Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Σουλαδάκη:
Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε; Η συνέχεια…
Απλά – παραδοσιακά – οικονομικά και κυρίως υγιεινά
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην
ΕΣΗΕΑ, Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας», 1ος όροφος
(Ακαδημίας 20, Αθήνα)
την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:30.
Θα μιλήσουν οι:
Η συγγραφέας, Αλεξάνδρα Σουλαδάκη, θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, εκδότης, συγγραφέας. |
«Διαβάζοντας το βιβλίο, νιώθεις πως έχεις απέναντί σου μια καλή φίλη, που σου αποκαλύπτει με μεγάλη χαρά τις νοστιμιές που η ίδια ανακαλύπτει, αυτό το μοίρασμα το νιώθεις σ’ όλο το βιβλίο, έφαγε κάτι ωραίο, ετοίμασε κάτι ωραίο, θέλει να το μοιραστεί μαζί μας» Παναγιώτα Μπουρδουκούτα
«Η Αλεξάνδρα σ’ αυτό το βιβλίο, καταφέρνει να χωρέσει σε ένα παπούτσι δυο πόδια, δηλαδή και από την μεριά της Πελοποννήσου και από την μεριά της Κρήτης, έτσι μπορεί αόρατα σχεδόν να μπει σ’ αυτό το ένα παπούτσι και να το κάνει ένα υπέροχο παπουτσάκι που μπορεί κι εμείς να το γευτούμε» Κωστής Τζερμιάς
«Η Αλεξάνδρα λοιπόν παίζει με την γεύση και την όσφρηση, θυμάται και θυμάμαι κι εγώ μαζί της,… γιατί η όσφρηση έχει σώμα, είναι η αίσθηση που ανακαλεί αναμνήσεις, σκέψεις, συναισθήματα όσο καμιά άλλη» Φανή Ζουράρη
«Ο κήπος της Αλεξάνδρας έχει δυναμική προσωπικότητα τελικά, έως και ηλεκτρονική, – δε μου λες έχεις σκεφτεί όλον αυτόν τον κήπο, τις συνταγές, την κουζίνα σου τελικά, να τα περάσεις στα κοινωνικά δίκτυα; την ρωτάω, με κοιτά κατευθείαν στα μάτια και το σκέφτεται… νομίζω πως μια δημιουργική ιδέα μόλις γεννήθηκε» Δημήτρης Μαχαιρίδης
Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα…
Γράφει η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη: «Όταν ξεκίνησα να γράφω το πρώτο μου βιβλίο, αυτό που τριγυρνούσε στο μυαλό μου και μου ‘δωσε την ιδέα για να το γράψω, ήταν το διαχρονικό, βασανιστικό ερώτημα που άκουγα από μικρή στο σπίτι μας από την μαμά μου κι αργότερα από την πεθερά μου, “Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”, αυτό λοιπόν το ερώτημα έγινε και ο τίτλος του βιβλίου μου. Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο με τις προτάσεις για το καθημερινό μας τραπέζι, θα ξαναβρείτε την παράδοση και την υγιεινή πρόταση για την κουζίνα σας, δηλαδή θα μου πείτε αμαρτίες να μην κάνουμε; Και βέβαια να κάνουμε, αλλά να μην ζούμε μ’ αυτές…».
«Το πρώτο μου βιβλίο ήταν ο πρόλογος, με το δεύτερο μπήκαμε στο κυρίως θέμα, τα βιβλία μου δεν είναι οδηγοί μαγειρικής, είναι οδηγοί κουζίνας, προτείνουν φαγητά για την καθημερινότητά μας, χωρίς περισπούδαστους τίτλους και δυσεύρετα υλικά, απλά, παραδοσιακά, οικονομικά και κυρίως υγιεινά. Όπως και το πρώτο βιβλίο με το αφήγημά και τις φωτογραφίες του, έτσι και το δεύτερο με τα μικρά σπιρτόζικα κείμενά του ανάμεσα στις προτάσεις για το φαγητό της καθημερινότητάς μας, δεν θα σας αφήσουν να πλήξετε, κάνουν το βιβλίο ευχάριστο και διαφορετικό. Με λίγα λόγια είναι ένα βιβλίο, η μάλλον δυο, που χρειάζονται στην κουζίνα σας για να κάνουν την μαγειρική τέχνη του εφικτού και όχι του ανέφικτου…»
“Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο, μου λέτε;”, όντως είναι ένα πολύ βασανιστικό ερώτημα γι’ αυτούς που έχουν την ευθύνη της κουζίνας σ’ ένα σπίτι και με μια καθημερινότητα γνωστή, σχεδόν στατιστική. Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη μάς δίνει την απάντηση προτείνοντας χρώμα και ποιότητα που μπορεί τα απλά, τετριμμένα και καθημερινά να τα κάνει λίγο… αλλιώς.
Η Αλεξάνδρα Σουλαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από την Βάχλια Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της το πέρασε και συνεχίζει να το περνά στην Κρήτη. Είναι μηχανικός έργων Πολιτικού Μηχανικού Αρχιτέκτονα της Σχολής Δοξιάδη, πολιτικοποιημένη και γενικά ανήσυχη, της αρέσει να γράφει, να διαβάζει, να ζωγραφίζει, να μαγειρεύει κι όλα αυτά μεταξύ Αθηνών, Αρκαδίας και Κρήτης…
Τη βρίσκουμε στο Donna.gr, στο CNA.gr του Αγίου Νικολάου, στον Αθήνα9,84 σε ένθετο της εκπομπής «Άλλα Νέα» και στο σάιτ www.athina984.gr, επίσης κάθε Παρασκευή στην εφημερίδα Φιλελεύθερος με μια διαφορετική προσέγγιση κειμένου και συνταγής. Παντρεμένη με τον Γιάννη Σουλαδάκη, έχει δυο κόρες, την Βασιλική, την Μαρία και τρεις εγγονές την Αλεξάνδρα, την Ανθή και την Μαριάννα.