Η έννοια του ζεστού φαγητού και της θαλπωρής της οικογένειας, εκφράζεται θαυμάσια, με ένα πιάτο μοσχαράκι με παραδοσιακές χυλοπίτες φουρνιστό σε γάστρα πήλινη. Μια σίγουρη επιλογή που θα ευχαριστήσει όλη την οικογένεια. Οι χωριάτικες χυλοπίτες ή παραδοσιακές γίνονται με δυνατά άλευρα, πολλά αυγά, γάλα ή πολτούς λαχανικών. Αρκετές είναι οι οικογένειες που πηγαίνουν, τα δικά τους υλικά στα εργαστήρια και φτιάχνουν ζυμαρικά για όλο το χρόνο, με εκλεκτά υλικά με την δική τους πινελιά και υπογραφή.
Από μικρή θυμάμαι ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο, λίγο πριν ολοκληρωθούν οι θερινές διακοπές μας φτιάχναμε τα ζυμαρικά της χρονιάς, χυλοπίτες, ταλιατέλες, κοφτά μακαρονάκια αλλά και κριθαράκι με παντζάρι, ντομάτα και σπανάκι σε γνωστό εργαστήριο του Ναυπλίου. Εννοείται και ο τραχανάς ήταν μέσα στις παραγγελίες αλλά δεν ήταν της αρεσκείας μας.
Το σοτάρισμα, έχει τα δικά του μυστικά, ένα από αυτά είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ το σκόρδο και το κρεμμύδι να κάψει γιατί πικρίζουν.
Η πήλινη γάστρα δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό μας και το μυστικό της επιτυχίας είναι να την βάλουμε στο φούρνο να «κάψει» και μετά προσεκτικά θα ρίξουμε το μοσχαράκι με τις χυλοπίτες για να πάρουν μια γεύση ρουστίκ.
Η φίλη μου η Άννα, είναι πολύ καλή μαγείρισσα και το μοσχαράκι με τις χυλοπίτες είναι το αγαπημένο της. Ζήτησα λοιπόν την συνταγή και την μοιράζομαι μαζί σας.
Μοσχάρι με χυλοπίτες στη γάστρα
Από την Άννα Καταχανά, δεινή μαγείρισσα, Θεσσαλονίκη
Υλικά 5 άτομα
1.200 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, κατά προτίμηση κιλότο ή ποντίκι, κομμένο σε κύβους
500 γρ. χυλοπίτες μέτριες
160 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
250 ml λευκό κρασί μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά
1½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ με το χυμό τους
2 λίτρα ζεστό ζωμό λαχανικών
2 δαφνόφυλλα
1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
180 γρ. κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου, τριμμένη ή κύβους
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ελαιόλαδο και το αφήνουμε να «κάψει» καλά. Τότε σοτάρουμε το κρέας, που το έχουμε αλατίσει και το γυρίζουμε με τη λαβίδα, για να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα. Στην κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι για το σοτάρουμε 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ελάχιστα δευτερόλεπτα και τέλος ξαναβάζουμε και το κρέας. Μόλις ανεβάσει θερμοκρασία «σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια μαζί με το χυμό τους, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και ρίχνουμε και ένα λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών.
Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 90 λεπτά, ίσως και λίγο παραπάνω, μέχρι να βράσει το κρέας.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τον υπόλοιπο ζωμό ζεστό και αφήνουμε να πάρει βράση και να κοχλάσει.
Στον προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C βάζουμε σκέτη την γάστρα, και αφού ζεσταθεί πολύ, τότε προσεκτικά αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Πασπαλίζουμε με το πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε τις χυλοπίτες και τις ανακατεύουμε για να καλύψουν όλη την επιφάνεια. Ψήνουμε για 20 λεπτά τουλάχιστον, στη μεσαία σχάρα.
Αν θέλουμε να πάρει περισσότερο χρώμα τότε ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στο γκριλ.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή γραβιέρα σε κύβους και μαϊντανό ψιλοκομμένο και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.