Η αλήθεια είναι ότι τώρα που δρόσισε ο τραχανάς με ντομάτα και φέτα είναι ότι πρέπει. Άλλωστε γαστρονομικά ο τραχανάς έκανε δυνατό “come back.”
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας μαγειρεύουν τον τραχανά και με κρέας χοιρινό, μοσχάρι, προβατίνα, αρνάκι ή ακόμα και κόκορα. Νοσταλγική γεύση φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη που αρέσει πολύ.
Η Ερμιόνη Χαχάλου, της ΚοιΣεπ Έρκυνα από τη Λιβαδειά, μαστόρισσα και στην κουζίνα, έκανε και πάλι το θαύμα της. Μας ετοίμασε έναν τραχανά θαύμα, να γλείφεις και τα δάκτυλά σου. Πριν το απολαύσουμε το φωτογραφίσαμε στη Λιβαδειά στην Κρύα πάνω στο γεφύρι που στέκει εκεί από την Τουρκοκρατία ακόμα.
Αξίζει να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στη Λιβαδειά των νερών, της ευζωίας και των γεύσεων θα σας ενθουσιάσει.
Χοιρινό με τραχανά και ντομάτα
Από την Ερμιόνη Χαχάλου, Πρόεδρο ΚοινΣεπ Έρκυνα, Λιβαδειά
Υλικά
1,5 με 2 κιλά χοιρινό, μπούτι κομμένο σε κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό
3-4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες ή 2 κ.σ. πελτέ
2 κούπες παραδοσιακό χειροποίητο τραχανά γλυκό
200 γρ. τυρί φέτα
Αλάτι θαλασσινό
Φεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε καλά το κρέας.
Το βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό μέχρι να το σκεπάζει και σιγοβράζουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ξαφρίζουμε συνεχώς. Αλλάζουμε το νερό και ρίχνουμε άλλο προκειμένου να βράσει.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1 ώρα, εξαρτάται από το κρέας.
Τότε προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
Αφού βράσουν όλα μαζί, βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα και σουρώνουμε το ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα.
Αν κρίνουμε ότι είναι λίγη η ποσότητα του ζωμού προσθέτουμε νερό και το βάζουμε στη φωτιά.
Όταν χοχλάζει ρίχνουμε μέσα τον τραχανά και ανακατεύουμε.
Σε 15 λεπτά ο τραχανάς θα είναι έτοιμος και θα είναι σαν σούπα.
Το φαγητό μας τρώγεται χλιαρό το καλοκαίρι και φυσικά πολύ ζεστό το χειμώνα.
Σερβίρεται το κρέας στο πιάτο μαζί με τον τραχανά ή χωριστά και προσθέτετε τριμμένη φέτα.