Εξετάσεις αποφοίτων Λυκείων για εισαγωγή στα ΑΕΙ – Ολική ανατροπή – Τι αλλάζει

Γράφει ο Πέτρος Κεφαλάς

Οι μαθητές της τρίτης Λυκείου που ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να ξεχάσουν ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και μάλιστα η αλλαγή αυτή ισχύει άμεσα. Έτσι οι μαθητές θα εξεταστούν από φέτος με ένα σύστημα ανάλογο των δεσμών που ίσχυε προ του 2000.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος  του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη:

1 Δεν επηρεάζει καθόλου ο βαθμός του απολυτηρίου Λυκείου στην εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2 Καταργείται το πριμ του προφορικού που έφτανε μέχρι και τα 600 μόρια, έτσι από φέτος ότι βαθμό και να έχει ο μαθητής δεν θα συνυπολογίζεται με την επίδοσή του στις γραπτές εισαγωγικές.

3 Η εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ θα κρίνεται μόνο από τις γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια.

4 Τα εξεταζόμενα μαθήματα από έξη μειώνονται σε τέσσερα, τρία θα είναι κοινά και το τέταρτο θα είναι το ειδικό μάθημα που μάλιστα θα έχει μεγαλύτερο συντελεστή από πέρυσι. Για παράδειγμα τα μαθηματικά ή τα αρχαία, αναλόγως της κατεύθυνσης που ακολουθεί ο μαθητής πέρυσι είχαν συντελεστή 24% με τον νέο νόμο θα συνεισφέρουν 33% στην τελική βαθμολογία εισαγωγής.

Αν κάποιος μαθητής επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε δύο επιστημονικά πεδία θα έχει την δυνατότητα να εξεταστεί και σε πέμπτο μάθημα το οποίο θα έχει και επιπρόσθετη βαρύτητα για τα μόρια που θα συγκεντρώσει στο δεύτερο πεδίο επιλογής του. Θα διαμορφώσει δηλαδή δύο βαθμολογίες, μία για κάθε επιστημονικό πεδίο.

Μεταξύ άλλων αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της τελικής βαθμολογίας, έτσι καθηγητές και μαθητές πρέπει να κατανοήσουν το νέο σύστημα εξετάσεων μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, γιατί τότε θα κληθούν 100.000 χιλ. περίπου υποψήφιοι μαθητές να δηλώσουν σε πια πεδία επιθυμούν να διαγωνιστούν για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε το ΦΕΚ >>>ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΤα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις
Επόμενο άρθροΕνεργοποίηση ρήτρας αναθεώρησης δικαιούχων των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων