Κτηνοτροφία: Μεγάλη η ζήτηση για το πρόβειο γάλα χωρίς ανάλογη αύξηση της τιμής

Ίσως ήρθε η εποχή για χαμόγελα αισιοδοξίας από τους προβατοτρόφους αφού μέχρι σήμερα σημείωναν απώλειες και το κλίμα ήταν βαρύ, με αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα 

Η ζήτηση για αγορά ποιοτικού πρόβειου γάλακτος, απαραίτητο για την τυροκόμιση είναι μεγάλη και οι πιέσεις των γαλακτοβιομηχανιών ασφυκτικές, προκειμένου να κλείσουν συμβόλαια και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες.

Πολλές κτηνοτροφικές μονάδες δεν άντεξαν την κρίση και έκλεισαν έτσι δημιουργήθηκε ανάγκη για αιγοπρόβειο γάλα. Η τιμή του κιλού του γάλακτος στον παραγωγό θα πρέπει να κυμανθεί πάνω από 1 ευρώ ώστε να υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις και αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας. Οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να κλείσουν συμβόλαια για τη νέα χρονιά με τιμές γύρω στα 85 λεπτά το κιλό, ενώ αντίστοιχα στην περσινή περίοδο έδιναν 63- 80 λεπτά. Η διακύμανση αυτή οφείλεται στην ποιότητα του γάλακτος σε ότι αφορά τις λιποπρωτείνες και την ποσότητα του γάλακτος της κάθε μονάδας.

Οι συνεχείς αναγγελίες για πάταξη από την πολιτεία των ελληνοποιήσεων του γάλακτος, δημιουργούν έντονη δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, αφού οι «εισαγωγείς» δείχνουν ανασφαλείς.

Σε ότι αφορά στα αποθέματα της φέτας υπολογίζεται ότι επαρκούν ίσως και λιγότερο από δύο μήνες ενώ την συγκεκριμένη περίοδο είναι πολύ μικρή η προσφορά γάλακτος. Στην αρχή του έτους οι εκτιμήσεις ήταν ότι τα αποθέματα θα επαρκούσαν πολύ περισσότερο.

Αυτοί είναι οι βασικοί παράγοντες της θεαματικής ζήτησης στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, και του κλίματος αισιοδοξίας στους προβατοτρόφους.

Πάντως συνιστάται προσοχή από τους κτηνοτρόφους, ώστε να μην κλείσουν βιαστικά συμφωνίες και ειδικά με «ανοιχτή τιμή» όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ας ελπίσουμε η βελτίωση του κλίματος στην αγορά γάλακτος θα βοηθήσει τους προβατοτρόφους, που τα τελευταία χρόνια είχαν μόνον απώλεια εισοδήματος.

 

Προηγούμενο άρθροΆνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ένταξη στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις
Επόμενο άρθροΚτηνοτροφία – Αγροτικά: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή