «οι βούτες» επιτρέπονται…
Μια ακόμα ελληνική συνταγή των νησιών και των κάμπων.
Μελιτζάνες με τυρί φέτα και ντομάτα
Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα, Αλεξάνδρεια
Υλικά
10 μελιτζάνες, κομμένες σε οριζόντιες φέτες
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες
2 κ.σ. φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού, κομμένα ή ολόκληρα
300 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ
Ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο χοντρό αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε στο σουρωτήρι.
Τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Τις τινάζουμε από το αλάτι και τις τηγανίζουμε με σπορέλαιο και από τις δύο πλευρές. Τις απλώνουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να φύγει το πολύ λάδι.
Αν θέλουμε την πιο ελαφριά έκδοση απλά τις αραδιάζουμε στο ταψί και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στις αντιστάσεις για 15 λεπτά.
Όλα τα υπόλοιπα της συνταγής είναι κοινά.
Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει το κρεμμύδι διάφανο.
Σβήνουμε με κρασί ή ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να βράσει για 12 – 15 λεπτά.
Ρίχνουμε στη σάλτσα τα φύλλα βασιλικού και αφήνουμε να πάει βράσει για 3 λεπτά.
Παράλληλα σπάμε με το πιρούνι τη φέτα σε κομμάτια.
Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τη φέτα.
Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό μας.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να «σταθεί» και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Η παραδοσιακή συνταγή «θέλει» τις μελιτζάνες τηγανιτές με μπόλικο ελαιόλαδο και μετά ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία… όμως το φαγητό γίνεται πιο βαρύ γιατί οι μελιτζάνες βγάζουν το «λάδι». Όμως ήταν το φαγητό του τρύγου και των εργασιών στο χωράφι και οι θερμίδες ήταν απαραίτητες.