Να διαφυλάξουμε ό,τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα
Τα στοιχεία που είχαμε τις τελευταίες ημέρες, επειδή ακριβώς έχουμε λάβει αυστηρά, έγκαιρα προληπτικά μέτρα και επειδή η πλειονότητα του ελληνικού λαού συμμορφώθηκε με αυτά, δείχνουν πως έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες χώρες. Η καμπύλη που διαγράφει η χώρα μας όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους, που δυστυχώς συμβαίνουν, είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την καμπύλη άλλων χωρών. Αυτό για να το διαφυλάξουμε θα πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες. Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από το Μάιο.
Αυτό το διάστημα των τριών εβδομάδων θα σχεδιάσουμε μία στρατηγική η οποία θα περιλαμβάνει προσεκτικά βήματα, ώστε να μην πάει χαμένος ο κόπος και οι προσπάθειες αυτών των πρώτων εβδομάδων της κρίσης, ώστε σιγά-σιγά τομείς της οικονομίας, τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας να επιστρέψουν σε μία μορφή κανονικότητας. Αλλά θα είναι σταδιακό, θα είναι αργό και θα είναι μετρημένο. Απαιτείται λοιπόν προσοχή αυτές τις τρεις εβδομάδες. Μένουμε στο σπίτι και ας αφήσουμε τους ειδικούς να σχεδιάσουν μία επόμενη ημέρα με σταδιακά βήματα ομαλοποίησης.
Για την έξοδο του Πάσχα
Είχαμε διάφορα σενάρια που εξετάσαμε τις προηγούμενες ημέρες. Κάθε μέρα η κατάσταση αξιολογείται σε τηλεδιασκέψεις του Πρωθυπουργού με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Οικονομικών και όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Ένα από τα σενάρια που είχαμε, ήταν να αυστηροποιηθεί τόσο ο αριθμός όσο και ο χρόνος των μετακινήσεων. Προκρίθηκε η λύση να επεκτείνουμε τα περιοριστικά μέτρα για τρεις εβδομάδες και ταυτόχρονα να εστιάσουμε τους ελέγχους μας εκεί που από τα στοιχεία της αστυνομίας υπάρχουν ή έχουν παρατηρηθεί παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα την κατάσταση. Το μόνο μέτρο το οποίο θα παρθεί τις επόμενες ημέρες είναι μια αυστηροποίηση των προστίμων γι’ αυτούς οι οποίοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και είναι υπότροποι.
Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος στις εθνικές οδούς, αλλά και στις παλαιές εθνικές οδούς, προκειμένου να μην παρατηρηθεί κάποια μαζική προσπάθεια παραβίασης των περιορισμών. Υπενθυμίζω ότι, ο περιορισμός υφίσταται και σήμερα. Αν ήμασταν στο χωριό μας τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα και θέλαμε να επιστρέψουμε στο αστικό κέντρο όπου είναι η μόνιμη κατοικία μας, μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο άπαξ. Άρα, περιοριστικά μέτρα ισχύουν και απλώς θα κοιτάξουμε πως θα είναι καλύτερη και πιο αποτελεσματική η εφαρμογή τους.
Είναι διαρκής η επικοινωνία ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Πιστεύω ότι θα βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, ανάμεσα στην ανάγκη να μην υπάρξει μαζική έξοδος από τα αστικά κέντρα και να περιοριστούν οι μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες και δικαιολογημένες. Άλλωστε, έχουμε δείξει από την αρχή, ότι παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, όπως τα μέτρα του περιορισμού για δεκατέσσερις ημέρες, αλλά και οι Έλληνες είναι έτοιμοι να τα αποδεχθούν, γιατί καταλαβαίνουν ότι έτσι προστατεύουν τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν και την κοινωνία.
Στα 24 δις ευρώ τα μέτρα στήριξης της οικονομίας
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Εξετάζουμε την επανάληψή τους για το μήνα Μάιο και μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Άρα μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο δημοσιονομικών μέτρων το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου και ένα πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις δυσκολίες αυτών των ημερών, περίπου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα συνολικό πακέτο περίπου 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Ένα μεγάλο πακέτο που καλύπτει αρκετά ικανό χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, ενώ ταυτόχρονα κρατούμε εφεδρείες, όπως απαιτείται, για να βοηθήσουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας. Γιατί όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε τη ζωή μας από κει που την αφήσαμε, δηλαδή από ένα σημείο ανάκαμψης.
Για την ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού
Έχουμε δύο σκέλη τα οποία προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη. Το ένα βασικό σκέλος είναι ότι θέλουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία και την έχουμε πάρει σε πολλά επίπεδα και στο δημοσιονομικό και στο χρηματοδοτικό. Μένει ένα στοιχείο που αφορά την πρόσβαση σε ένα κοινό δανεισμό, είτε αυτός έρθει μέσω ενός ευρωομολόγου όπως έχει προτείνει και ο Πρωθυπουργός με άλλους ηγέτες, είτε με ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιεί τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να δανείζει τα κράτη χωρίς conditionality, χωρίς δηλαδή όρους, αλλά με κοινό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι τι κάνουμε για να σχεδιάσουμε σωστά τη στρατηγική εξόδου και τη στρατηγική αντιμετώπισης ενός δεύτερου κύματος του κορονοϊού.
Εκεί έχουμε την παρέμβαση και του Πρωθυπουργού, η οποία έγινε σήμερα για στήριξη της ιδέας που έχει πέσει στο τραπέζι από τον καθηγητή κ. Μόσιαλο, ο οποίος έχει προτείνει οι πατέντες που αφορούν τα ταχεία τεστ και τα εμβόλια, να αγοραστούν από τις κυβερνήσεις, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη εφαρμογή. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε από μια εταιρεία να το αναπτύξει και μετά να υπάρξει ένας διαγκωνισμός παγκοσμίως για να έχει τέτοιου είδους ταχεία tests ή εμβόλια. Πρέπει οι χώρες οι οποίες έχουν ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες -και τέτοια χώρα είναι και η Ελλάδα- να πάρουμε την πατέντα για να μπορέσουμε γρήγορα να παράξουμε αυτά τα tests και τα εμβόλια. Αυτό είναι μέρος της λύσης και ελπίζουμε ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Για τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Το γενικό πακέτο που παρουσιάστηκε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν πολύ διαφορετικό από το πακέτο που ξεδιπλώνει η Κυβέρνηση εδώ και ένα μήνα. Ιδίως αν δει κανείς την κοστολόγηση που έκανε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μιλάει περίπου για 26 δις, όταν το κυβερνητικό πακέτο είναι στα 24 δις. Άρα οι διαφορές είναι μικρές. Ποια είναι η μεγάλη διαφορά; Ότι για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα καταφέρει με τους λογαριασμούς. Άφησε εκτός από τους υπολογισμούς του την απώλεια εσόδων που έχει η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Όταν μιλάμε για μία αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων προς το Κράτος και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν έσοδα για τους επόμενους έξι μήνες περίπου 12 δις ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Επίσης ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μπορεί η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων να μην είναι μόνο έξι μήνες, να είναι και εννέα μήνες. Άρα όχι μόνο ταμειακά, αλλά και δημοσιονομικά θα χαθεί αυτό το ποσό για το 2020. ‘Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις.
Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα μηνύματα που στέλνουμε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε αυτό που κερδίσαμε με κόπο, δηλαδή η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, να μην διαταραχθεί. Εμείς μετρημένα, στοχευμένα, πάντα με σοβαρότητα θα συνεχίζουμε να ξεδιπλώνουμε το δίχτυ ασφαλείας που έχουμε απλώσει στην ελληνική οικονομία και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.
Για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός
Είναι μία πολύ σύνθετη διαδικασία το πως θα φτάσει το Άγιο Φως στην χώρα μας. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εκκλησία και τις Αρχές του Ισραήλ. Κάνουμε ότι μπορούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Είναι μία σύνθετη άσκηση, όχι μόνο η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, αλλά κυρίως η μεταφορά του σε όλη την Επικράτεια, με την ασφάλεια που απαιτείται, για να προστατεύσουμε την Δημόσια Υγεία. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τι ακριβώς θα κάνουμε.